Schimbare radicala in decizia Primariei Timisoara legata de obligarea timisorenilor si a dezvoltatorilor sa branseze constructiie noi la Colterm. Anuntul primarului Nicolae Robu

TIMISOARA. Dezbaterile aprinse din sanul opiniei publice dupa aparitia proiectului de hotarare prin care Primaria intentiona sa schimbe regulamentul Colterm astfel incat sa oblige timisorenii care isi construiesc o casa ori dezvoltatorii care vor ridica blocuri noi in oras sa se branseze la Colterm au dus la o schimbare de atitudine la nivelul autoritatilor locale.

Primarul Nicolae Robu a anuntat in urma cu putin timp ca va retrage proiectul, pentru care se si organizase o dezbatere publica pentru data de 23 mai.

Am retras astăzi proiectul de hotărâre de Consiliu Local privind Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Timișoara, publicat pt dezbatere publică, constatând că el are prevederi inacceptabile din punctul meu de vedere! E aberant să fie obligați proprietarii noilor clădiri să se racordeze la COLTERM! Ei trebuie doar să afle care este oferta COLTERM, dar nimeni nu poate decide în locul lor cum își asigură agentul termic!

Dacă sunteți de acord cu mine, dați Like
Dacă nu sunteți de acord cu mine, postați textul “Dislike!”, a notat primarul Nicolae Robu pe pagina sa de Facebook.

Opiniatimisoarei.ro a atras atentia asupra faptului ca mai multe voci socoteau aceasta prevedere din noul regulament ca fiind ilegala, iar avocatii explicau ca vor castiga cu succes viitoarele procese ce ar putea fi intentate de timisorenii care s-ar socoti nedreptatiti prin impunerea acestei masuri, care ar fi trebuit, spuneau ei, sa aiba si un aviz de la Consiliul Concurentei.

Liderul consilierilor social-democrati din Consiliul Local, Daniel Idolu, atragea atentia si ca hotararea Primariei Timisoara de a obliga orice persoana care construieste noi cladiri in oras sa se lege la reteaua de termoficare si nu sa-si instaleze centrala proprie, totul pentru a tine in viata Colterm-ul, ar putea avea efecte devastatoare si in alt sector: piata imobiliara.

CITESTE SI: ‘Va fi afectata puternic si piata imobiliara din Timisoara’. Alte urmari ale deciziei Primariei Timisoara de a obliga dezvoltatorii sa branseze constructiile noi la Colterm 

Va reamintim, pentru miercuri, 23 mai, era programata o dezbatere publica in cadrul careia se se analizeze modificarile aduse regulamentului Colterm. Printre acestea se numara si obligativitatea de a fi bransata la compania de termoficare orice cladire noua ce va fi construita pe teritoriul Timisoarei, in zonele unitare de incalzire de pe raza orasului. Doar ca, desi in anexa proiectului de hotarare de consiliu local exista o lista a strazilor cuprinse in zonele unitare, aceasta nu era actuala si urmea sa fie modificata. Cu alte cuvinte, nimeni nu stia, oricum, exact cine ar putea fi obligat sa isi lege imobilul la reteaua de termoficare a orasului si nu la o centrala pe gaz care sa-i ofere autonomie.

Parerea mea este ca se va ajunge la Protectia Consumatorului, se vor face reclamatii, va fi iarasi de lucru si este o incalcare a dreptului consumatorului la alegerea furnizorului, deci la economia de piata. Nu poti sa obligi. Se da avizul, dar nu pot obliga. Daca eu vreau sa arunc banii pe fereastra, cine ma impiedica? Ca sa cer avizul este una, dar sa ma oblige sa inchei contract nu pot. Ii pot da in judecata si castig„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro avocatul Carmen Obarsanu.

CITESTE SI: Noul regulament care forteaza timisorenii sa se branseze la Colterm e ilegal. Primaria Timisoara habar nu are pe cine vrea sa oblige, stie doar ca trebuie sa tina falimentara companie de termoficare in viata 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Argumentele pot fi si pro si contra bransarii. Cel putin in Centrul imediat+imprejurimi, „poluarea intensa” a Timisoarei + siguranta exploatarii + … ar putea da primul pas la o decizie in acest sens (vezi f. multe orase din EU). Pasul imediat, la proiectarea instalaitiilor de interior obligatoriu „contorizarea independenta pe apartamente” (sa vedeti ce economii s-ar putea face (din surse sigure).
    Apoi ar urma anii urmatori!

    • … incalcare a dreptului consumatorului la alegerea furnizorului, deci la economia de piata.
      Cred ca poluarea este deasupra asa numitei „economii de paiata” (vezi anii care vin).