Din 28 ianuarie se reprogrameaza cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esential pentru doza 1, pentru a nu afecta doza de rapel si vaccinarea persoanelor vulnerabile – bolnavi cronici si persoane peste 65 de ani – a anuntat marti medicul Valeriu Gheorghita, presedintele Comitetului national pentru coordonarea activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19, intr-o conferinta de presa. Este solutia gasita de autoritati dupa ce saptamana trecuta Romania a primit doar jumatate din dozele de vaccin programate pentru a fi livrate. Dintre persoanele care deservesc activitati esentiale, vor fi extrasi si reprogramati cu 10 zile intarziere cei care au varsta sub 65 de ani si nu figureaza in evidente cu boli cronice, a precizat Valeriu Gheorghita.
In total, este vorba despre aproximativ 35.000 de persoane care vor fi reprogramate la vaccinare. Persoanele care vor fi reprogramate vor fi anuntate prin mail sau sms.
Programarile sunt decalate timp de 10 zile, iar incepand din 9 februarie se reintra in normal. Cei reprogramati reprezinta o medie de 3.000 de persoane pe zi si nu vor afecta programarile deja stabilite in luna februarie, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghita a explicat ca avem un deficit de doze de 117.000, generat in mare parte de faptul ca saptamana trecuta am receptionat cu aproximativ 50% mai putine doze de la Pfizer-BioNTech. „Solutia noastra pentru continuarea campaniei de vaccinare fara sa afectam doza de rapel, a persoanelor cu varsta peste 65 de ani si a bolnavilor cronici este ca incepand cu data de 28 ianuarie se reprogrameaza cu 10 zile toate persoane pentru doza 1, practic o programare de pe 28 ianuarie se muta pe 8 februarie.”
„Este o perioada mai dificila pana pe 5 februarie„, a subliniat Valeriu Gheorghita, adaugand ca putem depasi aceasta perioada fiind solidari. „In acest moment, capacitatea de vaccinare este complet dependenta de numarul dozelor livrate„, a adaugat presedintele Comitetului national pentru coordonarea activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19.
„Este o situatie cu care se confrunta si alte tari, care au fost nevoite sa decaleze rapelul sau sa reprogrameze unele categorii de persoane„, afirma presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19.
In situatia in care vor mai exista amanari ale livrarii transelor de vaccin, autoritatile au pregatite 6 scenarii care presupun amanarea vaccinarii anumitor categorii de persoane, a precizat Valeriu Gheorghita.
In ceea ce priveste programarile realizate pana acum in etapa a doua, peste 72% dintre cei programati sunt persoane din categoria peste 65 de ani si bolnavi cronici.
32,3% dintre cei vaccinati pana acum in etapa a doua sunt personal esential, iar restul de aproape 68% sunt persoane cu afectiuni cronice si persoane cu varsta peste 65 de ani, spune Valeriu Gheorghita.
Obiectivul pentru prima etapa a campaniei de vaccinare – personal medical – a fost atins, 90% dintre persoanele tinta in aceasta etapa fiind in acest moment vaccinate sau in curs de a fi vaccinate (sunt programate la vaccinare), mai spune medicul Valeriu Gheorghita.
In tara noastra au fost irosite 1.294 de doze – 0,29% din totalul de doze distribuite, abateri de la lantul de frig, deteriorarea flacoanelor si asa mai departe, a explicat Valeriu Gheorghita.
in Romania s-au inregistrat pana acum 1.200 de reactii adverse comune si minore la persoanele vaccinate si nu avem reactii in curs de investigare.
Citeste mai mult AICI.
Pareri
Programare , reprogramare , programare , re…..!?
Nu va mai bateti capul. Motivele intarzierilor sant altele. A ajuns Romania sa fie campioana la vaccinari in timp ce Germania, Franta, Olanda trag frana de mana. Am dubii mari in legatura cu ce se intampla, posibil ca vaccinul sa nu aiba efect la noile tulpini, sau chiar sa aiba efecte adverse.
Pe aia cu pile nu-i stie nimeni? Ei vor continua sa se vaccineze, bine merci.
Până acum ni se tot dădeau informații că doza de rapel e asigurată, există fizic, e rezervată pentru cei care chiar reușesc să se programeze.
Treaba e ca la prima vaccinare o parte din personalul medical nu avrut sa se vaccineze , au asteptat sa vada ce se intampla cu ceilalti. Dupa ce au vazut ca vaccinatiilor nu l i se intampla nimic rau , au revenit pt vaccinare si uite asa au facut praf toate programarile si planificarile initiale . Din relatiile mele cunosc cel putin 9 cazuri .
Minciuni ordinare!!Trebuie sa se vaccineze ,,pilele,,!!!
Minciuni ordinare!!Trebuie sa se vaccineze ,,pilele,,!!!
Au bagat toae pilele in fata, pe langa platforme, si nu au doze. Niste jigodii ordinare