TIMISOARA. Schimbarea la fata a Garii de Nord din Timisoara va continua si in acest an, insa lucrari de amploare sunt programate si pe viitor. Daca pana acum au fost reconditionate fatada statiei si holul interior, urmeaza sa fie amenajata si partea dinspre peroane, dar si zona comerciala din gara.
Dupa ce in 2014 a fost renovata fatada Garii de Nord dinspre bulevardul Republicii, lucrarile in statia timisoreana vor continua in aceasta toamna. Responsabilii Regionalei Timisoara vor sa puna la punct si fatada dinspre peroane, atat sub copertina garii, cat si deasupra acesteia. Modificari vor mai aparea si in cladirea statiei.
Deja au disparut usile de la intrare in gara dinspre Republicii, dar si puzderia de chioscuri aflate la intrare.
„Noi am considerat ca nu e normal ca intr-o gara, si mai ales de dimensiunea noastra, a Timisoarei, sa avem intrarea la in gara, un talcioc, cu toate chioscurile de toate culorile, formele si nu are rost sa mai spun cu aratau. Nici intre usi nu mai sunt cele doua societati care isi desfasurau activitati. Noi am organizat o zona comerciala in partea stanga a garii. De acolo calaltorii vor putea sa isi cumpere ceva. Mai sunt inca spatii libere care sunt scoase periodic la licitatie pentru inchiriat„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, directorul regionalei CFR Timisoara, Alexandru Simu.
Disparitia chioscurilor este doar o prima etapa in modernizarea garii. Statia va fi amenajata si adusa la standarde europene.
„Acum, eu vreau sa ma apuc de scari, de hol si de holul caselor de bilete. As vrea sa pun o usa rotativa la intrare, dar dimensionata ca un calator sa poata intra cu tot cu bagaje. Totul depinde de Bucuresti si de fondurile pe care le vom avea. Eu am zis de varianta cu usa rotativa, dar inca nu stim cat e de practica si daca ne va satisface nevoile. Mai este si varianta de deschidere pe fotocelula„, a completat directorul regionalei.
Dupa ce in fata statiei au fost amplasate jardiniere cu flori, s-a trecut si la infrumusetarea peroanelor prin acelasi procedeu, insa in aceasta zona vor mai aparea modificari.
„Am facut deja unele modernizari, dar inca mai avem. Trebuie sa lucram la ridicarea peroanelor, sa punem copertine noi. Suntem in discutii in ceea ce priveste accesul calatorilor. Sa vedem daca va continua sa se faca ca si acum, la subteran sau sa se faca scari rulante, lifturi. Eu o sa trimit la Bucuresti propunerea ca la noi accesul sa se faca de tip pasarela… Noi avem depus un Studiu de Fezabilitate care prezinta toate variatele care trebuie luate in calcul de proiectant„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, Alexandru Simu.
Prima clădire a Garii de Nord a fost construita intre anii 1897-1899, iar numele ei initial a fost Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz, in traducere „Gara din Iosefin”, dupa numele cartierului in care se afla.
Dupa Unirea Banatului cu Romania si instaurarea administratiei romanesti la Timisoara, in 1919, gara a fost redenumita in „Gara Domnita Elena”, nume pe care l-a purtat pana la al doilea razboi mondial.
In timpul razboiului ea a fost puternic bombardata de aviatia aliata. Reconstructia nu s-a facut dupa planurile initiale, insa din 1976 a fost modernizata si stilul arhitectural schimbat.
Ultimele lucrari de amenajare a Garii de Nord s-au incheiat in 2014, cand a fost reabilitat holul mare al statiei. Acum insa, principala poarta feroviara din vestul tarii va cunoaste o schimbare uriasa.
FOTO: Virgil Simonescu
Pareri
O schimbare benefica in fata garii ar fi reorganizarea relatiei Dragalina – dreapta pe Republicii. Daca s-ar face prin actuala statie de taxi (care ar putea fi modificata), circulatia ar fi mult mai fluenta, pentru ca nu s-ar mai astepta cand au verde pietonii.
aceasta gara are nevoie de o renovare nu de carpeli ieftine…cat timp va fi administrata de Cfr va arata tot asa…solutia preluarea ei de catre administratia locala
Mergem spre bine…dar…cum se face ca in alte parti au avut loc renovari ample pe bani europeni? P.s. cand aveti de gand sa schimbat acel „panou de informare ultra-performant cu information updatate in timp real si cu reluari”
In aproximativ 2 luni , va fi montat un sistem nou de afisaj electronic ( allview ) , o matrice de monitoare led , una ptr plecări si una ptr sosiri
Este cea mai urata gara din aceasta tara, un WC de clădire care ar trebui dinamitata și reconstruita! La că-ți bani s-au băgat în ea după 1990 construiam nu una ci doua gări la standarde mondiale. Dar și CFR doar jecmaneste Banatul, nimic nu se investește aici, morții lor de olteni șefi de regionala!
Si cu spatiul pentru lasat bagaje? Cand va exista? Sau e prea mic orasul ca sa isi permita gara un asemenea lux?!
1. Sper ca „rusinea de cladire a CFR-lui (sau a cui o fi), vis-a-vis cu gara vedere dinspre gara in stanga (gri gunoi cu 2 ? etaje, in fapt o groapa de mizerii si gunoi), va fi reabilitata; daca nu altfel, atunci prin confiscare. Este o problema-rusine de cel putin 35- 40 de ani! dar permanentizata conform zicalei „ce sa-i faci, sa nu fie mai rau”.
2. Venind pe Repubicii spre centru mai exista doua „puncte nevralgice” situate pe cele 2 parti ale bulevardului. Cea de a 2-a este cea a „magaziilor/depozitelor CFR>
Clădirea gri din stg a fost Laboratorul de Examinări Psihologice CFR , dar nu mai funcționează demult , va fi reparat si igienizat anul acesta , dându-i-se o alta destinație .
Absolut jenantă fațada cu acel scris pe verticală, jenant tot! Nedemn de Timișoara. Sau poate aceștia suntem și nu putem da mai mult frumos…! Penibil!
Era mai frumoasa vechea fatada! De ce-or fi schimbat-o? La Arad a ramas asa cum a fost prima gara si e frumoasa. Doar ca trebuie ingrijita! La numarul calatorilor din aceasta perioada era bine asa cum arata in 1895
Pai daca citeai tot articolul,aflai de ce nu mai arata cum arata:).
Stiu ca a fost bombardata in 1944, dar la refacere s-a inceput cu vechea fatada, apoi au abandonat-o.
Fata de mizeria de acum cativa ani e laudabila initiativa igienizarii garii insa marea problema ramane! E o gara care nu asigura fluxurile de pasageri intre altele mijloace de transport si cel feroviar in concept intermodal. Zone care pot fi destinate pasagerilor sunt ocupate in mod anacronic de birouri ale administrație, magazii sau politiei. De ce nu infiintati si un birou pt situatii de urgenta? In orice gara moderna zona garii e destinata pasagerilor cu magazine, spatii de servire spatii de recreere, de informare etc. Peste cativa ani va venii modernizarea culoarului sudic si toate aceste investii vor disparea! De ce nu se coordoneaza?
Ptr a clarifica cateva aspecte , latura sudica a Culoarului IV Pan European nu are nicio legatura cu functionalitatea spațiilor din gara , dar bine-nțeles ca orice idee care sa satisfacă nevoile publicului călător si nu numai ,este binevenita . Acesta presupune linii , peroane , copertine noi , un acces la peroane regândit la standarde europene ( scări rulante , lifturi , vezi Gara Arad ) . La aceasta data se afla in derulare Studiul de Fezabilitate care va propune soluțiile in vederea proiectării si execuției . Investiția este pe fonduri europene .
Gara din Timisoara, alaturi de alte gari situate pe ramura sudica a culoarului IV nu a intrat in alte programe de reabilitare initiate de CFR, vezi programul pentru gara Resita, tocmai din aceste motive!!
Ce sa comentat aici nu sunt lucruri noi , sunt cunoscute , dar bine-nțeles ca e nevoie in primul rând de inițiativa , sa vrei cu adevărat o schimbare majora pentru cea mai importantă gara din vestul tării . Lobby foarte intens la Min Transp ptr alocarea fondurilor necesare , care trebuie susținut si de oamenii politici ai județului , altfel Timisoara si Banatul nu o sa realizeze nimic . Resurse financiare au fost si sunt tot timpul , important este sa te lupți cu adevărat pe toate fronturile , ca sa obții finanțarea proiectelor . Banii trebuie alocații de Min Transp si ptr orice investitie , e nevoie de aprobarea lor .
Am fost zilele acestea in gara Timisoara,dupa foarte multi ani,si am avut pur si simplu un soc.Nu cred ca se poate renova ceva acolo,cred ca ar trebui luat de la zero,nici macar toalete nu sunt,doar una „privatizata” si in care conditiile sunt ca pe timpuri,dar bineinteles nu trebuie sa uiti sa platesti.Dar am fost surprinsa placut de gara din Arad,care este la standarde europene.Felicitari,asa o gara ne lipseste noua,timisorenilor!
Fondurile si Proiectul Garii Arad a început in 2010 si s-a finalizat in 2016 , pana se găsește finanțare , se face proiectul si execuția pentru Gara din Timisoara o sa mai treacă vreo 5-6 ani .
Miticii nu ne dau noua bani pentru gara si nici pentru altceva ( centura , etc ) , nu ne suporta
Sunt laudabile initiativele de amenajare de nivel european si cred ca orice timisorean le sustine. Dar:
1. Cei care vor „face/dirija/? ” amenajarea cunosc acest niveL? Ma indoiesc.
2. Sa pui o usa rotativa la intrare este cel putin aberant tinand seama de fluxul (debitul) de calatori (este legat de 1.) Mergeti la Mall-ul Julius Mall unde aveti succesiv doua usi una cu deschidere glisanta si una rotativa. Duceti 100 de angajati – cu bagaje – si vedeti in cat timp vor trece prin cele doua usi si cum? Cu aceasta ocazie veti afla care este factorul care stranguleaza traficul. Sau,
3. „Se va taia (=face) si apoi se va masura”? urmat de refacere, …).
4. Inainte de a face ceva, vizitati (pe baniidv. insa) – de exemplu – garile noi/reinnoite din Viena (West BhF sau Haupt BhF sau … ) care sunt relativ aproape. Poate veti avea in vedere si faptul ca mai devreme sau maii tarziu, in gara se va face si racodrul la metrulu intrezarit ptr. viitorii ani.
Din macheta prezentată la începutul articolului înțeleg că și copacii rămași vor fi tăiați, urmând a fi înlocuiți cu grisinele tipice „iepocii Robu”. Individul ăsta cred că are orgasm la fiecare copac tăiat în Timișoara. Am impresia că dacă ar fi rasă cu drujbele și Pădurea Verde, pentru a se face „o parcare frumoasă”, Robu ar intra direct în Nirvana.
Unde sunt bani domnule primar? Exista un proiect pe bani europeni castigat. Aproximativ 10 millioane de euro. Cel mai slab primar din toata romania. Alea sunt vaporase de 300 de mii de euro? Noroc ca avem industrie, de pe vremea lui Ciuhandu.
din spusele sefului …cu usa rotativa ,m-am lamurit cu managementul …
Dinu esti un cretin.
Simpla afirmatie din corpul articolului:”depindem de Bucuresti” ma lamureste, nu se va face nimic, ever!
Cat despre lobby ul „politicienilor”locali, ne -am lamurit, nistre tristi, care in afara de a fura, nu sustin nimic, nu centura, nu gara, nu stadion, absolut nimic.
Suntem reprezntati de niste gunoaie.
Noua pardoseala va crea multe victime. E foarte alunecoasa!!!