TIMISOARA. Transformarea Cinema Studio in primul cinematograf de arta al Timisoarei a intrat intr-o noua etapa.
Dupa ce in vara a fost donat primariei proiectul tehnic pentru renovarea salii din plin centrul orasului, in valoare de 150.000 de euro, care prevede o schimbare spectaculoasa a batranului cinema, municipalitatea a scos la licitatie, joi, lucrarile de constructie.
Proiectul a fost intocmit in urma unui parteneriat initiat de Grupama Asigurari cu Institutul Francez din Romania si Asociatiile Pelicula Culturala, Marele Ecran, Documentor si Asociatia Romana a Filmului Independent (Timishort).
Proiectul arhitectural a fost gandit astfel incat cinematograful sa devina un spatiu „viu”, care sa incurajeze dezvoltarea industriei cinematografice la nivel local si national si care sa reprezinte un nucleu pentru comunitatea de iubitori si creatori de film.
Conform anuntului postat in Sistemul de Achizitii Publice, renovarea si transformarea cladirii ce adaposteste cinematograful trebuie sa dureze 18 luni.
Valoarea estimata a contractului este de 12.297.960 lei fara TVA, adica putin peste 3 milioane de euro, bani de la bugetul local. Aceasta desi in documentatie, lucrarile au fost evaluate la 5 milioane de euro.
Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 16 noiembrie.
Cinematograful Studio va functiona sub forma unui spatiu cultural de tipul art house, integrat in reteaua de sali Europa Cinemas, avand ca domeniu principal de activitate cinematografia si proiectiile de filme europene independente, de arta sau de autor. Totodata, noua locatie va deservi si domenii conexe industriei cinematografice, printre care: productia de film (fictiune, documentar, animatie), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educatie cinematografica pentru copii si tineri.
Viitorul cinematograf va dispune de 2 sali de proiectie: una de 190 locuri si una de 64 locuri, aceasta din urma fiind conceputa ca un spatiu multifunctional.
Sala mare va fi dotata cu proiector DCP (Digital Cinema Package), sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiectie profesional, sistem de traducere simultana, sistem de iluminat scena, echipamente pentru transmisiuni live-streaming. Sala mica va dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiectie pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care sa permita utilizarea spatiului si pentru activitati conexe proiectiilor de cinema (ateliere, dezbateri, studio foto, casting) dotat de asemenea cu reflectoare de studio, cu ansamblu Chroma Key verde si echipament pentru live streaming.
La parterul cinematografului vor exista un lobby si o receptie moderna care va include un cineshop, o cafenea si doua studiouri pentru montaj sunet si video.
Podul amenajat se va transforma intr-o sala multifunctionala, care se va utiliza in regim ”HUB educational”, cuprinzand: spatii de lucru pentru asociatiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, etc., un spatiu pentru transmisiuni radio, spatiu de expozitii, o sala de sedinte.
Pe terasa cladirii va functiona un café-cinema, pentru maxim 80 de persoane, unde se vor organiza proiectii de film in aer liber, precum si evenimente cultural-artistice de mica amploare (lansari de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).
Lucrarile de finisaje exterioare propuse prin prezentul proiect se vor realiza in spiritul cladirii si al vecinatatilor sale, pentru a-i pune in valoare potentialul, personalitatea si identitatea. Astfel, fatada principala, dinspre str. Nicolaus Lenau, se va reabilita, lucrarile urmarind refacerea detaliilor de arhitectura si a decoratiei specifice imaginii initiale a cladirii.
Pareri
Poate se va finaliza lucrarea in 10 ani. Va fi o alta tehnologie cu cea pe care poate se va introduce si este in plan. Chinezii fac orase intregi in 2 ani si noi nu suntem in stare sa facem un studio cinema intr un an ??