TIMIS. De mai bine de jumatate de veac, medicii si asistentii care lucreaza in cel mai periculos spital din vestul tarii merg zilnic la serviciu fara sa aiba deplina siguranta ca nu vor fi atacati chiar de bolnavii pe care ii ingrijesc. Desi la Spitalul de Psihiatrie din Jebel sunt internati aproape 300 de bolnavi care au comis fapte penale – de la furturi, la batai si chiar crime- medicii, asistentii si ingrijitorii care lucreaza aici nu au niciun fel de protectie. Astfel ca, nu de putine ori, personalul a fost agresat de catre pacientii violenti.
„Noi avem 280 de pacienti internati pe cod penal, dintr-un numar de 430 de paturi. La momentul actual chiar am depasit numarul de 280. Ca sa reusim sa ii supraveghem, avem proceduri foarte bine puse la punct, ei nu ies din pavilioane decat insotiti de personalul medical, atunci cand sunt dusi la ergoterapie sau la magazin sau la terenul de sport si atunci sunt supravegheati si insotiti de personalul nostru. In pavilioane sunt, de asemenea, supravegheati permanent, pentru ca asistentul, in loc sa se ocupe doar de munca lui, trebuie sa asigure si acest aspect”, a declarat medicul Bianca Gavrilita, managerul Spitalului de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Jebel.
Pentru ca situatia sa fie reglementata, managerul spitalului a facut toate demersurile pentru ca Legea Sanatatii Mintale sa fie revizuita. Iar una dintre cele mai importante propuneri pe care le are este cea privind masurile de securitate care se impun in aceste unitati.
„Cea mai acuta problema este cea de paza si protectie. Mai precis, lipsa pazei si protectiei. Pentru ca nu exista o legislatie clara in acest sens si nu exista o definitie clara a ceea ce inseamna spitalele de masuri de siguranta, propunem o rescriere a Legii Sanatatii Mintale, cu un capitol separat pentru spitalele de psihiatrie si masuri de siguranta. Asta ar insemna ca aceste spitale sa ocupe locul pe care il merita, sa fie diferentiate de restul spitalelor de psihiatrie prin faptul ca necesita paza si protectie, pentru ca bolnavii internati la noi sunt bolnavi care au comis fapte penale grave si sunt internati in baza unei sentinte judecatoresti. Sentinta este privativa de libertate. Noi suntem un fel de spital de detentie. In acest moment, bolnavii sunt doar sub paza personalului medical, ori asta nu ar trebui sa intre in atributia personalului medical”, a mai spus Bianca Gavrilita.
Pe langa asigurarea unor echipeje care sa patruleze si sa supravegheze bolnavii, proiectul realizat de reprezentantii spitalului mai prevede si dotarea unitatii cu un sistem de supraveghere video si cu unul de alarma.
Transportul bolnavilor, reglementat prin lege
O alta problema cu care se confrunta spitalul de la Jebel este cea a transportului bolnavilor pe cod penal catre parchete sau tribunale, atunci cand au termene in proces. Spitalul de Psihiatrie de la Jebel deserveste 11 judete, astfel ca de multe ori, pacientii trebuie sa ajunga la Valcea sau chiar la Curtea de Arges, insa nimeni nu le asigura transportul. Astfel ca, si aceste costuri sunt imputate tot spitalului, desi nu exista o baza legislativa in acest sens.
„Nici aici legea nu este clara. Noi nu suntem obligati sa transportam bolnavii la procese. Nimeni nu are aceasta responsabilitate. Dar pentru ca ei sunt internati la noi, noi primim notificarile de la instante, atunci cand pacientii trebuie sa se prezinte la procese. Noi ii transportam, dar distantele nu sunt scurte si atunci motorina se consuma si noi nu mai avem cum sa ne facem treburile noastre”, a mai spus managerul Spitalului.
Spitalul din Jebel, schimbare radicala
Reprezentantii Spitalului isi doresc sa aduca unitatea medicala la standarde europene. Astfel ca, nu doar securitatea personalului este vizata, ci si modernizarea si reabilitarea spatiilor.
Unul dintre proiectele intocmite de conducerea spitalului este de reamenajare si modernizare a spitalului. Dupa implementarea proiectului, cu bani europeni, se va realiza optimizarea circuitelor din interior, vor fi create zone de crestere a animalelor, spatii de cazare pentru personalul care face naveta si vor fi extinse spatiile de ergoterapie si recreere.
De asemenea, in cadrul unui proiect transfrontalier cu Serbia, vor fi formate doua echipe mobile care ii vor ajuta pe pacienti sa se reintegreze in familie si in societate, dupa externare, pe o perioada de pana la 2 ani.
Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Jebel funtioneaza de 54 de ani si adaposteste bolnavi din 11 judete. Cei mai multi dintre pacienti sunt internati pe cod penal, urmati de cei incadrati la sectia de toxicomanie. Capacitatea maxima a unitatii este de 430 de paturi, iar rata de ocupare nu a scazut sub 95% in ultimii 5 ani.
Foto: Virgil Simonescu
Pareri
Mda?… Si la plasarea pacientilor la gramada cu cei cu antecedente de violenta si abuz si de situatiile traumatizante care rezulta din supravegherea incompleta si necorespunzatoare ce parere aveti mai slugi tortionare nemernice ce sunteti??? Despre asta nu vorbiti niciodata si cand vreun pacient se plange ca a patit ceva NU FACETI NIMIC!!! Ar trebui sa fiti trimisi la sapat de santuri tot restu’ vietii domnilor si doamnelor asa-zisi medici