Scoala devine obligatorie de la 6 ani, bacalaureatul va avea mai multe probe. Noua Lege a Educatiei a intrat in vigoare

Gata! Avem o noua lege pentru invatamant care a si intrat in vigoare. Va prezentam cele mai importante modificari.

* Invatamantul obligatoriu incepe la 6 ani si dureaza zece ani.
* Masura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut intra in vigoare incepand din 2013.
* Elevii din clasele primare vor invata 20 de ore pe saptamana, cei din gimnaziu 25 de ore, iar liceeni -30, cu circa cinci ore mai putin decat acum.
* Introducerea clasei pregatitoare de la gradinita in invatamantul primar se va face din anul scolar 2012-2013.
* Clasa a IX-a se “muta” la gimnaziu, de la generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012.

* Admiterea la liceu se va modifica incepand de la generatia de elevi care intra in clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. Liceul va dura trei ani.

Un nou tip de Bac

* Admiterea la liceu si examenul de Bacalaureat vor avea loc in 2011 la fel ca in anul scolar precedent. Elevii care la anul, in 2012, intra in clasa a IX-a vor sustine noul tip de Bac, adica in 2016.

* Noul Bac va cuprinde mai multe probe de evaluare a competentelor.

Probele vor fi: Comunicare orala la Limba si literatura romana, Comunicare orala in limba materna, Competenta lingvistica la doua limbi de circulatie internationala, Competenta digitala.

Probele scrise vor fi la Limba si literatura romana, Limba si literatura materna, plus doua probe scrise, diferentiate: pentru profilul real din filiera teoretica (matematica; proba transdisciplinara din stiinte: fizica, chimie, biologie); pentru profilul umanist din filiera teoretica (o limba de circulatie internationala; proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socio-umane); pentru filiera tehnologica (proba scrisa disciplinara specifica profilului; proba transdisciplinara specifica domeniului de pregatire); pentru filiera vocationala (proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului sau specializarii; proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii).

* Pentru a deveni profesor in invatamantul preuniversitar va fi nevoie de licenta, plus doi ani de masterat didactic, plus un an de stagiatura in sistem.

Se inchid facultatile neautorizate

Candidatii trebuie sa caute facultati acreditate sau autorizate pentru inscrierea la studii superioare

* Universitatile trebuie sa inchida specializarile si programele de studii neacreditate sau neautorizate, imediat. Asta inseamna ca, la toamna nu se pot organiza admitere la aceste facultati. Studentii si absolventii acestora au dreptul sa isi finalizeze studiile la alte specializari identice sau similare, in facultati autorizate sau acreditate.
* Toti studentii, de la stat si de la particular, vor fi inregistrati intr-o baza uriasa de date, numita Registrul Matricol Unic al Universitatilor.

Pensionare obligatorie la 65 de ani

* In termen de patru ani de acum, contractele de munca ale persoanelor care ocupa functia de preparator universitar inceteaza. Toti doctoranzii vor avea statut de asistenti universitari si nici un post de profesor universitar nu va mai fi ocupat fara doctorat. Contractele de munca ale asistentilor universitari sau asistentilor de cercetare care nu sunt studenti-doctoranzi sau nu au obtinut diploma de doctor inceteaza.

* Cadrele didactice universitare si de cercetare vor fi pensionate la implinirea varstei de 65 de ani, incepand de azi. Se estimeaza ca 1.500 de persoane vor iesi in invatamant. in cazul unei somitati, se poate continua activitatea didactica si dupa pensionare, cu un contract pe o perioada determinata si plata cu ora.

* Mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, inceteaza la implinirea varstei de pensionare.

* Cadrele didactice si de cercetare care conduc doctorate se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani si pot conduce doctoratele in desfasurare la data pensionarii pana la implinirea varstei de 70 de ani, in regim de plata cu ora. in acest context, admiterea la doctoratul din 2011 este in dificultate intrucat 80% din conducatorii de doctorat sunt in preajma pensiei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.