Scandalul RCA Euroins. Ce se intampla cu cei care au asigurare obligatorie la companie

Cel mai important jucator de pe piata RCA, cu 2,5 milioane de clienti, urmeaza sa intre in insolventa, dupa ce Consiliul ASF a decis sa ridice autorizatia companiei de asigurari Euroins.

Milioanele de clienti care au polite de asigurare RCA Euroins se intreaba ce urmeaza.

Romania mai are un exemplu recent – falimentul City Insurance. La momentul retragerii autorizatiei de functionare, City Insurance era, la fel ca Euroins in prezent, liderul pietei RCA. Anteior, in 2016, o alta mare companie, Astra Asigurari, a intrat in faliment.

Persoanele care au o polita de asigurare RCA incheiata cu Euroins vor avea posibilitatea de a denunta unilateral acest contract si de a solicita Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) restituirea contravalorii primei de asigurare aferente perioadei denuntate.

Plata despagubirilor ce se cuvin persoanelor prejudiciate, care ar fi trebuit sa se realizeze de catre Euroins, vor fi efectuate tot de FGA. Conform art. 11 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, „Fondul (FGA) asigura efectuarea platii indemnizatiilor/despagubirilor din disponibilitatile sale, catre creditorii de asigurari, potrivit conditiilor si plafonului de garantare stabilite de prezenta lege”, noteaza stiripesurse.ro.

Persoanele prejudiciate vor transmite cererile de despagubire catre FGA. Avand in vedere numarul mare al clientilor si in functie de numarul de dosare de dauna ramase nesolutionate, procedura de solutionare a cererilor si de acordare a despagubirilor ar putea fi una de durata.

In cazul solutionarii cererii de despagubiri de catre FGA, cuantumul maxim al despagubirilor ce pot fi acordate este de 450.000 lei, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015.

Premierul Nicolae Ciuca a declarat ca ASF trebuie sa vina cun raport complet si sa spuna care sunt concluziile in urma verificarilor la liderul pietei RCA. In plus, seful guvernului spune ca in cazul in care compania ar intra in insolventa, statul ar trebui sa vina si sa preia soferii care vor ramane fara asigurare RCA.

Stiti foarte bine ca ASF este cea care are in responsabilitate toate actiunile de monitorizare, de control, a ceea ce se intampla pe piata asigurarilor sociale, respectiv activitatea firmelor de asigurari. ASF este o agentie subordonata Parlamentului Romaniei si din discutiile pe care le-am avut rezulta ca in perioada imediat urmatoare conducerea ASF urmeaza sa prezinte un raport de informare in Parlament, sa aiba loc audieri in Parlament. Discutiile pe care eu le-am avut, in calitate de premier, cu presedintele ASF, au fost indreptate tocmai in a afla daca este nevoie de interventie guvernamentala si care sunt efectele pe care intrarea in insolventa a Euroins le poate produce asupra cetatenilor. Discutam despre o compabie de asigurari care are o cota de piata consistenta si este nevoie sa vedem care sunt masurile pe care le ia ASF si care sunt masurile cu care Guvernul ar putea sa vina sa compenseze efectele„, a declarat Nicolae Ciuca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.