Schimbarea atat de asteptata la Timisoara. Santier nou in 2018, in plin centru

TIMISOARA. Se pun in miscare lucrurile pentru refacerea unei zone istorice din Timisoara, care va intra in reabilitare.

CITESTE SI: Surpriza de Revelion la Timisoara. Cine urca pe scena sub focurile de artificii

Dupa ce pietele Unirii, Libertatii si Sfantul Gheorghe au fost puse la punct, a venit timpul ca si Piata Victoriei sa isi schimbe infatisarea. Anuntata de mai multa vreme, reabilitarea pietei simbol a Timisoarei porneste in scurta vreme.

Am demarat procedura de achizitie publica pentru serviciul de proiectare si asistenta tehnica pentru reabilitarea Pietei Victoriei. Dam drumul in 2018 la reabilitarea pietei. O sa innoim retelele de utilitati si apoi vom reface pavajul cu piatra naturala. Pastram desenul actual si pastram exact pe pozitiile de acum spatile de verzi pe care le avem acolo si vom face ca si pavajul sa fie la inaltime„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Refacerea Pietei Victoriei nu va viza insa doar pavajul, ci Primaria pune presiune si pe proprietarii cladirilor din zona, care vor trebui si ele renovate odata cu piata. Municipalitatea pregateste deja proiecte de hotarare pentru 63 de proprietari care vor plati impozite marite din 2018 pentru ca nu au luat masuri sa isi reabiliteze cladirile.

 

Ramane doar ca si proprietarii cladirilor din Piata Victoria sa inteleaga ca nu se mai pot juca si trebuie sa isi reabiliteze cladirile. Cei care nu o vor face vor plati de se vor usca. daca nu vor pyutea, vom trece la executare silita. Nu poti face fata exigentelor de a avea proprietate in zona 0 a orasului, vinzi la cei ce pot. Vom fi intransigenti cu toata lumea. Nu amenintam pe nimeni, doar informam. Nimeni nu o sa fie iertat. Cladirile din centrul istoric si din zona zero trebuie sa isi schimbe fata„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar aleea aia din proiect, „ca pisatul boului”, care serpuieste prin scuarul verde, a cui idee a fost? De ce nu se respecta o simetrie, cum e si acum, si cum a fost conceputa de austriecii care au proiectat Piata Operei cu sute de ani inainte? de unde acest modernism prost inteles care modifica conceptual aceasta piata, si o face sa nu se mai incadreze cu cladirile istorice din ea?

    • E serpuita pe drum drept , „ca sa nu se plictiseasca” pietonii… ce nu e clar 😀

    • Fix asta e problema ta… .un drum serpuit…esti un gica contra

      • Iarasi taie toti copacii? Omul asta e smitit. Si ce e prostia aia de stropitoare? Omg. Este un in parcul copiilor si e foarte bine ca e acolo. Aici cine sa se tavaleasca prin stropi de apa? Batranei alcolici si copii strazi?

      • Alee șerpuită se amenajează prin pădure, prin parcuri tocmai sa nu distrugi copacii. Asta nu se face în centru de oraș. De simetrie ce sa mai vorbim. Mai ieșiți prin lume, bucurați-va de libertate si deschideți ochii la ce au realizat alții, cu cap si multa pricepere.
        Până în prezent din dorința de a epata prin arhaism arhitectural am mutilat piața Libertății, ce urmează Piata Operei?
        Ca timișorean prefer un centru vechi cu fântâna cu pești în loc de tot felul de bazaconii șerpuite cheltuitoare de bani.

  2. @Heracles
    Citeste cu atentie articolul.

    „O sa innoim retelele de utilitati si apoi vom reface pavajul cu piatra naturala. Pastram desenul actual si pastram exact pe pozitiile de acum spatile de verzi pe care le avem acolo si vom face ca si pavajul sa fie la inaltime„, a declarat primarul Nicolae Robu.”

    Randarile (pozele) se refera la un proiect depus pentru finantare pe vremea cand era primar dl. Ciuhandu. Proiectul a fost respins de la finantare.

    • Daca e asa cum spui, toata cinstea! Jos palaria.

  3. mai lasa-l pe tziganul ala el a reabilitat doar bul. c d loga.

  4. Bandele neomarxiste din media au lovit din nou. Să înțelegem că după refacerea zonei istorice vor dispărea crucile de pe catedrală ?

    • Corect, perfect de acord. Bravo pentru simțul de observație. A mai fost un articol acum o luna legat de crucile lipsa de pe catedrala si atunci am protestat pentru imaginile fără cruci. Sa vedeți ce s-a activat anticristul! Invectivele cădeau mai ceva ca obuzele la Filiași, Marasti, Oituz sau Verdun.

  5. Așa se procedează și în țări nu prea îndepărtate de noi: cei care nu-și pot permite să locuiască în astfel de cădiri, trebuie să vândă și să plece. Din acest motiv, centrele orașelor poloneze, cehești, ungurești arată foarte îngrijit și clădirile sunt reabilitate cu banii (pe credite extrem de favorabile, pe termen lung) celor care locuiesc în apartamentele din zona 0. Acest lucru se vede la Poznan sau Szeged, de exemplu. Am întrebat și eu prin jur când am fost acolo și mi s-a explicat. Mă aștept să se procedeze la fel și aici. Nu poți plăti, trebuie să vinzi și să pleci. Fără supărare.

  6. Este o actiune buna! majoritatea comunistilor sau odraslele lor au primit apartamente acolo. Evident ca unii le-au vandut la pret bun. Altii mai stau acolo ca doar vor creste preturile cand Timisoara va fi Capitala culturala europeana. Atunci sa-si plateasca cheltuielile de reabilitare!

  7. De obicei hotii incearca sa puna mana pe cladirile centrale. Ar trebui verificati cei care cumpara, daca si-au platit taxele pe acele sume. Ar fi un inceput.

  8. Adevărul e ca centrul Timișoarei arata groaznic. Oricâte panseluțe sau lalele ai planta tot are un aer comunist și învechit. Trebuie obligatoriu restaurate clădirile vechi, e păcat e ele, iar blocurile alea făcute de comuniști, trebuie sa li se dea o noima (poate se poate face vreo minune ca sunt urate cu spume).
    Și e corect cine nu poate suporta costul întreținerii sa vândă și sa plece.
    Sunt curioasa câți ani ca dura șantierul…

  9. In asa hal a ajuns tara asta?Unde sunt crucile de pe catedrala?

  10. Domnita, probabil ca sunteți informata asupra faptului ca pavajul din Piata Operei (ca de Victorie anticomunista nu se poate vorbi) a fost executat de regimul comunist în 1989 după scoaterea linilor de tramvai instalate de catre maghiari înainte de 1918. Daca nu va place pavajul atunci acest lucru este lesne de înțeles.
    Referitor la clădiri, exista după cum sigur știți doua tipuri: unele cu valoare arhitecturala, executate de către administrația maghiara în jurul anului 1900 sub conducerea arhitectului Laszlo Szkely precum și alte clădiri tip bloc de forma paralelipipedica, de sorginte evident comunista. Bănuiesc ca nici clădirile comuniste nu va plac. Nici mie!
    Referitor la proiectele de amenajare a centrului ar trebui organizat un concurs de arhitectura urbana iar proiectul câștigător sa fie aplicat. În felul acesta se elimina tot felul de ciudățenii precum statuile rupestre recent instalate în centrul urbei de pe Bega.

  11. Mara, asta nu e nimic, e floare la ureche pe lângă ura anticristului ce bântuie de câțiva ani buni pe meleagurile românești.
    Apropo, știți câte biserici vechi stau lovite de paragina în satele bănățene? Nici nu va imaginați. Alta data străluceau în splendoare, acum rugina și negura vremurilor le bântuie umilitor spre bucuria anticristului și a saormarilor.

  12. Imaginile prezentate fac parte dintr-un concurs de arhitectura mai vechi, nu are legatura cu noul proiect care nici nu exista momentan.