Scandal in Consiliul Local Timisoara. Iluminatul public si sortarea deseurilor, in pericol, dupa ce o parte din alesi a parasit sedinta

TIMISOARA. Deja obisnuitele suplimentari de proiecte pe ordinea de zi in sedintele Consiliului Local Timisoara au generat un nou scandal, vineri dupa amiaza.

Desi stiau ca au de votat 4 proiecte, intr-o sedinta extraordinara, alesii locali s-au trezit cu o lista suplimentara de alte 11 proiecte, pe care nici de data aceasta, nu au apucat sa le parcurga, inainte de sedinta de plen.

Astfel, chiar daca la inceputul intalnirii primarul Nicolae Robu le-a povestit colegilor care este urgenta in a vota respectivele proiecte, consilierii din partea PSD au refuzat sa voteze lista suplimentara.

„Imi revine ingrata misiune de a spune adevarul. Adevarul sufera si normalitatea deranjeaza. Am avut convocata sedinta de indata si am participat. Intelegem diferenta intre important si urgent. Sunt toate subiecte importante. Chiar dumneavoastra ati spus…de ani de zile. Vina de a se depune atat de tarziu nu este a Consiliului Local. Noi suntem certati ca vin 11 subiecte suplimentare la o sedinta de urgenta. Suntem oameni. Sustinem niste lucruri firesti, normale. Dar daca avem o sedinta normala miercuri, se intampla ceva in weekendul asta? Este 14.27, incepem cu intarziere pentru ca nu avem materialele. Nu ne jucam. Nu putem vota asa”, a spus Daniel Idolu, liderul grupului social democrat din Consiliul Local.

„Daca dumneavoastra doriti concursul consilierilor locali ca niste jucatori activi si pertinenti in legiferarea actelor, atunci avem rugamintea sa le tratam ca atare. Am recitit legea, care spune ca sedintele extraordinare se convoaca cu 3 zile inainte, cu aducerea la cunostinta a ordinii de zi, nu cu proiectele in aceasi zi. Fara organizare, chiat nu facem nimic. Solicitarea pe care noi o facem este ca de fiecare data cand are loc o sedinta extraordinara, ca fiecare proiect care se propune sa fie insotit de un preambul care sa arate de ce este urgent. Altfel noi incalcam repetat, la fiecare sedinta extraordinara sau de indata, legea. Aceste lucruri ne vor fi imputate tuturor si nu cred ca isi doreste cineva. Solicitarea noastra este ca de fiecare data sa se justifice la fiecare proiect urgenta. Noi venim de la joburile noastre, am studiat ce am primit pe mail, dar ne trezim cu acestea puse in fata”, a completat Luminita Tundrea, consilier din partea PSD.

Pe de alta parte, primarul Nicolae Robu a incercat sa le explice alesilor locali ca unele lucruri sunt cerute de pe o zi pe alta, astfel ca nu se poate astepta pana la o proxima sedinta.

„Dincolo de tot ce se arunca in spatiul public, Timisoara este performanta. Altii se pierd in birocratie, in tot felul de formalitati, pe cand noi am fost pragmatici. Avem de ales inter a face performante si a tot gasi chichite, pentru ca in legislatie intotdeauna se pot gasi chichite astfel incat societatea sa functioneze cat mai prost. De vina este legislatia. Ar trebui sa va ingrijorati ca cineva poate vine si cere socoteala de ce s-a ratat oportunitatea de a aduce bani multi in oras. Nu depinde de noi, apar oportunitati peste noapte. Nu suntem noi de vina. Ar trebui sa va mandriti ca Timisoara a absorbtie 95,4% din fondurile pe care le putea ansorbi. Asta e adevarul, nu ce spun tot felul de cretini. Si acum vrem sa absorbim maximum din ce se poate si asta presupune sa reactionam, pentru ca nu e asa de simplu. Si se impune imediat aducerea de ajustari si completari. Si la sedinta trecuta am avut discutii si repet ce am spus atunci. Vrem razboi intre cele doua grupuri din Consiliul Local si in replica din Consiliul Judetean, spre paguba Timisoarei, a judetului Timis, a cetatenilor ale caror interese ar trebui sa-l reprezentam? Se poate ajunge si aici. Si ce fericire avem? Haideti sa ramanem intregi si unii si altii si sa colaboram pentru a face cat mai multe lucruri bune pentru oras si judet. Nu e santaj. E doar abordarea pe care o propun”, a spus primarul Nicolae Robu.

Cu toate ca a incercat sa ii convinga pe consilieri de importanta si urgenta proiectelor de pe ordinea suplimentara, consilierii din partea PSD au ales sa nu voteze niciun punct de pe lista suplimentara, iar doi dintre ei, Daniel Idolu si Sorin Ionescu, au parasit sala de sedinte inainte ca plenul sa se incheie.

Iar odata cu asta, Timisoara risca sa se ‘scalde’ din nou in intuneric. Unul dintre proiectele ce au picat la vot prevedea modificarea contractului de delegare de gestiune, prin atribuire directa, a serviciului de intretinere a iluminatului public si iluminatului festiv de sarbatori. Practic, odata ce proiectul a picat, Societatea de Transport din Timisoara ar putea ramane fara licenta de la ANRSC, drept urmare nu ar mai putea executa serviciul.

„Va spun ca in urma depunerii documentatiei la Autoritatea de Reglementare s-au facut niste obiectii scrise, am fost convocati, privind regimul de delegare al serviciului. Lucrurile erau de forma, pentru a respecta terminologia in textul legii. Trebuia sa se faca distinctie intre atribuirea serviciului si atribuirea delegarii de gestiune. Urgenta este din faptul ca suntem la limita de a expira avuzul dat de consiliul concurentei. Trebuie sa treaca prin Consiliul Local, sa se faca modificarea si noi vom putea trimite saptamana viitoare aceasta anexa. Sunteti constienti ca e un lucru de care suntem responsabili, ca administratori ai acestui serviciu, cetatenii simtind neajunsurile. Noi am reusit in mai putin de 2 luni si jumatate sa reducem foarte mult aceste reclamatii”, a spus Petru Ehegartner, seful serviciului de iluminat public din cadrul STPT.

Practic, STPT ar mai fi avut nevoie doar de modificarea HCL-ului pentru a putea depune documentatia pentru obtinerea avizului. Insa, cum proiectul nu a trecut la vot, acesta trebuie sa fie din nou adus in fata alesilor, in urmatoarea sedinta de Consiliu Local, ce va avea loc saptamana viitoare.

Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul unui alt proiect aflat pe ordinea suplimentara in plenul de vineri. Mai multe puncte se refereau la situatia privind delegarea gestiunii serviciului de operare si intretinere a Statiei de sortare a deseurilor din Timisoara, serviciu care urma sa fie atribuit catre societatea Colterm. Insa, cum nici acest proiect nu a trecut insa la vot, Timisoara risca sa ramana cu gunoiul la statia de sortare, pentru ca nimeni nu va putea sa il sorteze.

„Va dati seama cat este de grav lucrul acesta? O sa fie dus gunoiul la statia de sortare si nu are cine, in mod oficial, sa opereze statia de sortare. Nu e o jucarie, e mica uzina acea statie de sortare si noi am obtinut abia acum de la Consiliul Concurentei avizul ca putem prelua la Colterm acest serviciu de administrare a statiei de sortare”, a spus primarul Nicolae Robu.

Potrivit edilului, toate proiectele care au picat la vot vor fi repuse pe ordinea de zi in urmatoarea sedinta de Consiliu Local, care va avea loc miercuri, 24 octombrie. Atunci, pe alesii locali vor avea de votat cel putin 80 de proiecte.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vor mai trece doi ani după care veți dispărea definitiv împreună cu ALI BABA DE TELEORMAN

  2. „Imi revine ingrata misiune de a spune adevarul¨- Daniel Idolu, liderul grupului social democrat din Consiliul Local. 2018!
    Amice, esti un idiot! A spune adevarul este o obligatie si o demnitate, dar tu nu ai de unde sa stii, esti de meserie mincinos.
    Da-ti demisia, esti prea prost.

  3. Cred ca „consilierii” ar trebui sa faca „munca Patriotica” si la fiecare sfarsit de saptamana, incolonati, cu cantec inaltator pe buze, sa faca curatenie in centru + vecinatati si – daca va fi posibil – sa „insurubeze becuri” (unde cum, asta-i alta problema)