Scoala din Timisoara in care elevii nu au o clasa a lor, ci se muta dintr-una in alta aproape la fiecare ora, ca sa nu invete dupa-amiaza. Si tot nu e de ajuns. Sute de copii din oras vor face cursuri de dupa-masa si in acest an. Directorii, fara solutii: Avem 11 clase zero. Video

TIMISOARA. De ce le-a fost teama nu au scapat. Sute de elevii vor face cursuri si in acest an la Timisoara de… dupa-amiaza. Motivul? Primaria, care are in subordine scolile, nu a reusit sa gaseasca o solutie in privinta spatiilor, astfel incat toti copiii sa poata invata de dimineata.

Directorii spun ca au incercat din rasputeri sa reduca numarul claselor care invata in schimbul doi si au ales, in general, ca cei din ultimii ani ai ciclului primar sa mearga la cursuri de dupa-amiaza, adica clasele a III-a si a IV-a.

Liceul Grigore Moisil este una dintre celei mai cautate scoli din Timisoara. Aici invata in fiecare an peste 1000 de elevi. Desi au mai multe cladiri, reprezentantii unitatii de invatamant nu au reusit sa ii aduca pe toti elevii in prima parte a zilei la cursuri.

Avem 6 clase de nivel primar de clasa a IV-a si a fost nevoie sa ii redirectionam catre programul de dupa-amiaza, si asta pentru ca avem foarte multe cereri de scolarizare, avem 6 clase pregatitoare, 6 clase I ….si, din aceste ratiuni de lipsa de spatiu, suntem nevoiti sa mergem cu acest program. Noi mai avem un corp de cladire pe Alunis si un corp pe Doja care, insa, este intr-o permanenta renovare„, spune Ileana Voicu, director adjunct Liceul Grigore Moisil din Timisoara.

Scoala in care elevii nu au o clasa a lor, ci se muta dintr-una intr-alta aproape la fiecare ora

Intr-o alta scoala din Timisoara foarte solicitata, Generala 30, profesorii au implementat, deja de cativa ani, o solutie preluata din unitatile de invatamant de peste ocean. Si o aplica la gimnaziu pentru a gestiona cat mai bine cursurile. Astfel, elevii dintr-o clasa nu au o sala doar pentru ei, ci se muta dintr-una in alta, fiind folosite la maximum cabinetele si laboratoarele scolare.
Copiii au fiecare cate un dulapior dedicat unde isi lasa lucrurile, iar de acolo isi iau cartile si caietele de care are nevoie la ora urmatoare si merg la sala unde ii asteapta profesorul, conform orarului.

Avem la ora actuala 11 clase pregatitoare, 51 de clase de ciclu primar si 32 de clase de gimnaziu. Una dintre solutiile pe care noi am gasit-o a fost construirea acestor dulapuri unde elevii sa isi lase lucrurile. Elevii de gimnaziu se deplaseaza de la un cabinet la altul si astfel am pastrat gimnaziul de dimineata„, spune Carmen Ionela Fofiu, director adjunct Generala 30 Timisoara.

Nu este insa sigura solutie gasita de conducerea unitatii de invatamant. In curtea scolii, au fost amplasate mai multe containere unde invata elevii din clasele primare.

Inr-o baterie de constructii modulare invata 6 clase, fiecare a cate 29-30 de elevi. De asemenea, fiecare container e dotat cu mobilier modern, retroproiector si chiar tabla inteligenta.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean spune ca nu doar in Timisoara, ci si in localitatile din jurul orasului sunt sute de elevi care fac scoala de dupa-amiaza. Iar motivele sunt multiple. Pe de-o parte legislatia adoptata in 2020, in context pandemic, restrictioneaza numarul maxim de elevi intr-o clasa. Pe de alta, in ultimii ani a ‘explodat’ numarul familiilor mutate in comunele periurbane.

In municipiul Timisoara s-a ajuns la aceasta situatie si din cauza migratiei dinspre alte judete catre noi a unui numar foarte mare de copii care, in mod firesc, trebuie indreptati spre unitatile de invatamant si care, de obicei, se concentreaza in polii importanti ai municipiului Timisoara. Parintii ar fi trebuit sa cunoasca lucrul acesta, si noi am facut public acest lucru, ca vom ajunge in aceasta situatie… Si, acolo unde numarul de clase a ajuns la 10 pe nivel, era firesc ca, atunci cand vor ajunge la gimnaziu, sa se desfasoare aceasta activitate pe doua schimburi„, explica Aura Danielescu, inspector general ISJ Timis.

VIDEO: George Stefanita

Solutia pentru a scapa de cursurile de dupa-amiaza, spun reprezentantii profesorilor, ar fi construirea de noi scoli sau macar noi corpuri de cladiri pentru cele existente in oras. Cateva sunt in diferite faze de constructie. Deocamdata, insa, in Timisoara, de la Revolutie incoace, nu a fost finalizata nicio unitate noua de invatamant de la zero. Prima, cea in care vor invata elevii de la Liceul Nikolaus Lenau, din zona Oituz – Popa Sapca, a ajuns la incheierea lucrarilor pentru infrastructura de rezistenta si e posibil sa fie terminata in 2023.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si noi am facut scoala dupamasa. Si asta era acum 45 de ani. Si nu a murit nimeni. De atunci si pina acum NU s-a schimbat NIMIC. Fraieri care sunteti nu va dati sea,ma ca sunteti mintiti la nesfarsit ? Ca o sa fie bine candva, o data … Na iacata-va … Sanchi !

    • Nu a murit nimeni nici cand am stat si in intuneric, 2 ore zilnic. Am stat si in frig, fara apa calda. Am stat si la cozi cu orele sa luam juma’ de kil de carne de porc. Sau un sfert de paine…. Sau 3-4 banane, portocale, o data pe an, cand „se dadea”…. PLM de nostalgici fara cr*ier!!

  2. Exact.Si noi faceam ore dupa-masa si n-am crapat.Si ,ce sa vezi?Mai mergeam si singuri la scoala ca nu dispuneam de luxul unei masini.Dar in ziua de azi parintii mai ca nu intra cu masina in clasa ca sa-si lase copiii.Va fi o generatie de mameluci care la cea mai mica greutate intampinata isi dau offline.Cu ce nu sunt de acord este programa care este de-a dreptul criminala si imbecil facuta pentru niste prescolari.Pai copiii astia parca merg la serviciu nu la scoala.Sunt de-a dreptul surmenati.

  3. PNL= psd in 30 de ani de furt nu au făcut o școală,grădinița sau creșă noua in Timișoara dar acum dau vina pe Fritz. PNL = psd

  4. Noroc cu comunele periurbane, conduse de primari verzi, rumani, ca din introducerea articolului bubuia ideea ca numai primaria e de vina pentru situatie. De parca ar putea vreo administratie locala romaneasca sa prezica cati elevi se vor inscrie la scoli din toamna, mai ales in conditiile din Timisoara si din jur, cu (relativ) boom economic si categoric boom al imigratiei. Adaugam preferinta pentru „scolile bune”, si reteta pentru dezastru e completa. Da, pe vremuri se putea merge la scoala de dupa-amiaza, dar se mergea mai pe jos sau cu transportul in comun. Nu ca acum cand orgoliul deplasat al parintilor „ca doar n-o sa mearga pe jos, ca sarantocii” face praf traficul de cateva ori pe zi. Desigur ca politia nu poate face nimic, de fapt asta e ceea ce face cel mai bine. Nu poti sa risti sa amendezi vreun ciumete cu relatii, ca sa te trezesti transferat in vreo localitate de care nici localnicii n-au auzit, sau ar prefera s-o uite. Pe cand niste amenzi bine aplicate si incasate (fara rahaturi de genul „jumatate din amenda MINIMA) ar avea in randul parintilor soferosi un efect de reactie in lant.

    • De ce ar trebui sa fie amendați „părinții șoferoși”??? Eu sunt părinte care își duce copilul cu mașina. Nu am nici o linie de transport în comun între casa mea și scoala lui. Eu respect 99% din reguli, dar aproape în fiecare zi trebuie să mă abțin să nu înjur câte un cretin care: ori nu îmi dă prioritate, ori merge înainte de pe banda de obligatoriu dreapta, ori blochează intersecția deși vede clar că va face asta, ori taie linia continuă, ori depășește coloana unde se îngustează drumul fiindcă el nu are chef să aștepte, ori trece pe roșu etc. Ieri circulam cu 35-40 în sensul giratoriu de pe Torontalului, iar un idiot a vrut să mă depășească chiar acolo, în sens, intrând peste zona hașurată. A frânat și a revenit în spatele meu doar în ultimul moment, când și-a dat seama că nu are loc. Dacă nu ieșeam spre Ronaț, ci mergeam spre Torontalului, ar fi intrat în mine.
      Deci, repet… de ce sa fie amendați… părinții!?

      • Ma refeream, desigur, exclusiv la parintii care parcheaza 5 minute in fata scolii ca sa coboare copilul, si 15 minute cand il asteapta sa vina si n-a ajuns inca. Iar simplul fapt ca un parinte a fost amendat pentru oprire neregulamentara sau blocarea unui sens s-ar afla repede si-ar da idei si altora, ca sa nu ajunga toti sa fie amendati. De asta sunt oamenii civilizati pe dincolo, nu pentru c-ar avea altceva prin genom decat noi. Pentru ca stiu ca in aceste situatii – si in cele pe care le-ati descris – au sanse MARI sa fie amendati, fara discutii, negocieri si telefoane la te miri cine. La noi se spune ca cine incalca asta sau asta RISCA amenda, dar nu se mentioneaza ca riscul e cam la fel de mare ca probabilitatea unui castig la loterie.

  5. …da, am facut scoala si dupa amiaza si chiar seara pana la ora 20 ! … si n’am murit de oboseala sau alte probleme mintale! Am facut liceul de constructii care nu avea vacanta 3 luni ca doua erau practica pe santier! Am pus umarul ca elev la constructia Spitalului Judetean, pe schele la etaje nu la parter! Practica se incheia zilnic cu ora la care muncitorii terminau programul adica 19.00 !!! Si nu ne plangeam ! Am facut si Fac. de Constructii unde aveam ore de santier ! Daca unui absolvent de azi ii pui o mistrie sau un cancioc in mana cred ca nici nu stiu ce dar mai ales s’o foloseasca ! Nu mai vorbesc de drujba sau circular ! Asta e „maestria”in a stii ceea ce ai ijnvatat in ziua de azi in liceu si facultate !

    • …sorry…”nici nu stie ce e „‘…si „invatat”

    • Da, panaramelor! Am stat si in intuneric, 2 ore zilnic. Am stat si in frig. Am stat si la cozi cu orele sa luam juma’ de kil de carne de porc. Sau un sfert de paine…. Sau 3-4 banane, portocale, o data pe an, cand „se dadea”…. Daca vreti sa va intoarceti in trecut, n-aveti decat, panaramelor, cu conditia sa ramineti acolo si sa nu va mai intoarceti! PLM de nostalgici!!

  6. Pina nu se termina obiceiul prost cu „flotantele” nu se va rezolva nimic. Exista presiune pe 5-6 scoli din oras, unde toata lumea se inghesuie sa isi trimita odraslele. In rest, bate vantul…. Prin urmare, constructia de scoli noi nu isi are sensul. Poate doar in locatiile apropiate zonelor „periurbane”, gen Dumbravita, Mosnita, unde s-a multat multa lume in ultima vreme.

  7. Cand o școală hotărăște nr. de clase nu se tine cont de capacitatea instituției? La ce draq iei o armată de copii dacă nu ai unde sa-i înveți.

  8. Eu am retras copilul de la moisil după primii 3 ani și acuma la examenul de capacitate a obținut note maxime. A fost admis la liceul după care la mulți le curg balele!!! Până în clasa a opta a învățat la ȘCOALA de cartier!!! Nu îmbuibați copiii de la vârste fragede cu competiții școlare și excelențe! Copiii trebuie să învețe cum sa învețe până în clasa a opta.

  9. Am copiii cu autism. Mi-as dori ca cel mic sa poata merge cu transportul urban oricand e nevoie. Dar crizele lui sunt atat de vehemente, ca am ajuns sa il ducem cu masina pana in fata blocului. Si drumul de la bloc pana la masina este un stres.
    Si totusi facem un mixt intre metrou si masina. Nu putem sta ore in trafic si nici nu vream sa il obisnuim asa.
    Asa cum alte natii isi organizeaza de efectivul de prescolari inca de la nasterea lor ( Olanda) se poate si la noi.
    Nu inteleg de ce in perioada comunista existau solutii, si acum totul este un haos sa ai copilul la o gradinita, sau la o scoala decenta.
    Ce s-a putut atunci si nu se poate acum.
    Si cred ca tine de noi toti sa punem presiune pe autoritati sa gaseasca solutii umane.
    E clar ca nu se poate contrui o scoala asa batand din palme. Dar cu siguranta se pot determina niste lucruri daca iti faci temele. Se stie cati copiii se nasc anual, stii cati vor incepe scoala, si stii unde este cerinta cea mai mare in ce zone.

  10. Bai plângăcioșilor , părinți cu beșini. Mă voi nu ați făcut școala ? Unde ați trăit ? Mă refer la voi ăștia din 85 încoace ce sunteți părinți și aveți beșini în cap. Din cauza voastră a ajuns sistemul școlar unde este că va plangeti că,copilul meu învață prea mult că copilul meu este traumatizat că etc. Ați crescut generații de retardați ce nu sunt in stare să își aprindă aragazul la 18 ani. Ați vrut să le dați o copilărie mai frumoasă decât a voastră ? Foarte rău ați făcut. Ați creat niste retardați cu spectre de autism în cap.

  11. Problema a aparut din cauza calitatii proaste a invatamantului. Parintii vor sa-si dea copii acolo unde sunt invatatori si profesori buni, care nu sunt multi din cauza ca ani de zile statul i-a platit ca pe o femeie de servici. Si-atunci tinerii si-au gasit alte meserii. Asta nu se poate rezolva de pe un an pe altul.