Scafandri din Constanta coboara in adancuri, pe Dunare, sa recupereze incarcatura din barja scufundata

CARAS-SEVERIN. Incarcatura ce era transportata de barja care s-a scufundat in Dunare saptamana trecuta la Moldova Veche trebuie recuperata din apele fluviului. Este vorba de aproape 850 de tone de ingrasamant agricol.

Autoritatile din Caras Severin au cerut ajutorul scafandrilor de la Constanta pentru aceasta operatiune.

Trei scafandri au sosit deja la noi, la Moldova Veche, urmeaza ca cel mai probabil maine (joi – n.r.) sa intre in apa pentru a observa cum este rasturnata incarcatura berjei, apoi vom stabili impreuna cum vor decurge operatiunile de recuperare a ingrasamantului. Cel mai probabil, operatiunile vor incepe in zilele urmatoare”, a declarat Boby Buie, capitanul Portului Moldova Veche.

Reprezentantii Garzii de Mediu din judetul Caras – Severin sustin ca ingrasamantul transportat de barja care s-a scufundat in Dunare, la intrarea in tara, saptamana trecuta, nu e periculos pentru ecosistem.

In momentul de fata ingrasamantul chimic nu este unul clasificat ca substanta periculoasa, este ambalat in saci si nu prezinta pericol pentru ecosistem. ingrasamantul este ambalat in saci si nu sunt sanse ca acesti saci sa se deschida in fluviu”, a declarat Remus Blujdea, comisar la Garda de Mediu Caras- Severin.

Incidentul s-a petrecut pe fluviul Dunarea, in apropierea portului Moldova Veche, miercuri, in data de 11 februarie a.c. jurul orei 14.00. Barja facea parte dintr-un convoi se deplasa dinspre Vukovar (Croatia) spre Moldova Veche.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Semenic” din judetul Caras-Severin anuntau ca echipajul de pe nava care s-a scufundat a reusit sa se transfere in timp util pe o alta barja din convoi, inainte de sosirea echipajelor de interventie.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul Afacerilor Interne, barja care s-a scufundat in Dunare avea la bord 847,9 tone de fertilizant agricol, ambalat in saci de plastic, si facea parte dintr-un convoi alcatuit din nava Bazias, doua barje si trei slepuri, care fusesera incarcate intr-un port din Croatia, cu destinatia Moldova Veche.

In urma incidentului, nu au existat victime, dar vicepremierul Gabriel Oprea, presedinte al Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), a ordonat Centrului Operational de Comanda al Guvernului si Platformei de Coordonare Operationala – structuri subordonate CNSSSU – sa verifice gradul de risc potential pentru mediul inconjurator.

La Parchetul de pe langa Judecatoria Moldova Noua a fost deschis un dosar in care se fac cercetari fiind inceputa urmarirea penala pentru distrugerea sau avarierea unei nave ori a incarcaturii acesteia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.