TIMISOARA. Arta se reinventeaza in permanenta pentru ca reprezinta oglinda timpului in care traiesti. O spune Bogdan Nueleanu, un artist din Timisoara care de cativa ani incoace realizeaza opere impresionante folosind metale pe care le lipeste printr-o procedura atipica, cea a sudurii.
Practic, prin topirea alamei, a cuprului, inoxului, aluminiului sau a banalului otel sunt realizate sculpturi figurative sau abstracte in nuante diferite.
Bogdan Nueleanu este unul dintre putinii artisti romani care folosesc sudura pentru a realiza opere de arta. Dupa cativa ani in care a lucrat in zona industriala, timisoreanul a decis sa urmeze cursurile Facultatii de Arte. Marcat de creatiile artistice realizate cu ajutorul tehnicii de lipire a materialelor de catre Picasso cu ajutorul prietenului sau sudor, Gonzales, artistul din Timisoara si-a deschis propriul atelier de creatie, intr-un garaj.
Pe cat de complexe, pe atat de expresive, operele sale sunt facute dintr-o combinatie ingenioasa de bucati de tabla, de diferite dimensiuni si forme, aluminiu si chiar inox.
„Aici avem o compozitie speciala cu inox avand doar in centrul ei bronz. Deoarece inoxul a fost patinat sau mai bine spus incintat pana si-a schimbat culoarea, nuantele de bronz si cea de inox devin aproape insesizabile. Asta e un avantaj al inoxului deoarece la un moment dat se poate confunda cu bronzul si il ridica pe acelasi esafod cu metalul rece care a fost folosit in sculptura de mii de ani„, spune artistul Bogdan Nueleanu.
Cel mai greu este insa sa combini intr-o legatura puternica doua metale. Daca lipitura dintre ele, realizata cu ajutorul sudurii, nu este facuta cum trebuie, intreaga constructie se prabuseste. Pe de alta parte, daca se incarca prea mult, se adauga prea multa masa de legatura, sculptura devine mult prea grea.
„Bronzul este patinat intr-o nuanta inchisa si inoxul e lasat cu un polish oglinda pentru a iesi in evidenta foarte bine cromatica, desi putem vorbi de o cromatologie surda a metalelor„, explica artistul.
Uluitoare sunt insa portretele, sculpturile figurative in care tehnica compozitiei se amesteca cu anatomia si sudura, dand nastere la figuri cu adevarat expresive.
„Sunt niste portrete haotice, sa spun asa, din punct de vedere al rezolvarii plastice. Insa ele pastreaza anatomia, nu se departeaza foarte mult de zona aceasta„, explica Bogdan Nueleanu.
Sudura pe care o realizeaza nu este insa una de rezistenta si se foloseste exclusiv in arta plastica.
„Folosim argonul, iar argonul nu intra in reactie cu niciun alt element, iar in cazul metanului, el, practic, sulfa oxigenul inlaturandu-l, reusind sa creeze un strat de protectie in jurul baii de metal, tinand astfel topitura curata. Si, in aceste fel, fuziunea dintre metale are loc in conditii normale„, dezvaluie artistul.
Desi sudura este cunoscuta de mai bine de 100 de ani, metodele folosite in domeniul artei difera radical de cele din zona industriala.
Operele realizate de Bogdan Nueleanu au participat la numeroase expozitii organizate in galerii din tara, unde au atras mii de amatori ai artei ce topeste metale diferite la temperaturi extreme si transforma simple bucati de fier, bronz sau inox in sculpturi cu forme unitare.
VIDEO: George Stefanita