TIMISOARA. Acum 3 ani reprezentantii Ministerului Transporturilor promiteau la Timisoara cea mai frumoasa gara din vestul Romaniei, complet modernizata, cu peroane schimbate, scari rulante, lifturi, banda transportoare pentru bagaje si o super pasarela care sa asigure accesul de la tren direct catre o parcare supraetajata.
Toate se regasesc insa doar intr-un studiu de fezabilitate dintr-un program national de reabilitare a aproape 50 de statii de cale ferata cu bani europeni.
Deocamdata, insa, sunt bani doar pentru un proiect din fonduri proprii al Regionalei Timisoara. Acesta prevede cateva lucrari importante care sa schimbe intrucatva fata Garii de Nord.
Dupa mai multe licitatii ratate, in vara reprezentantii CNCF CFR Regionala Timisoara si-au mai incearcat norocul inca o data.
CFR SA a relansat in 2 iulie licitatia pentru ‘Reabilitare fatada, reparatii platforme, iluminat, acces intrari in cladirea de calatori statia CF Timisoara Nord si reparatii acces peron linia 1 + acces tunel pietonal (proiectare si executie)‘.
De asta data, la termenul limita de depunere a ofertelor, s-a inscris o asociere de firme, avand ca lider compania Constructim.
In asociere sunt, alaturi de Constructim SA, Bauerhof Agrobanat, Lastun SRL si Longhersin.
„Actuala cladire a Garii de Nord este alcatuita din 6 corpuri comasate intr-un ansamblu. In acest moment, cladirea statiei nu mai corespunde cerintelor de asigurare a unor conditii optime a desfasurarii activitatilor in imobile si a exigentelor de calitate impuse de legislatia in vigoare. Constructia prezinta deficiente de ordin structural, estetic, functional, de ineficienta energetica, cu pierderi mari de caldura, si pe linie de siguranta in exploatare„, se arata in documentatie.
Cum banii nu sunt foarte multi, sub 4 milioane si jumatate de euro, lucrarile vor viza in principal fatada si amenajarea piatetei din fata statiei.
Astfel, sunt prevazute lucrari de consolidare, interventii asupra fatadelor si acoperisurilor – terasa, interventii asupra tunelului pietonal de acces la peroane cu realizarea unui nou acces la linii din holul central, interventii la peronul liniei 1, refacerea piatetei Garii si realizarea instalatiei centralizate de aer conditionat, ventilatie si incalzire.
Se vor realiza, totodata, lucrari de pregatire pentru construirea unei pasarele metalice (platforma pietonala) prevazuta in viitor in sala caselor de bilete, ce va fi sustinuta de 6 stalpi metalici, si montarea a doua scari rulante de acces la mezanin. Aceasta, insa, in perspectiva reabilitarii culoarului Aradul Nou – Drobeta Turnu Severin (Magistrala 900), care nu va fi realizata prea curand.
La tunelul pietonal care asigura accesul de la piateta la peronul 1 se vor reface actualele pardoseli din mozaic folosindu-se granit rezistent la trafic intens si antialunecare, se va monta un sistem de supraveghere, un sistem de detectie si semnalizare/avertizare PSI si se va inlocui sistemul de iluminat.
Piateta Garii va fi complet refacuta, se va amenaja o fantana arteziana, zona va fi placata cu dale de granit, se vor monta banci, se va realiza un sistem de iluminat cu stalpi ornamentali, se vor planta copaci si se vor monta rastele pentru biciclete.
Totodata, vor disparea aparatele de aer conditionat si se va realiza o instalatie moderna centralizata de climatizare, iar pe doua corpuri de cladire se va monta o instalatie de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice.
Valoarea proiectului este de 17.605.391,14 lei fara TVA. Lucrarile trebuie sa fie gata in 2 ani.
Oferta a intrat in evaluare tehnica.
Va reamintim, Gara Timisoara Nord a fost construita intre anii 1897-1899, iar numele ei initial a fost Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz, in traducere „Gara din Iosefin”, dupa numele cartierului in care se afla, fiind una dintre cele mai frumoase cladiri din oras.
Dupa Unirea Banatului cu Romania si instaurarea administratiei romanesti la Timisoara, in 1919, gara a fost redenumita in „Gara Domnita Elena”, nume pe care l-a purtat pana la Al Doilea Razboi Mondial.
In ultima parte a celui De-Al Doilea Razboi Mondial, Gara a fost puternic bombardata.
Dupa terminarea Razboiului, Gara a fost reconstruita partial dupa planurile initiale.
In perioada 1971 – 1974 cladirea a fost complet modificata si adusa la forma de astazi cu stilul arhitectural schimbat radical.
Pareri
ha-ha-ha… povesti electorale
Cu 4 mil faci o gara noua. Sictir!
ce gara am avut candva!!
ce frumoasa era cladirea initiala din 1899…
Lasati fatada la sfarsit si faceti o gara utila prin pozitionarea peroanelor la nivelul accesului in trenuri, astfel ca si un copil, batran sau persoane cu handicap sa poata avea acces independent in vagoane!
Vor si ei doar sa fure, nu sa ajute.
Kk-mak…Ce se face este prea tarziu si prea putin pentru anul 2020 si privind spre viitor.
Mergeti la Cracovia (Polonia) sa vedeti ce gara si-au tras, in locatie noua la circa 200-300 m de cea veche pe care nu au demolat-o ci o fac muzeu.
Gara noua din Cracovia este ca un mall cu n-spe magazine de firma, cu un Hipermarket Carrefour in acelasi corp de cladire, cu parcari supraetajate pentru toata lumea, cu o autogara supraetajata (da, peroanele autobuzelor sunt pe doua nivele), autogara la care vin diverse firme de transport calatori, cu linii de tramvaie in fata garii dar si linii de tramvai in subteran, cu linie de tren care leaga aeroportul din Cracovia cu aceasta gara.
Si toate astea au fost facute cu circa 10 ani in urma. Se mai adauga si linia de tren pe estacada pe cativa km la care se lucra in urma cu 5 ani…
Cand voi vedea ceva similar si in Timisoara, ma voi declara multumit!
Puteți să vă internați la casa de nebuni ! Cine vă va crede ? LA REVEDERE CU MINCIUNILE ! PASTRATI-LE PENTRU PROŞTI ŞI FMILIILE DV.!
tu ești prea prost să înțelegi, acest proiect este din perioada când era ciuma roșie la guvernare.
Un pic de spoiala la suprafata, o fantanica si niste banci, treaba merge, banii se duc unde trebuie si asta e important. Dar macar vom avea aquaparc in dosul garii, 4 luni pe an.
Pentru botaniștii lui Fritz Witz Figur ; acesta trebuia să fie proiectul candidatului verde ca baliga de gâscă al usr-ului, care putea profita de ajutorul dat, chiar de dușmanii lor aflați la guvernare, prin OUG-ul care dă posibilitatea administrațiilor locale să hotărască ,,soarta” infrastructurii feroviare din interiorul localității.
Așadar dacă Fritz Witz Figur nu ar fi politician născut de stânga și cum am mai spus, verde ca baliga de gâscă, după cum chiar el ne spune, că a activat 10 ani în partidul verzilor, din Germania, dar pentru botaniștii cu studii din Timișoara este de dreapta, venea cu un proiect de scoaterea căii ferate din oraș, iar în locul ei o șosea pe patru benzi cu descărcare pe toate străzile adiacente, la MALL și gara de nord iar la capete conexiune cu șoseaua de centura.
Iar abia atunci putea sa vorbească despre cedarea unei benzi de circulație în interiorul orașului pentru mijloacele de transport în comun sau biciclisti și numai așa se putea micșora poluarea.
Gara renovată după modelul original sau demolată si construită un noua perpendicular pe liniile de tren cu fața spre centru.
Ăsta era un proiect care iar fi luat fața ,,vopsitului” si pentru care mai riscam să mai votez o data USR.
Dar ce poți să aștepți de la un politruc care nu este in stare de mai bine de un an, decât să ne spune că vrea să devină primar pentru că singura lui calitate pe care o are este pașaportul nemțesc ?
Cum să fii atât de redus mintal ca potențial votant să nu-ți pui întrebarea simplă. DE CE NU NE SPUNE ACEASTĂ SECRETARĂ CARE ESTE ,,ORIENTAREA” politică ???
Și mai ceva, cum poate un potențial votant timisorean să nu se întrebe care sunt legaturile lui cu presa psd-istă din Timișoara? Cum nu îi este suspect această politică trasă la indigo ca al lui Ponta ??
Pentru cei care au ieșit din România pentru a face concediu la bulgari sau la cules sparanghel in Germania, in istoria verzilor, partid din care face parte și această glumă nu a construit nimic, dimpotrivă au frânat peste tot evoluția.
TNL-istii tristi in actiune!
Dar neaparat sa includa in noul design si birturile cel de la linia 6 Resita,cel din fata,garii,asta,obligatoriu,ca altfel unde isi vor face veacul boschetarii,pestii,curvele,combinatorii si tot obligatoriu sa faca,dormitoare pentru cei vreo 200 de boschetari din zona garii,poate si ceva mai mult,inclusiv persoana care isi are dormitorul la citiva metrii de usa biroului politiei tf
Din basmele poporului Roman (pardon Timisorean).
Si incaleca-i pe sea si v-am spus povestea mea!
Noapte buna Timisoreni!
PS. cladirea garii si zona au fost bombardate de aviatia …. (care?) in vara lui 1944?
Tutea a avut grija sa ne lase noua , romanilor o „vorba”…..” alegeti-va conducatorii dintre romanii care-si iubesc nemul ” ,completez eu isi cinstesc inaintasii si-si respecta ortodoxia ,asa ca aveti grija !
E oribil proiectul, sper sa nu se realizeze, cel mai frumos ar fi sa se refaca gara care a fost construita intre anii 1897-1899, Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz