TIMIȘOARA. Moment important la Timișoara, miercuri, când a fost predat amplasamentul firmei care a câștigat licitația pentru proiectarea și construirea Institutului Oncologic Regional.
Ruina de la ieșirea din oraș va deveni cea mai modernă unitate sanitară pentru tratarea cancerului din România.
„E o ruină în această stare de peste 30 de ani. Au fost multe planuri, au fost mulți care au pretins că doresc să investească în acest spital, au fost și multe minciuni. Grupuri de interese din zona privată a spitalelor din Timișoara sau din regiunea de vest au sabotat permanent acest proiect, astfel încât să nu existe un astfel de Institut Oncologic, un astfel de spital, cu astfel de dotări, pe care le vom face aici.
A fost o luptă grea, lungă, o luptă pe care a început-o Dorel Săndesc, pe vremea când era secretar de stat în Guvernul României, un proiect la care a ținut foarte mult, l-am preluat și eu mai târziu. Am încercat să fac tot ce ține omenește de mine, să găsesc finanțare. (…) Iată, suntem în fața acestui moment, în care se predă amplasamentul acestui spital„, a spus Alfred Simonis, președintele Consiliului Judetean Timiș.
Prima operațiune care se va derula pe Calea Torontalului va fi aceea de curățenie. În teren vor intra, de săptămâna viitoare, buldozere și alte utilaje pentru a îndepărta deșeuri și vegetație spontană.
În paralel, specialiștii companiei Erbașu se vor apuca de proiectare, programată să dureze câteva luni, iar, odată ce planurile vor fi gata, se va trece la lucrările de demolare parțială și, mai apoi, la cele de ridicare a viitorului Institut Regional de Oncologie Timișoara.
„În zilele următoare, începe defrișarea, se obține autorizația de demolare, începe demolarea la partea de spital, cea înaltă. Partea de birouri, după expertiză, a relevat faptul că nu e nevoie să fie demolată. În schimb partea de spital are nevoie de alte fluxuri și alte spații„, a explicat Alfred Simonis.
„Investiția e de aproximativ 900 milioane de lei plus TVA, deci peste 230 de milioane de euro cu tot cu TVA. Va fi gata în 36 de luni. Banii sunt în primă fază din PNRR. Dacă se va prelungi termenul, vom continua de acolo, dacă nu există bani prevăzuți din creditul BEI sau alte surse. A spus-o și premierul României, că acest spital va fi construit„, a adaugat liderul CJ Timis.
Video: George Ștefăniță
De coordonarea întregului proiect se va ocupa Compania Națională de Investiții.
***
Vă reamintim, până cel târziu la finalul anului 2027, în locul ruinelor de pe Calea Torontalului se va construi Institutul Regional Oncologic.
Noul spital va deservi zona de vest a țării și va avea 250 de paturi pentru spitalizare de zi, Ambulatoriu, zona de servicii de diagnosticare (analize de laborator, imagistică, endoscopie, explorări funcțional), bloc operator, terapie intensivă, laborator radioterapie, laborator medicină nucleară, centru pentru transplant medular și afereza celule stem).
Unitatea sanitară va avea, de asemenea, un centru pentru primirea urgențelor oncologice și spații de studiu și cercetare (sala multifuncțională, săli de studiu, săli de prezentări practice, birouri de studiu, etc).
Din cele 230 de milioane de euro cat costa spitalul, 30-40% reprezintă dotările, mobilier si echipamente.
Pareri
Tot in stare de ruina este si strada Alexandrescu care trebuie modernizarata de pe vremea cand inca se putea colecta apa de ploaie din balti, in zona pietei Mehala aglomeratia si dezordinea se intrec cu orice oras Bambugian, scuze vroiam sa spun nemtesc de al lui Fritz