Autoritatea de Supraveghere Financiara vine cu o masura menita sa tempereze eventualele tulburari in domeniul asigurarilor RCA, in contextul iesirii din piata a Euroins. Firmele de asigurare vor avea cheltuieli mai mici cu contributiile, ceea ce ar trebui sa insemne si un pret mai stabil pentru consumatori.
Consiliul ASF a decis sa aprobe un proiect de regulament care suspenda pe o perioada de sase luni plata contributiei asiguratorilor RCA catre institutia de supraveghere. Toate societatile autorizate sa subscrie RCA contribuie cu 1% din Primele Brute Subscrise (PBS) pe acest segment pentru activitatea de supraveghere. Spre exemplu, în 2022, piata RCA s-a ridicat la circa 8 miliarde de lei, ceea ce înseamna ca asiguratorii au contribuit cu aproximativ 80 de milioane de lei.
“ Consiliul ASF a aprobat Proiectul de Regulament privind neaplicarea temporara a cotei pentru exercitarea supravegherii si controlului activitatii de asigurari obligatorii de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie”, anunta un comunicat ASF.
Decizia ASF este complementara masurii de a îngheta preturile maxime la nivelul celor practicate în 28 februarie 2023, scrie economica.net.
Guvernul a aprobat propunerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind stabilirea unor tarife maxime pentru RCA, adoptand Hotararea de Guvern care stabileste ca, timp de sase luni, preturile nu vor putea sari de nivelul inregistrat în 28 februarie 2023. Asa cum au aratat oficialii ASF, este o masura gandita pentru a evita cresterile de pret intr-o perioada in care piata se reaseaza, dupa retragerea autorizatiei Euroins. Masura a intrat in vigoare din 11 aprilie si este valabila pana pe 11 august 2023.
Prima medie la care societatile de asigurare vor vinde RCA in urmatoarele sase luni se va situa undeva intre 930 de lei si 2.300 de lei, in cazul soferilor persoane fizice incadrati in categoria de bonus/malul B0, adica fara reduceri, dar si fara penalizari. Aceasta inseamna ca, pentru majoritatea covarsitoare a soferilor din Romania, care beneficiaza de categoria maxima de bonus, preturile asigurarii vor varia intre 465 de lei si 1.150 lei, in functie de varsta soferului si capacitatea cilindrica a motorului masinii asigurate.
Pareri
Cand au scazut vreodata preturile la asigurari in ultimii ani ? Dupa ce au crescut de cateva ori, adica cu mai mult de 100%, acum o sa scada cu 5% ? Trecem peste minciunile electorale si vedem realitatea ? Suntem capabili de asa ceva ?