TIMISOARA. Muncesc in conditii teribile de cateva saptamani si au ajuns la disperare. Este vorba de angajatii firmelor care au inchiriat spatii de la Primaria Timisoara in cladirea moderna Incuboxx de pe Calea Circumvalatiunii, inaugurata in 2015.
Aerul conditionat s-a stricat, iar oamenii sunt nevoiti sa lucreze chiar si la 40 de grade celsius in birouri. Si asta de saptamani intregi.
„De 3 saptamani am ramas fara aer conditionat si toata cladirea este in aceasta situatie. Imaginati-va cum este sa stai in cladirea asta din plexiglas si sa bata soarele toata ziua in ea. Ni s-a promis ca vineri se rezolva problema. Administratorul cladirii vrea sa o rezolve si au venit si doua doamne de la Primarie, dupa care ni s-a spus ca o sa mai dureze cel putin o luna pentru ca achizitiile publice dureaza. Deci o sa treaca vara si noi o sa murim de cald aici. Sunt aproximativ 100 de oameni care lucreaza aici, sunt calculatoare care functioneaza si dau si ele caldura. Cateodata mai sunt si cursuri de calculatoare care se fac aici, vin oameni multi. Este nevoie de aer conditionat si trebuie gasita cat mai repede o solutie„, explica pentru opiniatimisoarei.ro unul dintre cei care lucreaza in Incuboxx.
Va reamintim, Primaria Timisoara a incheiat un contract de 500.000 de euro cu o firma care sa administreze cladirea pe 5 ani, iar aceasta n-a fost in stare sa gaseasca niste specialisti. Administratorul Incuboxx a instiintat primaria ca nu are solutii.
Reprezentantii municipalitatii au luat problema in propriile maini, insa rezolvarea situatiei este una de durata si costisitoare.
„Am dus o echipa de specialisti ca sa remedieze problema si pana la urma firma care se ocupa de administrare ne-a trimis o hartie ca nu au specialisti. Din propria initiativa am dus specialisti sa se uite si au ajuns la concluzia ca reparatia ar costa o suma interesanta, dar nu stiu care sunt erorile ascunse. S-a folosit sistemul in avarie, si de vreo 2 saptamani nu mai functioneaza deloc.
E mai bine sa achizitionam un sistem nou. Daca se repara, tinand cont ca e un computer special pentru aparatul acela, trebui sa asteptam 6 saptamani. Daca achizitionam un sistem nou, in 3 saptamani se poate instala si porni. La sfarsitul lunii august se va face o rectificare de buget, pentru a putea cumpara acest sistem nou.
Cel nou costa in jur de 30.000 de euro, in timp ce reparatia ar costa 17.000 de euro, dar fara freon si fara sa avem garantie pe lucrari. Pentru sistemul cel nou avem o garantie de 5 ani si mentenanta pe aceasta perioada„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Farkas Imre.
Acoperita cu policarbonat adus din Elvetia, cladirea Incuboxx are 4 etaje si 24 de birouri. A costat 4 milioane de euro si e destinata gazduirii unei structuri de sprijinire a afacerilor in domeniul IT&C, menita sa contribuie la sprijinirea IMM-urilor aflate in faza demararii sau consolidarii afacerilor. Se adreseaza intreprinzatorilor locali, in special tinerilor absolventi ai faculatilor de profil si cadrelor didactice tinere din cadrul acestora.
De-a lungul timpului, imobilul a mai avut de suferit. La furtuna din 17 septembrie 2017, o buna parte din materialul cu care este imbracata s-a desprins, iar in mai multe randuri a plouat in cladire.
UPDATE: In cursul acestei zile, reprezentantii Primariei au trimis cateva aparate de aer conditionat la Incuboxx, pana la rezolvarea situatiei.
”Am trimis cateva aere conditionate mobile. 4 aparate de capacitate au fost trimise acum. Service-ul, am vorbit la fabrica, mai repede de 8 septembrie nu ar putea sa ne faca reparatia. Drept urmare, ramanem la varianta achizitionarii unui nou sistem, iar la sfarsitul lunii august, speram sa fie montat cel nou”, a completat viceprimarul Farkas Imre.
Reprezentantii firmei care administreaza cladirea Incuboxx au reactionat dupa publicarea acestui material. Sustin ca nu intra in atributiile lor sa se preocupe de rezolvarea acestui tip de probleme, conform contractului incheiat cu Primaria Timisoara.
„Sâmbătă, 13 iulie 2019, chiller-ul care asigură răcirea clădirii a suferit o defecțiune ce a făcut imposibilă funcționarea acestuia. La foarte scurt timp (la aproximativ o oră), am anuntat reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara, rezolvarea problemei fiind una în sarcina municipalității (potrivit contractului de management, semnat între Primăria Municipiului Timișoara și firma care administrează INCUBOXX – contract public, cu numărul 132/22.05.2015). Conform acestui contract, mentenanța (reparații și service) intră în sarcina Primăriei Municipiului Timișoara.
De la acea dată, problema a fost tărăgănată de reprezentanții Primăriei, timp în care activitatea noastră (a tuturor celor care lucrăm aici), a devenit extrem de dificilă. Până în acest moment, singura soluție implementată de municipalitate a fost trimiterea a doar 4 aparate de aer condiționat portabile, care ar trebui să deservească cele 41 de firme găzduite de INCUBOXX.
Menționez că în toată această perioadă, funcționarea INCUBOXX a fost puternic periclitată, atât în ceea ce privește activitatea firmelor chiriașe, cât și a evenimentelor pe care INCUBOXX le găzduiește și am fost nevoiți să le anulăm„, a transmis pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantul firmei care administreaza cladirea Incuboxx, Florin Vilcea.
Pareri
zici ca i cos de gunoi. cine naiba isi muta firma acolo?
sa stea la fiert angajatii Uber, asta merita ca accepta toti oltenii…
Eu i-as baga sa lucreze acolo pe arhitectii care au gandit prostia aia de inchidere cu plexiglas, adica pe marii Andreescu si Gaivoronschi. Cat despre lucrarea de instalatii si aser conditonat, fiind lucrare cu statul, clar s-au dat spagile, si apoi de ce a ramas s-a facut lucrarea; deci…era de asteptat.
TNR2,instalatia de aer conditionat s-a efectuat cu firma serioasa ,dar cine a efectuat constructia cladirii,nu i-a platit lucrarea,si atunci au venit si si-au luat tot ceea ce facea imposibila functionarea climei.A fost scandal mare atunci.Constructia cladirii a fost primita de niste patroni,oameni de bine din oras,fratii…ii stie toata lumea,care patroni,dupa ce au incasat 17 milioane de lei de la primarie,pe lucrare,adica vreo 4 milioane de euro la data respectiva,au declarat insolventa,si toate firmele care le-au facut lucrarile,care le-au livrat materialele,si muncitorii care au lucrat acolo,au ramas neplatiti.Vorbesc in cunostinta de cauza,ca sotul meu a lucrat pentru firma aia,si are de primit 5000 de lei,de atatia ani,vreo 6 ani adica,si n-a vazut nici un ban.Asta-i Romania,asa ajungi milionar in euro,milionar de top 300
Fără să fiu răutăcios dar, toți tinerii, visează IT ! ,,Spațiile verzi”, sunt mai răcoroase !!! Aaaa …e peste ,,demnitatea” lor …
Nu cunosc clădirea. Din poza articolului: unde-s geamuri, jaluzele?
Numai Artă albastră?
…asta e viceprimar cu declaratiile astea! Cum adica nu’ti da garanie la reparatii? Pai daca repar orice …si pantofi trebuie sa’ti dea garantie !
” GARANTIE” …scuze !
Ce mai conteaza ca la primul vant mai tare se imprastie,sau ca oamenii din interior se prajesc la lucru daca cladirea are fatade frumoase in culori psihic-calmante,are un nume fitos-pretentios si a costat tot fitos-pretentios ( mai ales,promovarea!…probabil cat ar fi costat cat sa si functioneze).Dar,nici cei care au inchiriat,nu au stiut sa incheie un contract serios( cu garantii,cu conditii clare de administrare,cu raspunderi asumate si penalitati la proasta functionare).Lucru frumos( si scump!) lipsit de continut(scop).
Contractul de inchiriere este absolut standard si se refuza orice modificare a lui. Cine nu este de acord nu primeste spatiul.
Nu uitati, nu este vorba aici despre o societate privata care doreste si are nevoie sa obtina profit, administratorii primesc aceiasi suma indiferent de gradul de ocupare. Iar primaria nu este interesata de profit. Asa ca, daca nu iti place contractul standard, ei prefera sa stea cu cladirea goala.
Scopul cladirii a fost cresterea micilor afaceri locale in IT, afaceri de care Timisoara are nevoie ca de aer. Multinationalele sunt ok acum dar pe termen lung, doar afacerile crescute local vor aduce cu adevarat valoare in comunitate. Din pacate cladirea si-a ratat menirea din cauza proastei administrari.