TIMISOARA. Parcul Justitiei din centrul Timisoarei trece prin ample lucrari de reamenajare si pana la finalul anului se preconizeaza ca acestea se vor incheia. Noua infatisare va fi una surpriza pentru timisoreni, anunta primarul Nicolae Robu.
Parcul Justitie este cel care face legatura intre Parcul Rozelor si Primaria Timisoara, iar in ultimele luni a fost inschis pentru reabilitare.
Edilul a dezvaluit ca va disparea complet gardul ce imprejmuieste parcul, iar pe langa gazonul englezesc ce se monteaza in zona, vor fi plantate o multime de flori si arbusti.
„Sunt veniti bulbii plantelor, pentru ca vom avea si plante si flori. Pana acum nu am avut asa ceva si se va face plantarea, pentru ca acesta este sezonul optim. Nici eu nu am stiut, ca toamna, chiar toamna spre iarna, si primavara, sunt perioade optime de plantare. Specialistii spun ca pana in iarna se poate planta. Ceea ce mai este de facut pe langa plantare, mai este de demolat gardul, pentru ca vreau sa spun ca acest gard urat va disparea si nu punem nimic in locul lui. Va ramane un parc deschis” a spus pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.
Udarea gazonului si a plantelor in Parcul Justitiei se va face cu ajutorul computerului
Lucrarile de reamenajare sunt in linie dreapta si a fost montat si un sistem modern de irigatie.
„Pana la sfarsitul anului e termenul de executie. In curand toate lucrarile la parcul propriu-zis vor fi gata. S-a terminat lucrul in subteran, care a presupus schimbarea unor retele de utilitati si montarea unei instalatii de irigare. Avem in acest parc o instalatie computerizata de irigare, prin urmare va arata foarte bine in vara, indiferent ca va fi seceta„, a precizat primarul pentru opiniatimisoarei.ro.
Refacerea parcului Justitie a costat peste un milion de lei, din fonduri europene.
„Multa lume mi-a spus sa nu risc pentru ca mi s-a spus, daca nu reusim sa il facem, atunci toata lumea ma va acuza pe mine ca, daca nu-l facem, am ratat un proiect european. Daca nu-l facem, n-o sa spuna nimeni nimic. El nu era oricum un proiect in portofoliul principal. Eu am spus ca imi asum riscul, nu stiu cat va dura licitatia, nu stiu cat de serioasa va fi firma, dar de dragul Timisoarei, imi asum acest risc, pentru ca, daca reusim, aducem alte milioane de euro Timisoarei, si oferim in final, pe bani de la Uniunea Europeana, un nou parc frumos si situat excelent in centrul orasului„, a mai adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.
Contractul pentru reamenajarea Parcului Justitiei din Timisoara a fost iscalit in vara. Valoarea totala a lucrarilor s-a ridicat la 1, 15 milioane lei fara TVA.
***
Proiectul de reabilitare a Parcului Justitiei presupune „insule multicolore de flori bulboase”, care vor face spectacol, mai ales primavara, sustin reprezentantii Primariei Timisoara.
Gazonul va fi refacut in totalitate, pentru „crearea unor peluze impecabile”, care vor fi libere pe mari portiuni, creand impresia unui parc aerisit si ordonat, iar copacii existenti in parc vor fi toaletati.
Parcul Justitiei va arata cel mai frumos atunci cand florile plantate vor inflori sub soarele de primavara. Vor fi puse lalele, narcise, ghiocei, branduse sau spanzi, plantarile urmand sa fie facute sub copacii existenti deja in parc.
Cat despre infrastructura, aleile trebuie refacute complet, din pavele de beton, urmand ca in centrul parcului sa fie imbinate circular.
Cum a fost montat gazon, parcul va avea aspectul unei peluze englezesti, insa in vecinatatea parcarii existente, aproape de Bega, va fi amenajat un zid ornamental de mascare, cu panouri din lemn acoperite de plante cataratoare. Locul de joaca existent in parc va fi dezafectat, va fi pus mobilier urban nou, iar iluminarea se va face prin stalpi fotovoltaici inalti de 4 metri.
Parcul Justitiei a fost cunoscut si ca Parcul Consiliului Popular si are o suprafata de peste 26.000 de metri patrati. In mijlocul acestuia se afla un monument ridicat in memoria deportatilor in Baragan. Poarta acest nume pentru ca in interiorul acestuia ar fi trebuit construit Palatul Justitiei.
Autor: Daniel Balteanu
Pareri
In sfirsit o sa avem un parc ca si dincolo…
Ideea cu gardul demolat este una geniala,asa ar trebui sa se face cu toate parcurile din Timisoara,FARA GARDURI,fara absolut nimica de delimitare,parcul inseamna libertate ,miscare ,nu ingradire.
M-as bucura daca ati face o campanie mai puternica pentru modernizarea tuturor parcurilor din centru,si nu numai, la nivel european ,in mod deosebit montare gazon, cu udare controlata,si toate lucrarile aferente.
„FARA GARDURI, fara absolut nimica de delimitare, parcul inseamna libertate , miscare ,nu ingradire „!
UNDE ? IN TIMISOARA, UNDE SE PARCHEAZA MASINILE „SI PE ACOPERIS (daca nu esti atent)? OARE CHIAR ASA VA FI? Cred ca primul lucru care va apare vor fi stalpisorii, ca o necesitate obiectiva.
Apreciez faptul ca sunteti optimist !
Nu se vor parca acei „schmekeri” daca li se vor aplica imediat si fara toleranta amenzi de 3x salarul mediu pe economie de oriciteori vor indrazni sa se p”parcheze” aiurea… Ma gindesc la o generalizare a aplicarii acestui „cadou” si pentru alte situatii vizibile in oras…Sau poate chiar o suspendare de …12 luni sa zicem, cu reexaminare?! Nu sunt extremist cum consider ca atunci cind sunt invocate 15 minute de parcare in „urgenta” nu inseamna sa cada frunsza pe masina parcata si sa se usuce pe ea… Glumim dar hai sa facem ca aceste reguli care le construim pentru „convietuire” sa le si aplicam… Pe banii nostrii, nu?!
Nu e un parc nou, ci unul modernizat. Nu e proiectul lui Lae, ci al vechii administratii (el nu are niciun proiect). Lae trebuie, in schimb, sa aibe grija de acest parc si sa nu permita clientilor de la Banateana si de la clubul de vara Toniq sa patrunda cu masinile, mai ales noaptea, in parc. Va reusi? Probabil ca nu, ca doar Timisoara nu e cammpus monastiresc…
Redactie de cacat. Toate titlurile voastre sunt de senzatie. DE CE ?
Acu la subiect: frumoasa idea, abia astept sa vad parcul finalizat si sa imi pun curu pe iarba aia. Sper din tot sufletul sa nu devina parc-are ! Nu de alta, dar daca devine, nimeni nu va fi sanctionat.
Andrei, nu-ti vei putea pune curu pe iarba pentru ca nu esti la Viena unde poti sa-ti pui si patura, sa citesti sau sa stai pur si simplu la soare. Aici, daca calci iarba, vei fi amendat de comunitari…asa ca…
Retin ca intr-un articol mai vechi, aici sau pe tion, cand s-a anuntat renovarea acestui parc scria ca se va lasa si statul pe iarba. Nu mai gasesc articolul. Poate ma insel. Stiu de legea idioata din tara asta, dar cine stie, poate se schimba ceva candva.