Se dezvaluie inca una dintre cladirile superbe din Timisoara. Fatada Liceului Lenau, aproape finalizata

TIMISOARA. Dupa mai bine de 9 ani, lucrarile la una dintre scolile emblematice ale Timisoarei, care a dat doi laureati ai premiului Nobel, se apropie de final. Este vorba despre imobilul de pe strada Gheorghe Lazar al Liceului Lenau, care isi dezvaluie, zilele acestea, frumusetea.

CITESTE SI: Se platesc taxele si impozitele marite la Primaria Timisoara abia de la jumatatea lunii ianuarie. Impozitul pe locuinta este mai mare cu 25%, pe nerezidential e triplu 

Epopeea lucrarilor la Liceul Lenau a inceput inca din anul 2013, atunci cand au fost pornite doua proiecte de reabilitare. Unul era finantat cu bani de la nemti, in timp ce al doilea avea bani din fonduri europene si din bugetul local. Lucrarile prevazute sa se desfasoare prin programul KfW al Bancii de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare a Germaniei aveau sa se opreasca la scurta vreme dupe ce au inceput, pentru ca firma avea sa intre in insolventa. Astfel, refacerea acoperisului, fatada exterioara si curtea interioara au ramas neatinse.

Dupa acest moment, Primaria nu a mai reusit sa gaseasca un constructor care sa finalizeze lucrarile la fatada cladirii decat la finalul anului 2019. Atunci, Alex Dia SRL cu subcontractantul Constructim au castigat licitatia si au inceput organizarea de santier, iar lucrarea urma sa dureze 8 luni. A venit insa pandemia, iar toate planurile au fost date peste cap.

A durat, astfel, mai bine de doi ani sa fie refacute tencuielile la fatada, glafurile si bosajele, ornamentele din jurul tamplariei, s-a realizat tencuiala si au fost reconstituite ornamentele.

Cladirea ce adaposteste Liceul Nikolaus Lenau a fost ridicata in perioada 1878 si 1879.

Sub numele de Scoala superioara reala, liceul functioneaza pana in anul 1919, cand se transforma in Liceul german de stat pana in anul 1941 cand isi sisteaza activitatea. Scoala a avut pana in 1927 o sectie maghiara. Din anul 1941 pana in anul 1944 in cladirea din str. Gh. Lazar nr. 2 a functionat liceul german de fete, iar in anul 1942 scoala a primit numele de “Nikolaus Lenau”. Din anul 1952, s-a numit Liceul de baieti nr.2. In perioada 1952-1955, in imobil a functionat Facultatea muncitoreasca. Liceul german se reinfiinteaza la 1 septembrie 1948 functionand intre anii 1948-1955 in alta cladire. In anul 1955, liceul isi reia activitatea in vechiul edificiu din str. Gh.Lazar nr. 2, in care functioneaza si astazi.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cladirea ce adaposteste Liceul Nikolaus Lenau a fost ridicata in perioada 1878 si 1879. Asta era acum aproape 150 de ani cand nu erau macarale, nici elevatoare, nici betoniere nici, nici……, dar se lucra. Astazi se lucreaza in „doru lelii” si numai pentru renovat fatada au trebuit hopt ani. Dar se vrea salarii ca afara. Eu nu cred ca in Germania ar fi durat atata. Din pacate liceul Nikolaus Lenau nu mai are nici profesori nemti. Asa se explica si rateul facut de KfW al Bancii de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare a Germaniei. Se fac ore in limba romana la greu. Nu-i asa domnule primar Fritz?

    • Dorel al Lelii, macaralele erau folosite încă din antichitate – grecii ridicau blocurile de piatră cu ele prin secolul al VI-lea î.C., adică în urmă cu 2500 de ani. Așa se întâmplă când școala, educația în general, se fac în ”dorul lelii”, dar ”se vrea” salarii ca afară…
      Dacă profesorii nemți sunt la fel ca primarii nemți pe care îi vedem evoluând astăzi în România, atunci… cu atât mai bine că nu mai sunt prezenți!

      • Macaralele tale, prostovane, erau acționate cu motoare cu abur, motoare termice și motoare electrice care s- au descoperit după 1700. Cine vorbeste de scoala! Daca esti prost stai acasa.

      • Citeste @prostovane.

        • @prostovane – ”erau acționate cu motoare cu abur, motoare termice și motoare electrice care s- au descoperit după 1700”
          🙂
          Macaralele pot fi acționate și de forța omului, ignorant din șatra ban(a)tustanului. Nu natura forței de acționare definește o macara, tot așa cum nu natura forței de acționare definește o locomotivă, imb3cil de ban(a)tustan. În sec. al VI-lea î.C. grecii nu au ținut seama de ”opinia banatustanezilor analfabeți și au folosit macarale. Dar, deh, probabil că stau de vorbă cu vreun șomer bănățan agevărat, vreun taximetrist bănățan agevărat sau vreun lucrător la bandă bănățan agevărat și am pretenții prea mari (posturile de director sunt rezervate, în mod natural, oltenilor, iar meșterii sunt, inevitabil, moldoveni). Este numai vina lui Brătianu că, după de armata Regatului României a cucerit erdelystanul și ban(at)tustanul în 1919, nu a deportat toată ți9ănimea băștinașă.

  2. Miki spaga mai lucreaza acolo ?

  3. Termeni de comparație ce privește primarii avem știm cu toții care au fost rezultatele și nu au fost nemți, ăsta de bine de rău este abia de un an primar așa că nu putem să-l înjurăm chiar în fiecare zi trebuie să-i dăm o șansă pe care o merită fiecare.

    • Scoate-ti limba aia lunga din fundul lui Fritz si mai ia si o gura de aer! Mai si respira, MioriticUSR!