Se dezvolta o platforma digitala de date culturale Timisoara 2021

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara in parteneriat cu Asociatia Timisoara Capitala Culturala 2021 au demarat dezvoltarea unei platforme digitale unice de colectare, furnizare si arhivare a datelor culturale care isi propune sa reuneasca datele culturale realizate in cadrul proiectelor din programul Timisoara 2021. Proiectul face parte din dosarul de candidatura cu care Timisoara a castigat titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.

Actiunea Dezvoltarea initiala a platformei digitale a datelor culturale Timisora 2021 se regaseste in Programul cultural, Teritoriul Oameni, Statia Reflectii din Dosarul de candidatura cu care Timisoara a castigat titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.

Platforma digitala va reuni informatii despre toate proiectele culturale ce se vor desfasura ca parte a Programului Cultural al Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii si va permite tuturor operatorilor culturali parteneri sa publice informatii referitoare la activitatea si proiectele care contribuie la Programul Cultural.

Platforma digitala este unica, integratoare, de colectare, furnizare si arhivare a datelor culturale si va reuni datele culturale realizate in cadrul proiectelor directe sau sustinute de programul Timisoara2021, permitand indexarea, publicarea si distribuirea lor atat online prin platformele proprii dar si prin Europeana Collections, o platforma care reuneste peste 50 de milioane de articole structurate tematic accesate anual de peste un milion de vizitatori din intreaga lume.

In anul 2019 au fost realizate studiile necesare identificarii profilului de utilizator, au fost elaborate specificatiile tehnice necesare si s-a implementat metodologia de digitizare, indexare, culegere, arhivare si distributie a datelor culturale realizate in cadrul Programului cultural, urmand sa se demareze pasii necesari conectarii cu Colectiile Europeana. in luna noiembrie s-a initiat o versiune beta a aplicatiei, precum si o prima interfata pentru operatorii culturali.

Platforma digitala de date culturale Timisoara2021 va adopta metodologia de utilizare a licentelor de tip Creative Commons CC si Open Acces OA (acces deschis) pentru obiectele si metadatele digitale, ceea ce va facilita accesul liber si gratuit imediat si reutilizarea nerestrictionata a acestora de catre alti operatori.

Unul dintre scopurile acestei platforme digitale este acela de a permite crearea, stocarea si arhivarea a cat mai multor date culturale in regim CC si OA, pentru a permite reutilizarea lor atat pentru alte proiecte culturale, cat si pentru proiecte educationale. Platforma digitala de date culturale TM2021 isi propune sa includa utilizarea setului de date EDM (Europeana Data Model for Cultural Heritage) in vederea includerii arhivei in Colectiile Europeana, raspunzand in acest fel si misiunii CEaC de a incorpora dimensiunea europeana in programele si proiectele sale. Europeana este o platforma pentru patrimoniul cultural digital al Europei.

Platforma digitala Timisoara2021 este produsa de Universitatea Politehnica Timisoara in parteneriat cu Asociatia Timisoara 2021 Capitala Europeana a Culturii, proiect cultural co-finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si de Primaria Municipiului Timisoara.

Asociatia Timisoara 2021 Capitala Europeana a Culturii,  fondata in anul 2011 cu scopul  de pregatire a dosarului de candidatura a orasului pentru obtinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii. in urma castigarii competitiei, Timisoara a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2021 iar pregatirea programului cultural pentru anul 2021, planificarea evenimentelor, asigurarea coordonarii si punerii in practica a masurilor necesare pentru derularea acestora, precum si strangerea de fonduri necesare organizarii, promovarii si realizarii programului devin scopul principal al Asociatiei. Ulterior anului 2021, Asociatia va avea ca scop sprijinirea si dezvoltarea de proiecte culturale in folosul comunitatii, in ideea sustenabilitatii.

Universitatea Politehnica Timisoara, infiintata la 11 noiembrie 1920 prin Decret Regal, sarbatoreste in 2020 primul veac de invatamant universitar la Timisoara. Universitatea Politehnica Timisoara, universitate de cercetare avansata si educatie, este astazi una dintre scolile romanesti cu traditie, recunoscuta in plan national si international, atat prin activitatea generatiilor de cadre didactice, cat si prin activitatea de exceptie a unor academicieni prestigiosi. Cele 10 facultati ale universitatii asigura programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.