TIMIȘOARA. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transformă radical în următorii ani. Patru piețe și 14 străzi își vor schimbă înfățișarea și funcționalitatea prin lucrări de regenerare urbană.
Cu o finanțare de 14 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Regional Vest, și restul dintr-un credit pe care îl ia Primăria Timișoara, șantierul s-ar putea deschide chiar în acest an.
Municipalitatea a lansat licitația pentru găsirea unui constructor.
Valoarea estimată a contractului de lucrări în zona Traian este de 120.241.908 lei fără TVA, adică aproape 29 de milioane de euro cu TVA.
Firmele interesate își pot depune ofertele până în 9 aprilie.
Lucrările din Piața Traian ar trebui să dureze 2 ani și jumătate și vor transforma zona istorică într-una modernă, cu spații dedicate comunității și acces ușor la Canalul Bega, centrul orașului, școli, grădinițe, zone comerciale și alte puncte de interes din cartierul Fabric.
Peste 57.000 mp de spații publice vor fi reabilitați, incluzând piețele: Traian, Românilor, Petru Rareș și Acad. Corneliu Miclosi, precum și străzile: Bd. 3 August 1919 (parțial), str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Lonovici, Str. Rabin Dr. Ernest Neumann (fosta Str. Episcop Joseph Nischbach), str. Dacilor, str. ștefan cel Mare (parțial), str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, str. Ion Mihalache.
Zonele prin care acum se circulă cu mașina vor fi reduse la un sfert dedicat traficului auto
Reconfigurarea zonei prevede eliminarea traficului de tranzit din Piață Traian, introducerea unui sistem de sensuri unice și transformarea unor străzi în zone pietonale sau semipietonale. Oamenii vor avea mai mult spațiu pentru plimbările pe jos, pentru recreere, dar și spații verzi și locuri de joacă.
Localnicii și turiștii se vor bucura de o zona pietonală mai mare cu peste 6.000 de metri pătrați față de cea din prezent. Această va avea mobilier urban și trei fântâni arteziene. Spațiile verzi vor fi extinse până la o suprafață de peste 9.000 de metri pătrați, iar peste 350 de arbori noi vor fi plantați în cartier.
Totodată, vor fi construite piste de biciclete pe 5 străzi, iar cea de pe B-dul 3 august va fi cu dublu-sens și cu o lățime de până la 2,5 metri. Suprafață permanent carosabilă va fi redusă la un sfert din cea existența în prezent (de la 30.000 mp, la 7.900 mp).
De asemenea, transportul public cu tramvaiul va fi prioritizat, iar liniile de tramvai din zona vor fi reabilitate. Asta va insemna, insa, o alta investitie pe care va trebui sa o faca primaria.
„Regenerarea urbană a cartierului Fabric va fi un exemplu elocvent de cum fondurile europene pot transformă nu doar infrastructură, ci și calitatea vieții comunităților locale. Am văzut cu toții ce beneficii a adus Timișoarei transformarea centrul istoric al orașului, realizată tot cu bani europeni, iar investiția din jurul Pieței Traian este cel puțin la fel de ambițioasă. Cu ajutorul ei, nu doar că vom proteja și revitaliza un patrimoniu istoric deosebit, dar vom crea un spațiu urban adaptat nevoilor contemporane – mai verde, mai accesibil și mai atractiv„, declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest la semnarea contractului de finantare.
Locuitorii din cartier sunt asteptati cu sugestii si propuneri.
…
Pareri
Regeneraza astia o laie!
Actuala administrație mai dă niște tunuri înainte să fie vidanjată cel mai târziu peste 3 ani. Sigur sunt ceva afaceri imobiliare la mijloc pentru că lumea nu se va putea descurca fără mașină și astfel va fi nevoită să vândă ieftin și să se mute din această zonă woke, care se va transforma într-un spațiu pentru paradele îndrăgite de maestrul Fritz. Poate avem noroc și ne scapă ANI de acest experiment ratat.
„regenerării urbane a zonei Traian”, asta va insemna in practica tranformarea zonei Traian in parc, iar oamenii care locuiesc acolo vor fi nevoiti sa paraseasca zona. de ce? majoritatea strazilor vor deveni pietonale/semipietonale si majoritatea locurilor de parcare vor fi desfintate. da, zona va deveni „padure urbana” cum au cerut 2-3 nebuni iar Fritz(extremist de extrema verde) este de acord cu ei…
În loc să se mute ăia 2-3 USR-iști în pădure, au acaparat puterea în oraș și le aduce extremistul Fritz pădurea în fața casei că ei de asta au nevoie, neavând alte responsabilități în afară de a plimba câini și pisicile. Că oamenii au părinți în vârstă, familii și copii de care trebuie să se ocupe, nu se pune, important este ca să dea bine primarul, nu oamenii să o ducă bine. Practic are loc o deportare forțată cum aveau loc în anii 30-40 la pachet cu gentrificarea zonei, practici totalitare ale acestui Fritz care își impune voia ta să autoritar asupra cetățenilor și orașului ca un dictator veritabil.
Cred ca banii „investiti” in aceasta lucrare (pta Traian, amenajare) si-ar gasi un loc mai fericit in 3000 de locuri de parcare in zona centrala a orasului, unde in plus, lucrarea de pe calea Sagului ===> pta Maria va provoca o „catastrofa”.
PANA FACE FRITZ REGENERAREA IN TRAIAN MAI TREC 2 ANI, SI IN KUNCZ AU PROIECT DE REGENERARE SI SE CHINUIE SA TERMINE PROIECTU TEHNIC
STORY (real). Cu multi (>70) de ani in urma, Acad. Miklosi, ditector la „Tramvaie” (ITT) statea zilnic, intre 6.30 si 7.30 in PiataTraian si urmarea PE CEASUL PERSONAL respectarea orarului tramvaielor 1, 2 si 6 . Orarul trebuia respectat strict la +_ 2 minute.
Dupa 1954 conducerea ITT a fost preluata de un fost student al Domniei sale, care dupa cca 1/2 an s-a plans la Dl. Acad ca lucrurile nu merg ca pe vremea Domniei Sale.
Raspnsul d.lui Academician: dl. X.Y. dta cu ce vi la serviciu?
Raspuns : cu masina.
RASPUNS: eu veneam cu tramvaiul.