Scaune pe malurile Begai, fix pe trotuar. Cum au dat-o din nou in bara muncitorii ce reabiliteaza malurile canalului? FOTO!

TIMISOARA. Proiectul de reabilitare a malurilor Begai este in grafic, sustin autoritatile locale. Muncitorii au ajuns deja la amplasarea mobilierului urban. Pe maluri au aparut banci, cosuri de gunoi, dar si scaune, care cam fura din trotuare si din pistele de biciclete. Explicatia? Asa este proiectul.

Imaginile cu scaunele care au fost puse fix pe trotuar fac inconjurul retelelor de socializare. Timisorenii sustin ca femeile cu copii mici si cu carucioare n-au loc sa treaca pe aleile de promenada, mai ales daca pe acele scaune se si asaza cineva. Nici primarul Nicolae Robu nu este deloc fan, asa ca a decis, la sesizarea opiniatimisoarei.ro, sa ceara reamplasarea scaunelor.

„Nu are niciun sens, o sa cer mutarea lor astfel incat sa nu se ia din trotuar. Exista posibilitate… se gasesc solutii. Nu e nicio problema, eu fac rost de bani, daca trebuie, de la un sponsor, pentru ca trebuie sa gasim in Timisoara oameni care tin la oras. O mica cheltuiala se poate face in plus, pentru ca fondurile proiectului nu pot fi modificate, dar gasim o solutie de finantare pentru o astfel de ajustare, pentru ca este absurd sa luam din aleea de promenada”, a explicat Robu pentru opiniatimisoarei.ro.

Desi scaunele au fost cele care au starnit mai multe discutii, nici noile banci de pe malurile Begai nu sunt asezate tocmai „civilizat”. Sunt puse chiar la marginea pistei de biciclete, iar daca cineva se pune pe ele, ajunge „sa manance” din traseul biciclistilor.

***

Lucrarile pentru reabilitarea malurilor Begai au inceput la sfarsitul anului trecut, in luna septembrie. Teoretic, la finalul anului 2015 ne vom putea plimba pe malurile Begai, fie pe jos, fie cu bicicletele.

Practic, sunt refacute trotuarele de-o parte si de alta a Begai, sunt amenajate piste de biciclete pe ambele maluri – cu intreruperi pe terenul care nu este al Primariei, la podul de la Piata Badea Cartan, este cumparat mobilier urban – mai bine de 400 de banci, sute de cosuri de gunoi, 40 de gradene, 2 mese de sah, 70 de sezlonguri si altele, sunt fi amenajate 6 fantani, statii de inchiriere biciclete si punti de acces, 2 rampe si platforme pentru interventii de urgenta pe Bega.

Contractul de finantare pentru proiectul de reabilitare a malurilor Begai, in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei, a fost semnat inca din 29 iunie 2012. Primim de la Uniunea Europeana aproape 30 de milioane de lei, bani pe care nu mai trebuie sa-i inapoiem, iar de lucrari se ocupa tot firma care a schimbat treptele Catedralei Mitropolitane din Timisoara, Tehnodomus, din Arad.

Canalul Bega a fost primul canal navigabil de pe teritoriul actual al Romaniei, construit intre 1728 si 1760. Are o lungime de 44 km pe teritoriul tarii noastre si 72 km pe teritoriul Serbiei. A fost aur pentru transportul comercial de marfuri, in perioada interbelica acesta a ajuns chiar si la 250.000 de tone pe an. In 1944, canalul Bega transporta aproximativ 500.000 de pasageri. In anul 1958 a fost inchis transportului de marfuri, iar aproape zece ani mai tarziu a fost inchis si transportului de persoane. Acum doi ani, in 2012, a fost redeschis incet incet navigatiei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Proiectul a fost facut ” pe genunchi ” in multe parti ale sale. Executia la fel, pentru Orbul nu s-a gandit nicio clipa sa supravegheze personal maersul lucrarilor, nu sa astepte cai verzi pe pereti. Nu era mai simplu sa intervina inainte ca scaunele sa fie montate deja? Poate isi face timp sa vada mizeria existenta pe multe portiuni reabilitate deja si portiunile din pista de biciclete care trebuie deja reparate. Poate isi face timp sa vada vis a vis de ” Vaporul ” mizeria produsa de clientii rulotei Agil, amplasata pe podul de la Maria si de boschetarii care-si fac veacul pe acolo. Sau poate isi face timp sa vada mizeria de pe faleza din dreptul locarurilor pe care le admira atat, River Deck si La capite, inclusiv parcarea ad-hoc de acolo. E jenant ce se poate vedea in portiunea respectiva, dar poate ca daca face o fantana cu sclipici mascheaza incompetenta administratiei lui.

  2. Banii sa-i dea cei care au gresit.

    • In mod normal un proiect este VERIFICAT si STAMPILAT de firma, persoana autorizata,etc, care a proiectat acea lucrare! Tot in mod normal beneficiarul lucrarii avizeaza si el printr’un reprezentant autorizat acel proiect! Deci sunt destui care NU AU DESCHIS OCHII !!!…si atunci iarasi in mod normal se stie cine ar trebui sa plateasca, nu sa se caute sponsori,bla,bla…

  3. Pozele ne arata o realizare hidoasa 🙂

  4. O mizerie de proiect. Au ingramadit si ordonat acele banci si cosuri de gunoi, au pus mii de stalpisori doar pentru a creste cu mult costurile, au ignorat orice norma de bun simt si a iesit o badjocura pentru timisoareni. Pacat de banii irositi si de ce ar fi putut iesi. Chiar nu se poate plimba nimeni din conducerea primariei pe acele piste sa observe aceste absurditati si pericolele ce te pandesc la toti pasii, fie cate un stalpisor aiurea, fie o banca in care o se ne rupem picioarele, fie un stalpisor de iluminat din plastic vandalizat si lasat in mijlocul drumului… ?!!!

  5. 1. Padurea de stilpisori da un aspect de prost gust , o bataie de joc .
    2 Uitati-va la banca din poza 8 , ceva mai naspa nici nu se putea realiza !. Proiect European ?!.

  6. Tot mai multe lucruri facute aiurea ,in curand vom dorii sa fim la nivelul Caracalului sau Teleormanului,ca de mica Viena nici nu poate fi vorba.o gramada de proiecte facute de Stan si Bran!

  7. Zeci de banci (OK, ?) si nu vad un „turist”/timisorean-pensionar, tanara pereche/ oamenii strazii … stand pe aceste banci. Ori ora nu a fost potrivita ptr. foto, ori „animatorii/animatoarele” au lipsit ori nu s-a estimat corect numarul „doritorilor” care sa stea pa aceste banci? La Flora, ele sunt plasate mai rarit, desi acolo erau – probabil – mai multi amatori.
    Pe aceste piste sunt insa si „zone albe” unde inca nu este turnat asfaltul, nu sunt reabilitate caile de acces s.a.m.d.. Cineva din primarie (inspector de zona/de lucrare (?)) ar trebui sa faca un plimbare „prin zone (ca e mai multe)”, pe bicicleta si pe jos … ptr. finalizarea lucrarilor.

  8. In afara zonei centrale, n-ai ce admira de pe banci decat buruienile care tot cresc pe luciul apei si pe marginea malurilor. Buruienile de pe uscat au stagnat in crestere datorita secetei… Pe apa nu se intampla absolut nimic. Foarte rar vezi cate un caiac si mai des cativa pescari veniti la „balta” si care pescari lasa ambalaje de tot felul dupa plecare…

  9. Pozele astea ar trebui sa faca inconjorul lumii pe retelele de socializare cu motto-ul: „Un mod original si creativ de cheltuire a fondurilor UE in Romania”. Cum s-a putut aviza un PROIECT in care sunt amplasate alternativ, un cos de gunoi, un scaun? Adica stai sa te relazezi cu cosul de gunoi la nas? Care este ratiunea amplasarii sutelor de stalpisori, din care mare majoritate sunt deja vandalizati si prezinta un real PERICOL PUBLIC? Cui folosesc acele platforme solide din lemn de fag, facute sa suporte sute de kg. amplasate aiuritor de-a lungul trotuarelor, a carosabilului si a pistei de biciclete? Doua intrebari retorice care ar trebui sa dea de gandit celor din primaria Timisoara: V-ati lasa copiii sa faca plaja pe acele platforme? La primarie sau acasa stati cu cosul de gunoi pe masa, in dreptul nasului?

  10. Foarte prost puse bancile alea. Trebuiau mai indepartate de trotuar. Pe langa asta, care-i faza cu toti stalpisorii aia ? Acolo n-au niciun rost. Mai bine le-ar planta prin zona centrala pe margine de drum ca sa nu mai parcheze bizonii.
    Si care-i faza cu stalpii de lumina ? NICIUNUL nu arde ? Pentru ce s-au pus ?

  11. Tot proiectul e o bataie de joc si o sifonare de bani.
    Toate tufele ce au fost plantate de curand sunt deja uscate. Au fost plantate la ora pranzului cand afara erau 38 de grade, fara un strop de apa. Iar de udat nu le uda nimeni. Plantele sunt in garantie sau le mai platim odata?

  12. Din nou din categoria romaneasca: noi municm, noi nu gandim.