Daca pana mai ieri teleportarea a fost subiectul mai multor filme de domeniul SF, oamenii de stiinta au reusit acum sa o transforme in realitate. Astfel in viitorul apropiat vom putea calatori in timp.
Technology Review: Inseparabilitatea cuantica, cea care leaga particulele prin spatiu, este mai nou responsabila si de unirea particulelor prin timp, potrivit fizicienilor.
Termenul de „inseparabilitate cuantica” (entanglement) este folosit pentru a descrie fenomenul prin care doua sau mai multe particule devin atat de unite, incat impart aceeasi existenta.
Teoria lui Jay Olson si Timothy Ralph de la Universitatea din Queensland, Australia, potrivit careia particulele se unesc si prin timp, se bazeaza pe ideea unui univers simplificat, ce are doar o dimensiune spatiala si una temporala.
Este usor sa vezi universul intr-un spatiu plan, unde axa X corespunde dimensiunii spatiale, iar axa Y celei temporale.
Daca ne imaginam prezentul ca originea graficului, atunci viitorul formeaza o curba care este simetrica axei temporale. Astfel, trecutul este o imagine in oglinda a acestei curbe, care este reflectata in axa X.
Atunci cand doua particule sunt prezente, ambele situandu-se pe axa X, curbele lor se vor suprapune in trecut si in viitor. Aceasta teorie nu poate avea decat o semnificatie: acele particule s-ar fi putut intalni in trecut, dar s-ar putea sa o faca si in viitor.
Ceea ce Olson si Ralph vor sa demonstreze este faptul ca aceasta „inseparabilitate cuantica” poate la fel de bine sa functioneze si pe axa Y. Cu alte cuvinte, aceasta inseparabilitate cuantica este atat de adanc invaluita in univers, incat o intamplare din trecut are cu siguranta o influenta asupra viitorului.
Aceasta teorie lansata de cei doi seamana cu un truism. Nu este acesta modul de functionare al Universului? Insa acest fenomen nu are la baza simpla lege a cauzei si a efectului, ci are mai multe subtilitati care ii ofera unicitate.
Pentru a vedea aceasta, imaginati-va un experiment realizat de cei doi oameni de stiinta. Acestia au trimis in viitor un obiect. Ideea este ca un detector va actiona asupra obiectului, trimitand un mesaj clar despre cum aceasta particula poate fi detectata. Apoi, intr-un moment dat din viitor, un alt detector ce are aceeasi pozitie in spatiu, primeste mesajul si urmareste instructiunile primite, reconstruind astfel obiectul.
Insa exista o intorsatura! Olson si Ralph spun ca detectarea obiectului in viitor trebuie sa fie facuta simetric in timp cu creatia sa din trecut. „Daca detectorul din trecut era activ la ora 12:15, atunci si in viitor, detectorul trebuie sa astepte sa fie activ exact la ora 12:15 pentru a putea realiza procesul teleportarii”.
Definitia termenului de teleportare:
Teleportarea este un proces de deplasare a unui obiect dintr-un loc in altul, mai mult sau mai putin instantaneu, fara ca obiectul sa parcurga spatiul dintre cele doua pozitii. Teoretic au fost inventate mai multe metode de teleportare (teleportare cu gauri in spatiu-timp, gaura de vierme), dar experimental au fost confirmate numai teleportarea cuantica si psihica. In prezent, teleportarea cuantica „exacta” este posibila numai pentru fotoni si atomi.
Teleportarea „inexacta” (unde starea cuantica nu se pastreaza), este posibila prin codificarea informatiei despre obiect, transmiterea acestei informatii in alt loc, de exemplu prin radio sau alta metoda, si crearea unei copii a obiectului original intr-un loc nou. Teleportarea este propusa de asemenea ca explicatie la multe fenomene anormale si se foloseste in mod curent in literatura SF.
Pareri
Nasol, eu speram sa ma teleportez in trecut sa fiu „ca la 20 ani „!