Scandal dupa ce o profesoara a propus renuntarea la festivitatile de premiere de la final de an in scolile din Romania pentru a nu fi umiliti elevii cu rezultate mai slabe la invatatura. Dezbateri aprinse intre parinti

O profesoara din Bacau a lansat o petitie in mediul online prin care solicita renuntarea la premierea publica a elevilor, la finalul anului scolar.

Printre argumentele pe care le aduce este si suferinta celor cu rezultate mai putin bune. Totodata, profesoara mentioneaza si incalcarea GDPR.

Vestea a adunat sute de comentarii in mediul online. Parerile sunt impartite. Cei mai multi dintre parinti sunt porniti impotriva acestei propuneri de renuntare la festivitatile de premiere.
Colegii de la ziare.com au facut o selectie a parerilor pro si contra.

„Sa inteleg ca doamna profesoara este printre cei ce abia au trecut scoala si de aici asemenea frustari?! Saracuta.”

„Frustrati intotdeauna vor fi. De ce sa nu fie evidentiati elevii buni? Dar sa fie buni cu adevarat si nu facuti din pix sau de mila ca-i cotogenesc parintii daca nu-s zecari pe linie.”

„Trimiteti odraslele mai des pe la scoala daca va este rusine cu rezultatele obtinute la sfarsit de an.”

„Candva in Romania era o mandrie pentru parinti, profesori si elevi festivitatea de premiere la sfarsitul anului scolar.

„incet, incet devine o rusine doar asta nu copiasem din marile democratii!”

Se pare ca doamna in cauza din Bacau nu este mandra de rezultatele elevilor sai!”

„Este normal sa fie premiati, este meritul lor, destul bursele de merit sunt jalnice si nu-i stimuleaza deloc. Performantele trebuiesc premiate!”

„Propun sa se desfiinteze Oscar-ul pentru ca actorii mai putin buni sa nu fie umiliti – in ce lume traim.”

„Sa se scoata si premierea sportivilor pentru a nu se simti umiliti cei care nu prind podiumul. Mare ti-e gradina!”

„in Romania, sa fii inteligent, priceput, onest, principial, constiincios, sa fii bun, devine, incet-incet, ceva rusinos.”

„Pe principiul, decat sa ne zbatem sa-i facem pe aia prosti mai destepti, mai bine ii facem pe aia destepti sa para prosti.”

„Nu credeam ca puteam auzi o ineptie mai mare si mai ales emisa de un cadru didactic!

„Nu este tarziu ca acest profesor daca nu-i place sistemul sa-l paraseasca. Este mai bine pentru el si pentru sistem.”

„Umilirea celor care au rezultate mai putin bune? Pai si cine naiba ii pune sa aiba rezultate proaste? Treaba lor de copii care este, nu sa invete?”

„Cei cu rezultate mai putin bune sa puna mana pe carte. Eliminam examene, bareme doar cumva sa nu suparam mediocritatea!”

„Suferinta asta de care vorbeste doamna e necesara: cladeste caractere puternice. Nimic in viata nu se obtine decat cu truda cu sudoare si cu suferinta. Restul este poezie…Cine stie o alta cale e pe langa drum.”

„Eliminati toate amintirile frumoase, tot ce ii poate motiva! Lipsiti-i pe copii de emotiile incheierii unor etape in viata! Handicapati-i emotional! De ce se doreste discriminarea copiilor sarguinciosi?”

„Va ganditi la cei slabi ca sufera, dar la cei buni, de ce nu va ganditi! Sa invete toti nu sa astepte pomana. si atunci nu mai sufera niciunul. Doamna profesoara apara lenea si putorile. Rusine.”

„Initiativa acestei doamne e un fel de „Traiasca prostia, jos cu desteptii si tocilarii””

Sunt parinti care sustin ideea profesoarei si vin si ei cu argumentele lor.

„Iti obligi odrasla sa fie printre primii 10? Se cheama ABUZ!!! in literele legii.

„Adultul obliga minorul? Serios? Cu ce drept?”

„Adevarat. Trebuie scoase festivitatile acestea, dar ar trebui introduse metode noi de predare si de evaluare, astfel incat tot acest proces de invatare sa devina atractiv pentru copii,indiferent de varsta.”

„Tara cu cel mai performant invatamant european respecta criteriul rezultatelor confidentiale. Notele vin acasa in plic, elevii nu stiu ce note au colegii lor si nici nu sunt interesati, nu ii priveste. Nu se organizeaza nici olimpiade, pentru ca nu se incurajeaza concurenta intre elevi care are efect negativ in general asupra personalitati in formare ci COOPERAREA, pentru a forma buni cetateni.”

„Am copii care au inceput de la gradinita intr-o tara care nu este Romania, si unde sedintele se tin cu fiecare profesor in parte, la fiecare materie, unde parintele intra doar cu copilul lui si afla ce rezultate are, asa i ca astia sunt niste ” inapoiati”? Unde nu pun nicio coronita pe capul copilului sa vada lumea cat este de inteligent.”

„Corect! Copiii sunt in crestere si dezvoltare. Nu sunt IN COMPETITIE in aceasta viata si cu atat mai putin sa le faca pe plac adultilor.

„Tocmai prin aceste catalogari se dezvolta invidia, ura, agresivitatea”.

„Fiecare copil este unic si fiecare in parte are aptitudini personale, nu aptitudinile celor care detin catalogul.”

„Din cate stiu eu, scoala nu este o competitie. Olimpiadele poate sunt comparabile cu competitiile sportive. Dar principial vorbind scoala nu este si nu trebuie sa fie o competitie. Noi am mers la scoala sa ne concuram?!”

„Deci toti stim ca scoala nu este o competitie dar continuam sa ne stresam copiii sa ia premii din cauza unora care cred ca scoala este o competitie.”

„Nu ati inteles nimic din petitie. Marea problema e ca sunt premianti de multe ori odraslele unora care deschid usile cu capul. Asta nu reflecta cat de bun e copilul, ci cat de pupincurist este invatatorul sau parintele.”

„Are dreptate, scoala nu este un concurs unde doar cativa sunt pe podium, scoala e o institutie unde se asimileaza cunostinte, altii au o capacitate mai mare, altii au o capacitate mai mica de a intelege, nu se poate continua cu asemenea prostii, fiecare invata pentru el, nu pentru a fi aratat cu degetul la intreaga scoala! E o gandire bolsevica comunista, ce trebuie schimbata si urmat modelul de invatamant din vest, daca se poate cel din nordul Europei!”

Mesajul profesoarei care a initiat propunerea de desfiintare a festivitatilor de premiere de final de an scolar

„Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc si sunt profesor doctor la scoala Gimnaziala „Ion Creanga” din Bacau. Aceasta petitie este creata in nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat ca le are asupra elevilor premierea in cadru festiv a celor cu rezultate bune, facandu-le publice mediile, scotandu-i in evidenta si separadu-i in acest fel de colegii lor, dar si suferinta celor cu rezultate mai putin bune, care sunt pusi in antiteza, in mod fatis, cu cei premiati.

Sustin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicaieri in lume elevii nu sunt apreciati sau umiliti in mod public, prin astfel de ierarhizari finale, in invatamantul obligatoriu.

scoala nu reprezinta un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educatie. Elevii sa fie premiati pentru reusite la olimpiade si concursuri si nu la absolvirea unui an scolar, in fata tuturor. Ei nu trebuie sa fie in competitie cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducand catre invidie si ura, incurajand animozitati intre copii de varsta mica si adolescenti.

Consider transmiterea publica a mediilor si a rezultatelor obtinute de elev, fara a fi nevoie de acordul parintelui sau tutorelui, o incalcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emotional pentru copil”, scrie in petitia lansata de profesoara

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Iar aia care sunt premianti au invatat totul mecanic doar ca sa treaca

    • Tu clar nu ai fost premianta..

      • Pentru linistea ta sufleteasca sa stii ca am fost premianta, dar asta nu inseamna ca tot ce trebuie invatat in scoala este si folositor

        • Cecylia cu un ygrec sau cu doi… whatever. Ai fost si tu premianta cum am fost eu Laureat al premiului Nobel.
          Modul in care te exprimi arata o ”postura” unui premiant de Peciu Nou sau Becicherecu Mic.

    • Serios? Stii tu cat a invatat copilul meu? Ai tu habar cat timp a stat cu nasul in carti pe cand poate odrasla ta fuma la colt de strada cu derbedeii si acu se simte umilit? Vorba cuiva, sa scoata dracului si premiul Oscar, ca se vor simti lezati regizorii cu filme mai slabe. Probabil faci parte din tagma aia de parinti care nu stiu sa foloseasca cratima pe grupurile de comunicare ale claselor…

      • Ho fa Rodico ce te ambalezi asa ca o bisda proasta bravo tocilarului tau de copil ca a invatat inutilitati din care 90% nu ii vor folosi absolut deloc in viata

        • Daca si copilul tau e semianalfabet ca tine (reiese din ce si cum scrii), atunci e de inteles de ce detesti elitele. E in ADN-ul romanului cu 2 neuroni sa aiba astfel de reactii fata de cei care-l depasesc. Neam de traista, prost ca noaptea. De aia suntem unde suntem si ne meritam soarta. O masa de manevra, usor de manipulat cu putina paine si mult circ.

          • Doamna Rodica nu va puneti mintea cu toti ghiobani si oligofrenii care au absolvit doar ”skoala vetzii”. Orele petrecute invatand nu le sunt familiare. In timpul asta trageau de o tigara la coltul blocului, mai mergeau 5 min la pacanele… viata de lux. Singurele carti pe care le cunosc astia sunt cartile de joc.

  2. O idee buna! Sper sa poata fi pusa in aplicare!

    • Oare cu cat a scazut IQ-ul aceste natii de am ajuns aici?

  3. Traim vremuri in care cei destepti trebuie sa taca pentru a nu-i ofensa pe prosti si puturosi. Jenanta a ajuns educatia, jenanti parintii, la fel de analfabeti ca odraslele lor, care acum striga ca-i destabilizeaza emotional ca nu iau coronita. Suntem un popor de dobitoci in care glasul haimanalelor e mai puternic si ne complacem in aceasta situatie pentru ca idiotii sunt majoritari. Noapte buna, Romania!

    • și totuși mai idiot ca tine…. e greu să găsești

    • Ai o mentalitate total depasita!!! Nu conteaza in schema mare a vietii ca un elev are nota 10 si altul 7 sau 8. Mai important ar fi ca tinerii sa se dezvolte normal si sa isi identifice aptitudinile.

  4. Probabil profesoara cu initiativa e dintre profesorii care la titularizare au luat nota 2.50 la primele sapte incercari… Asta imi aminteste de imbecila aia de Cati Andronescu ce a pastorit educatia atatea mandate si care spunea cu nonsalanta ca pot fi primiti copiii in universitati si fara BAC si ca il vor putea da mai incolo cand se vor simti pregatiti. Hahalerelor, ati nenorocit invatamantul asta. Singura sansa pentru copiii carora le place cartea e sa reuseasca sa plece dincolo sa-si desavarseasca educatia in sisteme care apreciaza calitatea…

  5. Pacat de copiii buni din scolile romanesti care sunt de-a dreptul umiliti de tupeisti, de non valori cu ifose, care oricum nu dau doi bani pe invatatura

  6. Cei cu premii pot fii întotdeauna înainte dacă…..părinții au bani si decarteaza!Nu mai fiți ipocriți!

    • Ar *fi. E cu un i aici, marș la școală!

  7. Festivitatea de primiere trebuie inlocuita cu marsul elevilor si profesorilor LGBT+

  8. Pederestria este cheia pt viitorul tarii!

    • *Pederastia.
      Nu fi dobitoc.

  9. Generatia de ghiocei in devenire.
    Pai daca nu vor sa fie umiliti sa iti tina panselutele acasa sau chiar mai bine sa le ia telefonul si tableta din fata si sa ii invete sa isi ocupe timpul cu ceva util, un sport, un hobby, etc.

    E meritul copilului care a invatat sa simta ca ii sunt recunoscute eforturile.

    Cu burta plina de rahat sintetic si cu retele sociale sa tina neuronul ocupat omul nu mai e capabil sa gandeasc limpede.

  10. Festivitatile de premiere la care am participat au avut o forma simplificata, faza cu umilirea celor mai slabi nu se tinea. Si nu cred ca s-a simtit umilit vreun elev – care stia exact cat invata si cat il duce capul cand raspunde sau da un extemporal. Eventual se simteau umiliti parintii campioni la fictiune, care povesteau tuturor ce copil destept au si ce note senzationale are – iar copilului ii era interzis sa deschida gura, ca sa nu strice scenariul. Inca n-am auzit ne nicio tara sau comunitate care sa progreseze pe baza furatului caciulii.
    Cu cei care obtin note pe baza a „cine e taticu’ sau mamica” e adevarat. Dar acestia rezista in clasament numai pana la evaluarile nationale sau examenele pe bune. Nu cred ca se simte cineva umulit de-o loaza careia i-au cumparat parintii premiu.

  11. Trebuie desfiintate diplomele de participare si premiati primii trei elevi. Cei mai buni. Fara diplome de mentiuni.

  12. Copiii nu mai vor sa invete fiindca vad poate in familiiile lor cum un parinte care are o Diploma de Liceu,Facultate,Universitate,Politehnica – nu se descurca si nu este apreciat la adevarata sa valoare sau nu i se da sansa de a demonstra.Si astazi tot pe pile si relatii se fac angajari si la Stat si la Privat.Ce tot o dati cu „cat a invatat” copilul meu – conteaza pe cine „cunosti” si esti angajat cu „dedicatie speciala”.Treziti-va la realitate si o acceptati.Eu i-as invata Scoala Vietii.Cum sa rezisti cu un salariu minim sau mediu pe economie cu doi copii la scoala si cu rate la banci!

    • La modul in care formulezi esti sigur unul dintre absolventii de la „skoala vetzii”.

      Cei care invata merita sa fie premiati. Cine ii opreste pe restul sa nu invete? Parintii care arunca in cei mici cu iphone, ipad-uri, etc si ii lasa toata ziua pe TikTok?
      Din parinti snowflake nu are cum sa iasa altceva. Stati ba cu ei o ora, cititi o poveste, discutati despre ea, faceti o ora de mate… cateva exercitii, uitati-va pe youtube la ceva clipuri de istorie, geografie sau biologie… toate astea ZILNIC!

  13. Într-o lumea reală viața te premiază și nu domnul profesor

  14. Este deranjant ptr impostorii cu diplome care nu reflecta nimic, aflati vremelnic in functii de conducere, sa incurajeze competitia si sa-i promoveze pe cei mai buni. Au nevoie de sclavi, nu de invatati.