TIMISOARA. Numai anul trecut, la Clinica de Chirurgie Vasculara din Timisoara au fost operati 1.300 de pacienti, dintre care numai 10 la suta au avut nevoie de amputari. Medicii incearca sa reduca acest numar printr-o noua metoda: interdisciplinaritatea.
Este vorba despre o metoda noua, la care cei 4 medici specialisti si cei 15 rezidenti de la Clinica de Chirurgie Vasculara au apelat si ei recent. Sunt ajutati de alti 14 specialisti de peste hotare, care au participat in ultimele doua zile la un congres medical: „CompasX – prima initiativa pluridisciplinara pentru reducerea numarului de amputatii ale membrului inferior”.
In tara noastra nu exista o statistica privind numarul de amputari efectuate. „Eu zic ca se fac in jur de 5.000 pe an, in conditiile in care unele surse spun 3.000, altele 5.000, iar altele spun si 12.000. Cam 60 – 80 la suta, chiar in conditiile asistentei medicale mai modeste din Romania, din aceste amputatii, ar putea fi evitate prin procedurile care s-au propus la congresul nostru. Noi am operat anul trecut 1.300 de pacienti, dintre care amputari sub 10%. De 3 ani insa, de cand functioneaza clinica, am redus cu mult numarul de amputari”, ne-a declarat prof. dr. Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara din Timisoara.
Potrivit acestuia, pacientii ajung mult prea tarziu la spital, iar membrele unora dintre ei nu mai pot fi salvate.
„Sunt convins ca prin tehnicile pe care le aplicam am reusit sa reducem cu 60% numarul amputarilor”, ne-a mai spus medicul Ionac. Metoda folosita de medicii timisoreni consta in aplicarea cunostintelor si tehnicilor de la mai multe specialitati. Intra aici chirurgia interventionala, cea vasculara, interventiile ortopedice sau interventiile de chirurgie plastica.
Numarul celor care au nevoie de amputari la Timisoara este totusi in scadere, desi date recente indica faptul ca in Europa numarul de amputari majore ale membrului inferior s-a triplat la pacientii cu varsta de peste 65 de ani.