Se pregatesc noi schimbari in sistemul de invatamant romanesc. Dispare clasa pregatitoare, iar evaluarile vor fi programate diferit de cum sunt acum, daca proiectul ministrului Ecaterina Andronescu va fi adoptat.
CITESTE SI: Ne plimbam cu trotinetele electrice, de saptamana viitoare, la Timisoara. Unde au fost montate rastelele
”Clasa intai este aici ceea ce este azi clasa pregatitoare. Asta pentru ca in mentalul colectiv a intrat din pacate cu clasa zero. Ceea ce este total gresit, cum sa fie un copil clasa zero?”, a motivat Andronescu propunerea de redenumire a clasei pregatitoare.
Schema prezentata ca propunere de ministrul Educatiei arata ca nu va mai exista o clasa pregatitoare, ci elevii intra direct de la gradinita in clasa intai, la varsta de 6 ani.
Clasele din ciclul primar clasic vor fi I-III, urmand ca la clasa a IV-a elevii sa aiba in continuare invatator, dar si profesori.
”La clasa a 5-a vom introduce si profesori, la limbile straine. Vom avea si o evaluare pentru ca am stabilit niste competente si trebuie sa le si verificam”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.
Evaluarile Nationale noi sunt propuse sa aiba loc la clasa a III-a (actuala clasa a II-a) si la clasa a VI-a (actuala clasa a V-a). in prezent Evaluarile Nationale au loc la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.
Clasa a IX-a trece la gimnaziu, prin redenumirea claselor, iar o alta noutate ar fi aparitia unui consilier de cariera in schema de la clasele VII-IX.
Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a va deveni Evaluarea Nationala de la clasa a IX-a.
”Cei care nu fac fata la Evaluarea Nationala propunem sa faca un an suplimentar. Nu inseamna un an de repetentie, neaparat, ci sa nu lasam pe nimeni sa treaca mai departe de acest nivel fara competentele necesare”, spune Ecaterina Andronescu.
Sursa edupedu.ro