Se deschide baza aeriana pentru elicopterul SMURD in Banat. Aparat de zbor nou-nout la 100 de kilometri de Timisoara

Trei elicoptere H135 SMURD au fost receptionate de Inspectoratul General de Aviatie si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, acestea fiind primele dintr-un lot de sase astfel de aparate de zbor. Elicopterele vor fi folosite pentru infiintarea a trei noi baze de interventie montana, in zonele Caransebes, Brasov-Sibiu si Suceava.

CITESTE SI: Mai bine amenzi decat masca de protectie, la Timisoara si in judet. Politistii au impartit alte sute de sanctiuni celor care nu vor sa respecte regulile in pandemie 

Elicopterele H135 SMURD au fost achizitionate prin proiectul Viziune 2020, finantat prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in care IGAv este partener, iar Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta are calitatea de lider. In cadrul proiectului vor fi achizitionate alte 3 elicoptere H135 SMURD si 6 elicoptere medii/grele – variantele uscat, respectiv maritim.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a explicat ca acest proiect are o componenta terestra, care continua sa se desfasoare, amintind dotarea cu echipamente pentru diferite tipuri de interventie (cele pentru cautare-salvare la cutremur, autoscari). Arafat a mentionat ca este in desfasurare o licitatie pentru 500 de masini de pompieri, spunand ca spera ca acestea sa poata fi achizitionate in acest an.

O alta licitatie este pentru o nava multirol pentru Marea Neagra si trei nave pentru zona fluviala si Delta Dunarii. In ceea ce priveste componenta aviatica, ea include elicoptere usoare – sase contractate, din care trei au ajuns joi.

Rolul lor va fi in principal crearea a trei baze noi pentru interventie montana. Vor fi baze care sunt in apropierea zonelor montane, una in zona Caransebes – Caras,una in zona Brasov-Sibiu si una in zona Suceava„, a spus Arafat, mentionand ca bazele vor fi deschise incepand din acest an.

O alta componenta se refera la achizitia de elicoptere medii-grele pentru inclouirea celor aflate in uz si care nu mai fac fata din cauza vechimii. Licitatia este foarte avansata.

A treia componenta este desfasurata cu sprijinul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene si se refera la achizitia a doua avioane pentru transportul pacientilor, fiecare cu capacitatea de trei pacienti, unde licitatia va incepe.

Sper sa nu avem nevoie de ele, dar cu siguranta daca va fi nevoie de interventie montana, vom fi mult mai eficienti in urmatoarea perioada. Am inceput salvarea montana pe troliere in 2016 cu elicopterul de la Mures dupa un program amplu de instruire finantat de Guvernul Elvetiei si cu elicopterul de la Bucuresti care intotdeauna a fost un back up pentru interventie montana si acum sper sa vedem cele trei baze functionale cat mai repede„, a spus Arafat.

Sursa: News.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In sfârșit intram și noi in trend cu lumea asta este o necesitate nu un moft cum ar crede alți !!! Și nu uitați să le țineți bine că la necaz se pot dovedi utile și militar nu doar civil !

    • In sfarsit..ce?Ca e la Arad si Caransebes.Miticii nu-si dezmint ura pentru Banat never.

  2. baza aeriana cu un elicopter. si 5 baloane