Se ‘arunca’ inca 10 milioane de euro din bugetul local in gaura neagra Colterm. Primaria acopera noi pierderi ale companiei de termoficare din Timisoara

TIMISOARA. Consilierii locali au votat, joi, alocarea a aproape zece de milioane de euro pentru acoperirea pierderilor Colterm pentru anul 2019.

CITESTE SI: ‘E un fel de pacaleala cam de zona interlopa. O sa ajungem de rasul Europei’. Directia de Cultura si Patrimoniu Timis si Ordinul Arhitectilor, despre lucrarile la trotuarele de tip sotron din Timisoara 

Municipalitatea aloca 46.298.596,821 lei pentru pierderile induse ale companiei de termoficare.

„Potrivit prevederilor art. 5^2 alin. (1) din OG nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei, pierderile induse din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populaţie pot fi acoperite din bugetele locale.

În structura tarifelor de transport si distribuţie aflate în vigoare pe parcursul anului 2019, aprobate prin HCL nr. 670/12.12.2018, au fost luate în calcul pierderile tehnologice calculate prin bilanţul energetic aferent anului 2017 (ultimele pierderi certificate la acea dată)”, se arata in referatul care insotea hotararea de Consiliu Local.

Costurile suplimentare, pe care Primaria le acopera din bugetul local, vin din pierderile de pe retelele de transport, in valoare de 18.577.940 lei fara TVA, distributie, in valoare de 15.628.260 lei fara TVA, si consum tehnologic de apa de adaos de 4.700.183 lei fara TVA.

Pentru modernizarea a 30 km de conducte ale Colterm la Timisoara a fost lansata o licitatie, iar doua asocieri, formate din aceleasi firme, cu lideri diferiti, ‘se bat’ sa castige contractul de peste 30 de milioane de euro. In acest moment ofertele depuse sunt in stadiul de evaluare si e asteptat sa fie anuntat un castigator, dupa cum opiniatimisoarei.ro va informa la finele lunii martie .

CITESTE SI: Doua asocieri de firme vor sa (re)tehnologizeze Colterm si sa modernizeze peste 30 km de retea, cu aproape 30 de milioane de euro, la Timisoara 

Contractul de lucrari e impartit in 2 loturi, iar asocierile de firme care doresc sa retehnologizeze Colterm sunt compuse din aceleasi 3 companii, avand fiecare alt lider.

Pentru primul lot de lucrari ar putea fi realizat, lider de asociere este comapania ENERGOMONTAJ, iar Elsaco Electronic SRL si CONSTRUCTII ERBASU S.A. sunt asociati. Pentru cel de-al doilea lot, Elsaco Electronic este liderul, celelalte doua firme intrand in asociere.

Primul lot prevede proiectarea si executia reabilitarii a 9,067 km de retea termica primara, iar cel de-al doilea, reabilitarea a 20,095 km traseu de retea termica secundara.

Suma estimata a fost de 116.803.606 lei fara TVA, adica 28.957.560 euro cu TVA. Banii provin din fonduri europene, pentru care in vara anului trecut a fost iscalit contractul de finantare de catre fostul ministru al Fondurilor Europene, iar proiectul se va derula prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM si ar trebui sa sporeasca eficienta energetica a Colterm.

Termenul de realizare a investitiei este de 24 luni, din care 3 luni proiectare si 21 de luni executie, la care se adauga perioada de Notificare a Defectelor de minim 36 luni de la data emiterii Procesului Verbal de Receptie la terminarea lucrarilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sunt curios cat va mai rezista aceasta vechitura in care s-au bagat bani nu pentru modernizare, ci pentrua multumi clentela. Pacat de banii aruncati. Cati clienti mai are Colterm?

    • Primarul spunea recent la o intalnire că ar mai fi vreo 60000 de clienti foarte multumiti in Timisoara. Aici intra apartamente in blocurile vechi, scoli, gradinite, spitale, autoritati, blocuri noi obligate sa se branseze la colterm…

      Din ultima DONAȚIE s-ar putea achizitiona vreo 11500 centrale in condensatie, sau câteva centrale de bloc. Coltermul este mult prea important pentru politicieni ca sa dispară vreodată, indiferent de costuri.

  2. va rog frumos, face-ți un reportaj cam câți bani a intrat în acest CET, pe ani, pe mandatele primarilor, asa ca idee

  3. Ma intreb cat timp vor mai exista bani la buget pentru donatii Colterm. Cat mai poate rezista societatea asta, cat va mai fi sustinuta? Mi se pare incredibil ca se transfera sune atat de mari cabd avem alte prioritati in aceste timpuri. Oare Colterm a luat ceva masuri pentru limitarea cheltuielilor sau primele si salariile babane curg in continuare? Au oameni in somaj tehnica, program de lucru redus ca restul de prosti de la privat sau au ramas la caldurica acasa pe salariu integral?

  4. Cred că e clar pentru toată lumea, asta e cea mai simplă, eficientă și profitabilă modalitate de a sifona banul public. Aici nu vorbim de ceva ce se vede, borduri de exemplu (care se înlocuiesc tit la 2 ani de parcă s-ar sfărâma betonul din care sunt făcute) sau covor asfaltic (care se deteriorează la 2 luni după turnare), aici vorbim de lucruri care NU se văd: pierderi, în valoare de 10 mil €.
    Deci, nu se văd dar se adună și nu sunt 1000 sau 10 000 sau
    100 000 de Euro, nu, sunt chiar 10 milioane. Simplu și clar și concis calculate.

  5. Faptul ca Primaria Tm acopera din bani publici o parte din costul gcal nu e deloc corect fata de locuitorii neracordati la Colterm. Magaria asta e veche si primarul chiar se lauda cu ea. Sunt multe mii in Tm, care s-au debransat de la Colterm – si tot multi care urmeaza. Sunt sigur ca si celor care folosesc gaz sau curent pentru incalzit si prepararea apei calde le-ar conveni subventionarea unei parti din cost.