TIMISOARA. Cercetarile demarate de prefectul de Timis, dupa ce administratia Fritz a contestat lista Guvernului cu scoli in clasa 1 de risc seismic, scot la iveala o situatie neasteptata.
Primaria, care are in subordine scolile, avea, in fapt, o expertiza la Liceul Economic 1 F. S. Nitti, inca de acum doi ani, in care una dintre cladiri era trecuta in clasa 1 de risc seismic, insa a facut-o… uitata, crede Mihai Ritivoiu.
Prefectul a anuntat ca cei aproximativ 300 de elevi ai scolii, care invatau in acest imobil, trec de marti in online, pana cand se va gasi o solutie.
„Avem o problemă în Timișoara, un liceu cotat ca fiind unul dintre cele cotate ca fiind liceele mari din Timisoara a fost gasit ca avand o cladire care se incadreaza in clasa de risc seismic I. Este vorba despre Liceul Economic din Timisoara.
Ca urmare a cutremurelor din judetul Gorj de la inceputul acestei luni, Prefectura Timis si Guvernul, pentru ca in fiecare judet a avut loc astfel de fapte, a solicitat fiecarei UAT sa prezinte situatia cu cladirile cu risc seismic I. Primaria Timisoara a trimis adresa 4106 din 15 februarie 2023, o adresă catre Institutia Prefectului, in care ne comunica ca niciuna dintre imobilele expertizate nu au fost expertizate in cu risc seismic clasa I. Si ne da o lista cu cladirile aflate in clasa de risc seismic II si III cu adresele de rigoare.
Am comunicat la Bucuresti, am comunicat la Ministerul Educatiei acest lucru, pentru ca in dimineata asta sa constatam cu stupoare ca exista acest liceu care are o cladire expertizata in clasa I de risc seismic 1, inca din martie 2021.
Corpul A de cladire din cadrul Liceului Economic are grad de risc seismic grad I, motiv pentru care copiii care isi desfasoara activitatea aici vor intra de maine in mediul online, speram pentru scurt timp.Am solicitat ISJ ca impreuna cu primara sa gaseasca solutii prin care activitatea la clasa a acestor copii sa fie relocata cat de rapid in alte institutii de invatamant.
In aceasta cladire invata 300 din cei 809 copii. Sunt 10 clase, din care 9 la zi, 1 la invatamant seral. Sunt 6 clase de a IX-a, 2 de-a X-a, 1 clasa de a XII-a. Acestea vor fi anuntate de catre diriginti, iar de maine vor intra in online. Speranta noastra e ca de saptamana viitoare sa se intoarca la scoala, chiar daca de dupa-amiaza. Siguranta copiilor este mai importanta decat orice si regretam in mod special inconvenientul la care sunt supusi si faptul ca sunt nevoiti sa faca scoala pe cine stie unde. Nu putem lasa copiii sa invete intr-o cladire cu risc seismic I”, a spus prefectul de Timis.
Mihai Ritivoiu socoteste drept incalificabil faptul ca administratia Fritz a inaintat o lista intocmita superficial si face apel la responsabilitate.
„Atrag atentia in modul cel mai serios cu putinta PMT să isi constientizeze prioritatile, sa nu se joace cu ceea ce inseamna viata si siguranta copiilor, sa faca de urgenta o analiza la nivelul fiecarei institutii scolare pentru a vedea exact in ce stadiu se prezinta. Poate mai sunt si alte expertize de care nu stiu nici ei nici noi si copiii invata poate in acest moment in cladiri cu risc ridicat la seism. Vom avea o discutie cu reprezentantii PMT in acest sens. Mi se pare incalificabil acest gest in care in care in urma cu o saptamana sa vii cu o adresa in care sa spui ca nu avem cladiri cu risc seismic I si la o saptamana sa ii prindem cu o cladire, un liceu de renume din Timisoara care are acest risc seismic„, a declarat prefectul de Timis Mihai Ritivoiu.
Va reamintim, saptamana trecuta cand Guvernul a facut publica lista scolilor aflate in clasa 1 de risc seismic, in care se regasea si Gimnaziala 1 din Timisoara, primaria a sustinut ca totul este o greseala si ca nu exista nicio unitate de invatamant in aceasta situatie in oras.
De mentionat ca pe lista Guvernului se regaseau scoli care, dat fiind faptul ca intra ori au intrat in reabilitari, au fost expertizate de catre specialisti, si astfel s-a putut stabili in ce clasa de risc sa aflau imobilele.
In Timis, doar Scoala Gimnaziala 1 Timisoara era incadrata la risc seismic crescut de prabusire in caz de cutremur. Aceasta intrucat este programata sa intre intr-un program de eficientizare energetica, la final urmand a fi transformata in scoala verde inteligenta.
Reprezentantii Primariei spuneau ca in documentatia care sta la baza lucrarilor ce vor urma la aceasta unitate de invatamant, imobilul este incadrat la clasa 2 de risc seismic si ca mentionarea ei pe lista Guvernului ar fi fost o eroare.
Acum, prefectul de Timis semnaleaza ca lista Primariei Timisoara nu este completa.
UPDATE: Inspectoratul Scolar Timis anunta ca cele 9 clase de elevi ar putea fi mutate in urmatoarea perioada in spatii de la Scoala Gimnaziala 12, aflata in cartierul Iosefin. Aceasta daca nu va fi agreata varianta cursurilor de dupa-amiaza.
„În urma evenimentelor seismice care au avut loc zilele trecute, la nivelul unităților de învățământ din județul Timiș, s-a realizat o analiză a clădirilor din punctul de vedere al riscului seismic pe care îl comportă, așa cum deja am informat opinia publică. În ceea ce privește CORPUL A de clădire din cadrul Colegiului Economic ”F. S. Nitti” Timișoara, vă informăm că acesta se încadrează în clasa de risc seismic 1.
În urma consultărilor cu conducerea unității de învățământ și cu Primăria Timișoara, s-a decis ca, de mâine, 28.02.2023, toate cele nouă clase de elevi care își desfășurau aici activitatea, să treacă în sistem de predare on-line, urmând ca, în acest interval de timp, conducerea unității de învățământ să reorganizeze activitatea, astfel încât să se lucreze în două schimburi.
Dacă, totuși, această soluție se dovedește a fi nefezabilă, clasele respective își vor desfășura activitatea, temporar, la Școala Gimnazială Nr. 12, Timișoara, grație conlucrării conducerii celor două instituții de învățământ.”, transmite Aura Danielescu, inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Timis.
UPDATE: Viceprimarul Ruben Latcau confirma ca Liceul Economic este in clasa 1 de risc seismic si anunta ca se va consolida
„La Francesco Saverio Nitti avem un proiect de extindere cu inca un etaj. Parte din extindere este si o expertiza tehnica care sa ne spuna care este starea tehnica a acestei cladiri si ce interventii trebuie sa facem. In mod evident, va fi nevoie de o reconsolidare, acest lucru il stim, proiectul intra maine in plen si vom merge in etapa urmatoare, partea de proiectare propriu-zisa si in mod evident, in momentul in care se va ajunge la executia lucrarilor, se va rezolva si aceasta problema de consolidare si, ca atare, si riscul seismic.
Realitatea e ca traim intr-un stat in care guvernul ia decizii butaforice, absurde, de la o zi la alta, fara sa aiba in vedere problemele de sistem in intreaga tara.
Avem o singura scoala in acest sistem in vestul Romaniei, in clasa I de risc, pentru ca avem o singura expertiza facuta pe bune in ultimii ani de zile. Daca ar fi sa facem expertize reale pe scoli in intreaga tara, ar fi dramatic.
Se poate trece in online cu cursurile. Noi am avut anul trecut o incercare de a trece in online Liceul Ungureanu. Atat ISJ cat si Prefectura au spus ca nu se poate trece in online atunci. Ma bucur ca acum se poate„, a declarat viceprimarul Ruben Latcau.
Pareri
Părerea mea, ăsta e ziarul lu’ robulache
Păi naaa……Buletin de Timisoara ziarul lui fritzache
Eu cred că uitate sunt multe lucruri de toate administrațiile care au fost până acum, poate și de cea curenta…totuși nu cred că acea clădire s-a teleportat in existența de când e fritz primar, or mai fost și alții multi ani înainte și n-au făcut nimic
Sa crape razna in voi, eu tot cu USR am sa votez. Deocamdată e si girul paris card vrea pe bune sa puna ordine in sistemul de pensii. Un tablagiu ia la sub 50 de ani o pensie de două ori ai mare decât un profesor de liceu iesit la pensie la 65 de ani.Un judecător (Alba Iulia), recent pensionat la 48 de ani, va lua o pensie de 50 000 de lei/luna, adică vreo 12 pensii de ale unui profesor universitar, unul cinstit corect nu ca ala de la Babeș Bolyai din Cluj filiala Reșița, iesit la pensie tot la 65 de ani. Cu banii de la Pensii Speciale ( procurori, judecători, armata, politie etc), adică 12 MILIARDE de lei anual, pentru 200 000 de „SPECIALI, care autostrazi s- ar putea face? Nu se vrea. Acum vor pierde si banii de la PNRR, dând vina pe USR, de parcă ăștia le- au dat legile alea speciale.
Postace USR off topic ce esti, de ce crezi ca intereseaza pa cineva cu cine ai sa votezi tu? Noi toti astialalti sigur NU VOM VOTA HOTII DE LA USR, care in campania electorala se dadeau drept Alba ca Zapada si care fura la Timisoara mai dihai decat hotii de dinainte. De ce ar vota cineva niste golani mizerabili si aroganti, care isi dau contracte pe bani grasi intre ei, care isi pun pilele in functii pe criteriul celui mai bun lipitor de afise, celui mai userist fiu de tata cotizant la campania electorala a lu DoNIMIC Fritz, celui mai bun compozitor de ode catre partid in spatiul public???? Nu ne intereseaza cu cine votezi tu , userist cu capu mic care lauzi hotia sefilor tai. Marsh, mah!