Scandal in Consiliul Local: alesii au refuzat sa voteze comasarea scolilor si noua retea scolara

TIMISOARA. Consilierii locali au refuzat sa voteze noua retea scolara si comasarea scolilor, dupa ce aproape o ora s-au contrazis in sedinta extraordinara convocata marti in Sala de Consiliu a Primariei. Proiectul de hotarare nu a trecut din lipsa de cvorum.

Alesii PSD si PNL nu au fost de acord sa voteze proiectul, desi unii dintre ei au votat toate amendamentele propuse. Mai mult decat atat, unul dintre inspectorii scolari i-a anuntat ca, daca se voteaza, hotararea este nula din cauza ca nu se tine cont de avizul Inspectoratului. In plus, ISJ ar putea da in judecata Consiliul Local.

30 de scoli si gradinite din Timisoara nu au fost prinse in noua retea scolara, care s-a votat partial, fara a tine cont de ele in sedinta ordinara din luna februarie.

Desi sedinta a fost organizata strict pentru comasarea scolilor, alesii locali nu au ajuns la nicio concluzie.

Proiectul de hotarare privind functionarea retelei scolare prevedea, initial, comasarea a 4 mari licee din oras, ramanand in cele din urma doar 2. Este vorba despre comasarea Colegiului Tehnic de Vest cu “Ion Mincu” si cea a Liceului Tehnologic de Posta si Telecomunicatii cu fostul Liceu CFR, actualul Colegiu Tehnic “Dimitrie Leonida”. Parintii si elevii care invata la Liceul de Posta s-au revoltat insa, nefiind de acord sa invete in incinta fostului Liceu CFR. S-au organizat dezbateri publice, iar elevii au protestat, insa fara nicio solutie. La nivelul Consiliului Local s-a format o comisie care sa stabileasca ce se intampla mai departe.

Dupa mai multe intruniri, aceasta a decis ca Liceul de Posta sa fie unit cu Colegiul Tehnic de Vest.

„Propunem sa se comaseze Colegiul Tehnic de Vest cu Liceul de Posta, devenind impreuna o noua pozitie in reteaua scolara. Colegiul Tehnic sa ramana cu personalitate juridica, pentru ca primeste mai multi bani. Asa am impaca cele doua licee”, a propus consilierul local PDL Adrian Pau. Amendamentul a primit voturile necesare, dar proiectul in intregime nu, alesii USL refuzand sa voteze, dupa ce inspectorul scolar general adjunct Francisc Halasz le-a spus ca hotararea ar fi nula daca nu ar tine cont de avizul Inspectoratului Scolar.

Gheorghe Ciuhandu: E un lucru unic ca Inspectoratul Scolar sa conditioneze o HCL

„V-am atras atentia de nenumarate ori ca vizavi de calendarul miscarii de personal, de problemele legate de inscrierea copiilor, sunteti intr-o foarte mare intarziere. Exista un aviz pentru o retea scolara propusa de o comisie de specialitate si avizata de primar. Orice decizie a dumneavoastra care este luata in afara acesteia, fara avizul inspectoratului face ca hotararea de consiliu local sa fie lovita de nulitate. Miscarea personalului didactic a inceput, posturile sunt deja afisate. Cu orice alta propunere veniti, dati peste cap aceasta situatie si nu o vom putea repara”, le-a spus Halasz consilierilor.

Liberalii din consiliul local au fost primii care s-au revoltat de interventia inspectorului scolar adjunct.

„Eu sunt putin siderat de aceasta pozitie. Aici discutam de bani si spatii pe care le plateste municipalitatea. Eu, ca si CL, nu accept ca cineva sa vina si sa spuna ori votezi, ori nu ai ce sa cauti aici”, a spus Ciprian Jichici, consilier PNL.

Nici social democratii nu au stat deoparte. „Suntem ultima tara din Uniunea Europeana care pastram aceste inspectorate scolare… Grupul de consilieri al PSD nu va vota proiectul, iar sistemul scolar timisorean va ramane exact ca si pana acum. Pentru instabilitatea invatamantului nu au decat sa raspunda domnii de la ISJ”, a completat Radu Toanca, consilier PSD.

De cealalta parte, alesii locali ai PDL au atras atentia ca foarte multi consilieri care s-au aflat in comisia speciala au pierdut timpul cu amendamente si cu varianta finala a proiectului de hotarare.

„Sunt surprins cum in momentul de fata ISJ incearca sa impuna o anumita forma de organizare scolara. Daca veneau inainte cu o propunere viabila nu ajungeam aici. Colegii mei au facut amendamente. Daca munca noastra este pusa la indoiala si cineva ne spune ca HCL este lovita de nulitate, imi pare rau, dar nu pot fi de acord cu asta”, a precizat Adrian Pau.

In cele din urma, proiectul de hotarare nu a fost adoptat, primind doar 13 voturi „pentru”, fiind necesare 14 din 21, potrivit Serviciului juridic din cadrul Primariei Timisoara. In sala au fost prezenti 21 de consilieri. Mai mult decat atat, unul dintre democrat liberali, Nicolae Marinel Horablaga, a atras atentia ca alesii USL sunt in greva si la Timisoara, nu numai la nivel central: „in plenul de azi, colegii de la USL nu figureaza, ei fac greva si la Bucuresti, si aici”.

„Din spusele doamnei secretare de sedinta, neintrunindu-se numarul necesar de 14 voturi, hotararea a cazut. Ramane de vazut care sunt consecintele. Apar probleme legate de mobilitatea cadrelor didactice, de stabilirea normelor, de denumirea scolilor. Pe de alta parte, si legea cred ca este prost facuta, pentru ca, din cate am inteles, se conditiona o hotarare de consiliu local de avizul unui inspectorat scolar. Cred ca e un lucru unic sa conditionezi o hotarare de consiliu local de un aviz. Trebuia sa ramana asa cum a fost si nu ajungeam in aceasta situatie. Din 67 de scoli, 37 s-au avizat cu 2 saptamani in urma. Au mai ramas 30 de scoli”, a declarat primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu.

Cu ce afecteaza votul alesilor locali procesul de invatamant din Timisoara

Potrivit inspectorului scolar general adjunct, votul consilierilor poate avea repercursiuni grave asupra procesului de invatamant din Timisoara, in conditiile in care suntem singurul centru din tara care nu are inca retea scolara stabilita pe anul scolar 2012 – 2013.

„Au inceput inscrierile in unitatile de invatamant, a inceput miscarea de personal, anumite persoane au intrat in reducere de activitate. Noi nu putem sa asteptam dupa hotarare, cand exista un calendar impus de Legea Invatamantului. Orice tergiversare pe aceasta tema face Inspectoratul Scolar Judetean pasibil de a fi dat in judecata. Cadrele didactice, majoritatea lor, au ramas la propria unitate de invatamant. Vom verifica situatia juridica, fiindca am spus de nenumarate ori ca data de 15 martie este o data limita pana la care sa se adopte aceasta hotarare. Daca nu vom avea alta posibilitate, atunci ii vom da in judecata”, a declarat Francisc Halasz.

Ramane de vazut daca alesii locali se vor mai intruni in sedinta extraordinara pentru a lua o decizie privind comasarea scolilor sau vor vota proiectul in sedinta ordinara de la sfarsitul lunii martie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bai nenorcitilor! S-a ajuns aici pentru ca tot voi nu va faceti treaba la timp, nu faceti nimica ca Jichici ala care e tot timpu absent si dupa aia tot el se oftica, asa sunteti toti, marii USL-isti acuma nu voteaza!!!Huooooooo!

  2. MIZA ESTE CA PDL-ISTII, SA FACA ORDINE IN SISTEM!
    PESTE 100 CADRE DIDACTICE AR URMA SA FIE RESTRUCTURATE…DATE AFARA!
    NUMAI DIN ACESTE COMASARI!
    MIZA NU ESTE CALITATEA IN INVATAMANT CI UNA MATERIALA:ECONOMII LA FD DE SALARII
    CAT PRIVESTE ELEVII!?
    SUNT DEBUSOLATI SI PARTIAL NEINTERESATI DE CARTE…
    CA 48% DIN LICEENI NU AU LUAT NOTE DE TRECERE PE SEM II,,,
    VINE IAR BAC-UL!

    • Exact asta este problema. ISJ in calitate de exponent al ministerului ECTS are o mare problema pe care vrea s-o arunce pe autoritati publice locale. MECTS vrea sa reduca cheltuielile cu salariile si a creat diversiunea cu comasarile. Ei vor comasarile normelor didactice pentru a reduce numarul de salariati. Insa au camuflat acest lucru pentru a nu le strica mai tare imaginea. Asta este lipsa de profesionalism. Vor sa faca un lucru, insa habar nu au cum trebuie facut. Guverneaza „dupa ureche”.

  3. atata vreme cat jumatate din elevi iti raman corijenti,si asta inainte de bacalaureatul,probabil,din nou edificator in ceea ce priveste pregatirea slaba a elevilor,nu ai ce pretentie sa ridici…mi se pare perfect normal ca profesorii a caror clasa are promovabilitatea de 50% sa isi simta postul in pericol

  4. saracii copii de la liceele astea nu sunt in stare nici macar sa promoveze o clasa de liceu,ce sa mai vorbim de o specializare intr-o meserie…cei de la USL sa se gandeasca la viitoru copiilor nostrii,nu sa-si promoveze politica de rahat…la munca,nu la pus bete in roate

  5. Comasarea Grupului de Posta si Telecomunicatii cu Colegiul Tehnic de Vest?Pai nu este o inalta tradare? Nu se pierde denumirea scolii? Elevii de la Colegiul Tehnic de Vest au avut rezultate mai bune la Bacalaureat? Sa fim seriosi!!!Iar profilurile celor doua licee nici macar nu se aseamana! Da, cladirea este mult mai central situata! De fapt, doar asta conteaza! Deci, pentru ce s-a facut atata scandal si au fost denigrate atatea persoane fara motiv, fara ca cineva sa raspunda pentru acest lucru? Chiar primeaza interesele elevilor de la posta? S-au se dovedesc adevarate afirmatiile cadrelor didactice de la Colegiul Dimitrie Leonida ca ,,tot acest scandal are in spate interese ascunse ale unor profesori de la Posta”?