Schimbarea anotimpului si a alimentatiei influenteaza digestia. Ce sa faci cand iti vine pofta sa mananci prea mult?

Stresul, dieta dezechilibrata, sedentarismul, varsta, refluxul gastroesofagian, mancatul pe fuga sau orarul neregulat al meselor sunt doar cativa dintre factorii care ingreuneaza digestia si duc la aparitia simptomelor neplacute precum durerile de stomac, balonarile, crampele si aciditatea gastrica. Odata cu schimbarea anotimpului, meniul zilnic va contine mai multe alimente grele, ceea ce complica problemele.

Alimente de evitat
Medicii spun ca o digestie usoara se obtine numai prin mici modificari in stilul de viata. Evitarea sau consumul unor alimente in cantitati reduse normalizeaza digestia. Primul inamic sunt grasimile, deoarece se digera greu si raman mult timp in stomac. Astfel, este indicat sa reduci cantitatea de mezeluri, carne rosie (muschiul de porc este considerat carne alba), branza si unt.

Fiecare imbucatura, mestecata de 20 de ori
Studiile realizate de-a lungul anilor au aratat ca mestecarea superficiala a alimentelor tulbura digestia. Pentru a preveni imbolnavirea, se recomanda ca fiecare imbucatura sa fie mestecata pe indelete, de cel putin 20 de ori.
Astfel, se creeaza timpul necesar pentru transmiterea semnalelor catre organele care secreta sucurile (gastric, pancreatic) responsabile cu procesul de digerare a alimentelor. Pentru a putea mesteca in tihna, este esential sa-ti aloci zi de zi timp special pentru masa – sa nu mananci in graba, in fata calculatorului.

Fibrele, aliat de nadejde
Tulburarile de digestie se combat rapid cu ajutorul fibrelor. Fructele si legumele sunt alimentele ideale atunci cand te confrunti cu balonari. Atentie insa la arsurile gastrice, deoarece acestea fac mai mult rau decat bine! Fibrele sunt de doua feluri, solubile si insolubile. Primele formeaza in stomac un gel ce aciliteaza eliminarea reziduurilor alimentare, iar a doua grupa absoarbe apa si accelereaza digestia. Asadar, consuma multe legume langa toate preparatele din carne!

Nu fuma, nu bea!
Bauturile alcoolice si tigarile cresc aciditatea gastrica. Atunci cand exagerezi cu mancarea, trebuie sa le eviti pe cat posibil. Alcoolul favorizeaza relaxarea musculaturii, care in mod normal ar opri refluxul gastric, iar tigarile cresc secretia sucurilor gastrice. Medicii precizeaza ca tigarile reduc salivatia, iar din acest motiv, procesul de digestie este afectat.

Citeste mai mult AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.