TIMISOARA. A fost ridicata cu un an inainte ca Romania sa isi castige independenta ca stat, intr-o Timisoara care apartinea Imperiului Austro-Ungar, in acelasi an in care era construita linia ferata catre Orsova. Este vorba despre Gara Mica a Timisoarei, care a suferit putine modificari de-a lungul anilor, si care va avea parte de modernizari abia de acum incolo.
CITESTE SI: Schimbarea fabuloasa ce se intampla la Gara de Nord din Timisoara! Cum va arata? GALERII FOTO!
Gara de Est din Timisoara isi va schimba infatisarea treptat in anii urmatori. Cum in ultimii 46 de ani, statia nu a suferit modificari semnificative, sefii regionalei CFR Timisoara pregatesc una pana la finele lui 2016.
„Anul asta noi intentionam sa introducem gazul metan la Gara de Est, pentru ca la momentul de fata incalzirea nu se face pe agentul gaz, si la anul o sa intentionam sa facem mici reparatii, tencuieli, igienizari„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, directorul Regionalei CFR Timisoara, Alexandru Simu.
Directorul Regionalei a explicat de ce nu se vor face lucrari mai ample la statia din Fabric.
„Mare lucru nu o sa se intample pe tronsonul asta, pentru ca in momentul de fata noi avem in derulare un studiu de fezabilitate pe culoarul 4 pan-european, latura sudica, de la Arad la Caransebes si acesta cuprinde si parte de cladire. Si atunci noi nu mai putem sa alocam resurse financiare pentru garile care fac parte din culoare pentru ca ele vor fi, cel putin din ce s-a intamplat pana acum, reabilitate la culoar… E cuprinsa si partea de cladire, adica reparatii, igienizari, nu o sa se faca cladire noua, pentru ca nicaieri nu s-a facut cladire noua, doar o extindere a accesului calatorilor la si de la peroane, exact cum s-a intamplat la Arad„, a completat Alexandru Simu pentru opiniatimisoarei.ro.
Gara de Est din Timisoara a fost ridicata in 1876, anul in care a fost construita si linia ferata catre Orsova, cea care facea legatura cu alte trei capitale europene: Bucuresti, Sofia si Istanbul. Dupa construirea sa, Gara Mica a preluat o parte din traficul feroviar catre Gara de Nord din zona Iosefin, mai ales pe cel de marfa.
In 1899, gara s-a extins, iar pe langa marirea cladirii, a crescut si numarul de linii din zona. Cladirea in sine era constituita dintr-un corp principal, cu parter si etaj si din doua corpuri secundare, iar in incinta locuia si seful de gara.
Gara era si locul unde stationau birjele si, ulterior, automobilele.
Cea mai recenta schimbare majora a cladirii a avut loc in 1970, cat a fost etajata complet. Langa Gara de est exista si pasarela care face legatura cu cartierul Rudolfsheim, inspre Calea Lipovei.
FOTO: ploaiadecuvinte.blogspot.com / tminro.timisoara2021.ro
Pareri
Ati utat sa pomeniti ca din aceasta gara in al 2-lea razboi mondial au plecat trenurile cu bou-vagon pline cu nemti si svabii din Banat spre Siberia si de unde multi nu s-au mai intors !!!
dupa ce ne-a vandut cineva rusilor?