Scolile si ISJ au adus in judet peste cinci milioane de euro. Fondurile au fost folosite pentru dotarea scolilor si formarea practica a peste o mie de elevi

Daca invatamantul primeste an de an un procent mic din bugetul de stat, dascalii se lupta sa gaseasca alte surse de finantare pentru a le oferi elevilor cele mai bune conditii de lucru, dar si pentru a-si rotunji remuneratia.

Profesorii din Timis cauta solutii peste solutii sa aduca mai multi bani acasa, dar si sa aiba rezultate cu elevii. Iar una dintre cele mai la indemana variante o reprezinta fondurile europene. Odata cu posibilitatea aplicarii pentru bani europeni, scolile din Timis, dar si Inspectoratul scolar, n-au privit de pe margine la ce se intampla, ci au inceput sa depuna proiecte peste proiecte. Toti cei implicati in proiecte au parte de numeroase avantaje.

In ultimii patru ani, unitatile de invatamant, precum si Inspectoratul Judetean Timis, au primit peste 5 milioane de euro. Banii au fost folositi pentru mobilitati ale elevilor in strainatate, pentru dezvoltarea unor proiecte privind formarea cadrelor didactice in diferite domenii ale invatamantului preuniversitar, apropierea persoanelor, a comunitatilor din zona de frontiera pentru a facilita dezvoltarea comuna a zonei de cooperare, bazandu-se pe avantajele specifice regiunii de granita etc.

„In cazul proiectelor Leonardo da Vinci, dar si a celor Comenius, spre exemplu, banii sunt folositi pentru sustinerea activitatilor din proiect. Vorbim aici de formare profesionala a elevilor si a profesorilor, pentru deplasari (mijloc de tranport), pentru cazare, precum si bani de subzistenta”, explica Aura Danielescu, inspector scolar general adjunct in Timis.

Doar cele 18 proiecte Comenius derulate in Timis, din 2008, inseamna 600 de elevi si aproape 200 de dascali care au participat la schimburi de experienta, in mai multe tari europene.

Valoarea proiectelor Comenius, Leonardo da Vinci, a celor POS DRU, precum si a programelor transfrontaliere desfasurate de unitatile de invatamant din judet inseamna aproape 3 milioane de euro. Alte 2 milioane de euro au fost aduse in Timis de Inspectoratul scolar, prin cele sapte programe derulate in ultimii patru ani.

„Aceste proiecte inseamna cadre didactice care beneficiaza de stagii de formare in consilierea si educarea carierei elevilor, dar si unitatile scolare cuprinse in proiect au beneficiat, in functie de tipul programului, bineinteles, de calculatoare si de mobilier scolar”, explica Aura Danielescu.

Zeci de scoli din intreg judetul au fost implicate in programe ce au avut rolul de a conduce la dezvoltarea procesului de invatamant si la dotarea laboratoarelor sau a salilor de clasa. Elevii au plecat in stagii de practica de cateva saptamani la companii din mai multe state europene si nu putini au fost cei care, odata ce au absolvit, s-au angajat sau chiar si-au deschis propria firma in domeniul in care s-au specializat.

De partea cealalta, profesorii care au participat la programe finantate de statul roman sau la proiecte europene au luat parte la programe de formare profesionala si, pe langa cursurile pe care le-au urmat, au fost remunerati pentru implicarea in scrierea proiectelor si derularea proiectelor castigate.

Daca fondurile intrate in judet nu au putut fi folosite pentru crearea unor ateliere sau laboratoare performante in scoli pentru elevi, atunci peste o mie de elevi au fost implicati in sesiuni de practica si schimburi de experienta in tara si strainatate, formati intr-o meserie dupa modele care functioneaza deja in alte state din UE, prin derularea diverselor programe in scolile din Timis.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.