TIMISOARA. Asa cum opiniatimisoarei.ro va informa la inceputul acestui an, Gara de Nord din Timisoara a cunoscut mai multe schimbari. Ce este insa mai important, abia de acum incepe.
Cel putin asa sustine ministrul Transporturilor Razvan Cuc. Prezent la Timisoara, acesta a anuntat planuri importante pentru cea mai mare poarta feroviara din vestul Romaniei.
„Modernizarea statiei Timisoara – Nord este inclusa intr-un proiect de modernizare a 47 de statii. Valoarea proiectului este de 82 de milioane de lei. Intre 2017-2018 se va realiza Studiul de Fezabilitate, iar modernizarea propriu-zisa in perioada 2018 – 2020„, a declarat la Timisoara ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.
Acesta a adaugat ca oricum, la Timisoara, in Gara de Nord au fost deja facute o serie de schimbari, iar anul trecut pentru lucrari in statie s-au alocat aproape 2 milioane de lei.
CITESTE SI: Trenul de lux care va pleca de la Timisoara spre doua destinatii! Arata spectaculos. FOTO si VIDEO
In ultimii ani, a fost renovata fatada, au fost schimbate geamurile, in interiorul statiei s-au montat plasme, s-a renovat sala de asteptare si sunt in curs in inlocuire usile de la intrarea in Gara, acum fiind unele provizorii. Ce urmeaza anul acesta?
„Asta nu inseamna ca statia Timisoara Nord nu e in atentia companiei nationale. Anul trecut, 1,9 mil lei au fost alocati, iar in acest an, in urma discutiilor cu CFR, vom majora suma la 2 milioane lei. Cu acesti bani se vor moderniza accesul pietonal, copertinele si Corpul E de cladire„, a precizat ministrul.
In 2017, Gara de Nord din Timisoara implineste 120 de ani de la infiintare.
_________________________
Prima cladire a Garii de Nord a fost construita intre anii 1897-1899, iar numele ei initial a fost Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz, in traducere „Gara din Iosefin”, dupa numele cartierului in care se afla.
Dupa Unirea Banatului cu Romania si instaurarea administratiei romanesti la Timisoara, in 1919, gara a fost redenumita in „Gara Domnita Elena”, nume pe care l-a purtat pana la al doilea razboi mondial.
In timpul razboiului ea a fost puternic bombardata de aviatia aliata. Reconstructia nu s-a facut dupa planurile initiale, insa din 1976 a fost modernizata si stilul arhitectural schimbat.
Pareri
Tot e bun Grindeanu la ceva, a invatat lectia de la Boc. Daca tara oricum plange, macar timisorenii mai primesc o gara noua, sa complementeze reteaua de semafoare a lui Robu. Hai Grindene, mai trimite bani si pt centura si legatura la autostrada, si daca iti joci cartile bine, poate reusesti sa ramai in picioare dupa prabusirea lui Dragnea. Mult succes!
Cum arata gara pe vremea imperului si cum arata in prezent de toata jena …..
Da gara de nord a suferit multe schimbări.Arată ca o gară din Africa centrală într-un oraș de 5 „stele”din Europa. Chiar nu aveți nici un pic de bun simț să scrieți acest articol.
A-ți văzut voi vreodată cum arată o gară din Ungaria,Slovacia,Slovenia,Cehia sau POLONIA să nu vorbim de vestul Europei. Câtă credibilitate are această creatura pentru care zilele lui și a guvernului sunt numărate la conducerea țării ?
Dacă va veni vre-o dată un om la conducerea orașului care va avea ceva în cap și va vrea să intre în istoria orașului trebuie să scoată linia de tren din oraș să construiască o șosea rapidă cu 4 benzi pe locul ei care să unească autostrada Timișoara – Serbia centura Timișoarei și autostrada 1.
Gara pusă perpendicular pe liniile de tren iar pană la strada jiul parcare.Lăsați aberațiile cu metroul acest lucru se va putea realiza poate peste o sută de ani.
Imaginați-vă ce se va întâmpla când va fi gata de construit la Iulius Mall cu circulația în centrul orașului.
Nu fiti carcotas.
Spre Serbia se poate ajunge pe autostrada: RO Timisoara => (15 km) =>A1 => granita => HU M43 => M5 granita => SRB autostrada care se va largi in urmatorii cativa ani!
Probleme pot apare doar cu ocazia cresterii migratiei.
Ar trebui sa va reconstruiti vechea gara Domnita Elena!
Ati avut o bijuterie de gara dar dupa razboi nu ati refacut-o ca si Aradenii,erau doua superbe gari la mai putin de 50km!