Schimbarea anotimpului si a alimentatiei influenteaza digestia. Constipatia poate aparea mai ales in calatorii

Se apropie iarna si tot mai multa lume incepe sa aiba probleme cu sanatatea. Iar acest lucru nu inseamna doar aparitia unor raceli, ci si probleme de digestie datorata schimbarii regimului alimentar, a vremii si nu numai. Multi oameni au probleme cu constipatia odata cu venirea sezonului rece. Nutritionistii si medicii primari ii linistesc pe cei care se tem ca trebuie sa ai scaun zilnic: de trei ori pe saptamana e absolut normal.

Constipatia poate ascunde boli grave, de la diabet la cancer colorectal. Astfel, in jurul acestui subiect au fost construite mituri peste mituri. De la periodicitatea scaunelor la alimente care au rol inhibitor sau, dimpotriva, actioneaza ca un laxativ, doar medicii ne pot spune cum este mai bine sa actionam cand vine vorba despre digestie.

„Nu este obligatoriu sa ai scaun zilnic pentru ca nu toate persoanele reactioneaza la fel. Unii pot avea scaun de trei ori pe zi, altii, de trei ori pe saptamana. Cand o persoana nu are scaun timp de o saptamana inseamna ca este vorba despre constipatie severa“, ne spune Carmen Vizman, medic specialist medicina interna din Timisoara.

In cazul persoanelor care au probleme cu digestia, un remediu pentru inlaturarea constipatiei o reprezinta consumul de fibre. in acest fel, tranzitul intestinal este accelerat. Dar daca este vorba despre constipatie cronica, problemele pot fi mult mai grave (disfunctii ale glandei tiroide, diabet, cancer colorectal sau chiar posibilitatea unui atac cerebral), iar fibrele nu au niciun efect. De asemenea, despre lapte si branza foarte multa spune ca ar constipa. „Efectul lactatelor este diferit la o persoana la alta, dar trebuie retinut faptul ca branza si casul au efect inhibitor. Pentru unele persoane, care au dezvoltat o intoleranta partiala la lactate, acestea pot avea chiar efect invers, pot accelera tranzitul“, explica medicul timisorean.

Clisma este o solutie

Unii dintre cei care au probleme cu digestia recurg la clisma pentru a scapa de problemele legate de tranzitul greu. Eficienta este, insa, de moment. Ea nu previne constipatia si nici n-o trateaza. Chiar si laxativele, folosite pentru o perioada indelungata, pot afecta colonul. Medicul timisorean avertizeaza ca sangele din scaun nu este ceva normal si nu trebuie tratat cu indiferenta. Acesta poate ascunde hemoroizi sau fisuri anale. De aceea, in cazul in care o persoana descopera acest lucru, este indicat sa mearga neaparat la medicul de familie sau la medicul specialist. in ceea ce priveste consumul de cafea, aceasta absoarbe apa din organism, nu accelereaza tranzitul.

„Sunt unele persoane care si-au creat obiceiul de a  merge la toaleta la o anumita ora. Iar de multe ori aceasta ora coincide cu momentul de dupa  cafeaua de dimineata. Nu are nicio legatura una cu alta, e sanatos sa avem scaun la ore fixe, dar cafeaua nu are efect laxativ“, specifica dr. Carmen Vizman.

Atentie la calatorii!

Ceea ce conduce la dereglarea tranzitului intestinal sunt calatoriile. Daca mergeti la mare sau la munte, la tara la parinti sau in vacanta in strainatate sunt toate sansele sa fiti constipat. Calatoriile, de orice fel, au acest efect asupra organismului deoarece ele schimba rutina zilnica si dieta. Acest lucru nu inseamna ca veti avea probleme permanente cu digestia, ci doar faptul ca organismul isi ia o perioada de timp pana se adapteaza la noile conditii.

Constipatia se poate agrava daca va abtineti in momentul in care simtiti nevoia sa mergeti la toaleta. Nu trebuie sa amanati pana ajungeti acasa. Ce poate nu stiati este faptul ca pastilele au un puternic rol inhibitor pentru stomac. „Unele pastile au efect constipativ, de aceea este foarte bine pentru cine le foloseste sa citeasca prospectul cu atentie“, recomanda medicul timisorean. in partea cealalta a baricadei se afla prunele, considerate de multa lume drept cel mai bun laxativ. In special cele uscate sunt un remediu ideal contra constipatiei deoarece contin foarte multe fibre insolubile, la fel ca in laxative, dar si fibre solubile, care regleaza si colesterolul. De asemenea, ceaiul verde are efecte laxative, fiind recomandat celor care intampina probleme cu digestia.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete