TIMIȘOARA. După ce exact în urmă cu o luna s-a încheiat operațiunea cea mai grea, aceea de împingere și poziționare a chesonului, la Pasajul Solventul s-a trecut la noi operațiuni. Între acestea, realizarea infrastructurii pentru viitoarele linii de tramvai prevăzute să traverseze pasajul.
CITESTE SI: Tren automotor incendiat in Depoul de Locomotive CFR Timisoara chiar de mecanic. Paguba de 125.000 de euro
În paralel, muncitorii lucrează la asfaltarea bretelelor, pe ambele părți ale construcției, dar și la canalele tehnice necesare pentru rețelele de utilități.
E în curs de turnare fundația pentru pilonul podului peste rampă Bogdăneștilor, între străzile Barierei și Cassian Munteanu.
După sărbătorile de Paști, se vor finaliza canalele tehnice, se vor monta grinzi prefabricate pentru pod și intră în execuție radierele de completare, transmit pentru opiniatimisoarei.ro reprezentanții Primăriei Timișoara.
Stadiul lucrărilor poate fi observat în ultimele imagini filmate de la înălțime de cititorul opiniatimisoarei.ro care monitorizează obiectivele de infrastructură din Timișoara și din județ.
Va reamintim, în 10 martie, chesonul, caseta de 70 de metri lungime și 28 lățime, a străpuns complet pământul de sub cele 10 linii de tren, spre Calea Bogdăneștilor, conturând interiorul viitorului pasaj.
Pasajul Solventul, care costă peste 28 de milioane de euro, ar fi trebuit să fie gata incă din ianuarie 2024.
Reprezentanții Primăriei Timișoara se arătau optimiști că, în această vară, pasajul ar putea fi traversat cu mașina, cu bicicleta sau pe jos.
Tramvaiele, însă, vor trece prin pasaj abia peste câțiva ani. Aceasta pentru că mai trebuie construit podul peste Bega către cartierul Dâmbovița. Este așteptată demararea licitației pentru găsirea unei firme care să-l proiecteze și să-l construiască, aceasta însă după ce va fi obținută și o finanțare din bani europeni, pentru care a fost depusă cerere în luna martie.
Pareri
Si unde va intoarce tramvaiul 5? Ca bucla actuala este chiar la intrare in pasaj?
Temporar va întoarce tot acolo, pe viitor la Bulevardul Dâmbovița.
70m costa cat doi kilometri de autostrada prin munti si dureaza zece ani sa-l faca
Pana a începe lucrarea se vorbea de tramvai ca va merge spre gara e ciudat ca așteaptă construcția podului solventu în loc sa facă cum era vorba și sa circule tramvai și e mai simplu de executat
Păi tramvaiul 5 o să meargă până la gara buclă o să fie desființată probabil
Dacă se face linia de tramvai sub pod,nu poate fi închis circuitul pe strada Gării până la gară?
S-ar putea organiza un circuit și s-ar desființa „buclele” și de la gară și de la Casian Munteanu!
Ce bun ar fi un circuit Ronaț ,Gară, Iosefin,Cetate….
Asta ramane la latitudinea expertilor in mobilitate urbana ce vor pune la bataie studii de fezabilitate, servicii de consiliere externa, si alte contracte frumoase pentru cine “se nimereste”
Insist sa va zic tunelurile dacice stau nefolosite.
N-au existat tuneluri dacice in aceasta zona. Se zice ca Burebista ar fi dorit sa le faca, a si tocmit o firma din New York specializata in constructii de metrou, dar expertii americani au zis ca ei se pricep doar la sapat tunel in stanca, nu si pe sub mlastina. Nici azi nu se pricep la mlastini, dovada blindatul americen scufundat in Lituania in care au pierit militarii americani nu de mult.
Informatia provine dintr-o placuta (se pare suedeza) descoperita recent sub un munte de sedimente de fructe de padure, dacii ar fi vrut sa plateasca executia tunelurilor cu fructe de padure (si atat!), dar tranzactia s-a blocat si deoarece americanii au pus tarife de 37,255% pe importul de fructe din Europa.
Apoi dacii au fost cuceriti de romani, si constructiile supraterane au fost preferate celor subterane, ca de exemplu Podul lui Apolodor, apeducte, viaducte, sau pasajul de la Baader propus de fostul primar Robu, urmas al dacilor „comati” (=”cei cu parul lung”).
Un lucru este sigur, să mananci kakt ești mai talentat decât in meseria ta de felcer de țară unde nu ai nici o realizare înafară de a scrie câteva rețete!
Pasajul de la Solventul urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.
Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87, Pasajul Solventul ar urma sa fie cel mai larg si mai lung din Timisoara. asa se scria in opinia timisoara de ce nu se mai respecta traseul spre gara ? ar fi mai ok sa aiba legatura si cu linia de al gara ! asa scria opinia timisoarei in 3 august, 2021 – 21:16 acum tramvaiul va merge in dambovita care e realitatea? legatura cu gara nu va mai fi facuta?
Pana cand noi ne decidem daca e mai bine sa fie linie de tramvai prin Ronat si daca buclele de intoarcere trebuie desfiintate, domnul presedinte interimar Bolojan zice ca „fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistrații la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale”. Eu cred totusi ca ne mai putem permite vreo 500 de ani. Oricum, chiar proiectul de lege prevede ca începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani. Totodată, se prevede să se atingă eșalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistrați în 2045. Deci cam am dreptate, macar partial. Credeti ca pana in 2045 bucla de la gara se va desfiinta? Sau Ronatul va fi legat cu tramvai de Iosefin? Oare cum ar fi mai bine? Oare mai prinde domnul Boc pensie speciala de la CCR? Sau vom valorifica tunelurile dacice pentru reteaua TEN-T? Sunt totusi niste investitii in infrastructura, pe care trebuie doar sa le valorificam. Macar la fel ca si cladirea spitalului de pe Torontalului. Mai facem un heliport, mai facem si un parc frumos si gata, va fi ca-n Germania. Adica „o tara ca afara”. Acum imi dau seama ce inseamna „stabilitate”. Si „meritocratie”. Mai facem o „rotativa”, mai o „comasare”, niste „aliante” si gata „stabilitatea”. Doar sa reusim sa „rezistam” pana in 2045, ca dup-aia abia incep sa se vada „eforturile” si rezultatele „luptei politice” de acum. „Inainte, nu inapoi”. „Romania onesta”. „De dreapta”. Pana in Ronat cu cinciul fara bucle. Din Schengen direct in Ronat. Si fara gauri in patura de ozon sau incalzire globala. Cu WC-uri inteligente. Siu cu purificatoare de aer in oras. Mai inchidem un spital, mai chemam prefectii sa certe copiii ca se maimutaresc si se agreseaza prin scolile de „elita”. Ca doar toate conducerile unitatilor publice trebuie numite politic, fiindca este necesar sa se implementeze „strategii” si „proiecte” pentru romani. Mai face cate un politist un „party” cu ce trebuie, mai marim un impozit, ca doar bucla de la gara cere sacrificii. Nu merge asaaaa … fara strategii si regenerari urbane gratis. Mai o salupa noua pentru politia fluviala, mai un concert in centru cu Giugiulete The Lion. Ca afara frate.