Schimbare importanta in codul rutier. Ce trebuie sa stie fiecare sofer

Conducatorii auto care au obiceiul de a calca mai tare pedala de acceleratia vor trebui sa fie mai atenti cum circula pe sosele.

CITESTE SI: Vechea centrala telefonica a Primariei, Pomul breslelor sau sau emblema celui mai luxos hotel al orasului de altadata, intr-o expozitie fascinanta, la Timisoara 

Pana mai ieri, soferii stiau ca pot ataca in instanta o amenda aplicata pentru depasirea limitei de viteza sau decizia politistului rutier de a le fi suspendat permisul de conducere in baza constatarii vitezei de rulare a autovehiculului cu ajutorul aparatelor radar. Aveau de partea lor un mic ajutor: acea marja tehnica de eroare admisa de +/- 3 km/h la viteze de pana la 100 km/h şi de +/- 3% din valoarea vitezei inregistrate in cazul vitezelor de peste 100 km/h in cazul radarelor aflate pe autoturisme stationate. Daca aparatul radar era montat pe o masina aflata in miscare din dotarea Politiei Rutiere „ajutorul” soferilor era de 4 km/h la viteze de pana la 100 km/h şi de +/- 4% din valoarea vitezei inregistrate in cazul vitezelor de peste 100 km/h. Acum, toate aceste date tehnice sunt istorie.

CITESTE SI: ‘Nu dati banii pe prostii, luati, de Pasti, un iepuras la copii!’ Cat costa simpaticii urecheati, in piata, la Timisoara. Foto 

Marja de eroare – care nu e „prinsa” in nici o lege rutiera si de care judecatorii tineau cont doar in functie de perceptia lor asupra cazului reclamat -, nu mai este acceptata in instanta. inalta Curte de Casatie si Justisie (iCCJ) a desfiintat aceasta mica portita tehnica a soferilor grabiti.

Citeste mai multe: AICI

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. OK, dar? Care este clasa de precizie a aparaturii de masura utilizate? A ramas in lege acel +10 km/h maxim fata de viteza limitata?
    Intrebarea poate fi sustiuta de „aiureala” indicatiilor „radarelor fixe” montate de XXX (?) „autodeclarati mari specialisti”, in diferite puncte ale Timisoarei (iesiri/intrari) si care indica „aberant” (am auzit si explicatii care ar face ca mata sa stea in coada).
    Mai mult, de exemplu, la iesirea spre Sanicolaul Mare, restrictie 70 km/h apoi brusc cu cca 80 m inainte de radaru fix 50 km/h. Daca franezi, risti sa fi „omorat” daca nu, radarul va indica – chiar franat la sub 50 km/h – indicatie peste 60 km/h.
    Si nimeni dintre cei in drept nu se sesizeaza, zicand ca „indicatia este informativa (!!!)” nu te amendeaza s.a.m.d..