TIMISOARA. Inca din perioada interbelica, Primaria Timisoara are in proprietate cateva sute de hectare de padure in judetul Timis, dar si in Caras Severin. Pentru ca sunt la distanta mare de oras, aceste terenuri impadurite sunt greu de gestionat, iar ele se afla in administrarea directiilor silvice.
Din acest motiv, de-a lungul timpului au existat mai multe initiative de a se proceda la un schimb. Aceste paduri sa fie date Romsilva contra unor suprafete noi la Padurea Verde, insa, intre timp, situatia s-a rezolvat, in toamna anului trecut, cand municipalitatea a primit prin transfer, cu aprobarea guvernului, aproape 520 de hectare din aceasta padure cu conditia ca in 7 ani sa amenajeze o padure parc.
Acum Primaria Timisoara vrea sa stie ce se intampla cu hectarele de padure pe care le are la distanta. Este vorba de padurea Tincova, de aproape 400 ha, arondata Ocolului Silvic Caransebes, si alte 100 ha in administrarea Ocolului Silvic Ana Lugojana de la Lugoj. Municipalitatea mai are si la Criciova 183 de hectare.
Pentru primele doua, Primaria Timisoara a lansat in octombrie un anunt de cumparare directa de servicii de ‘Amanajement silvic‘, iar acum incredinteaza contractul firmei Terra Rosa Proiect, care va face studiul cu 30.027 lei. Este vorba de o firma cu un singur angajat, avand sediul in comuna Tartasesti, judetul Dambovita. Aceasta are la dispozitie 1 an sa faca cercetarea.
Trebuie facute masuratori in aceste zone impadurite, un inventar al zestrei de copaci, calcule legate de arboretul exploatabil si harti, dar si sa fie oferite solutii de gestionare.
Odata ce va avea documentatia, Primaria Timisoara va lua o decizie in privinta acestor suprafete de padure greu de administrat din pricina distantei la care se gasesc.
Un schimb prin care sa obtina alte zone de la Romsilva, in vecinatatea Timisoarei, este ingreunat inca de lege, intrucat pentru fiecare hectar de padure scos din fondul forestier al statului roman trebuie oferite la schimb 5 hectare de padure de catre proprietarul cu care se face schimbul. Asa ca este posibil ca Primaria Timisoara sa se gandeasca mai degraba la o vanzare.
Va reamintim, dupa ce in toamna anului trecut, Romsilva a transferat peste 500 de hectare din Padurea Verde catre Primaria Timisoara, municipalitatea mai are la dispozitie 6 ani, din cei 7 prevazuti in conditii, pentru ca aici sa amenajeze o zona de agrement.
Vechea administratie a facut un plan inca de acum aproape 10 ani. Voia ca aici sa construiasca alei din materiale ecologice cu latimea de 2 metri si piste de biciclete, sa fie amplasate banci si foisoare, toate din lemn, deoarece folosirea metalului in aceasta zona este interzisa. De asemenea, vechiul proiect prevedea amenajarea unei zona de spectacole, dar isi propunea si realizarea uneia dedicate picnicului. Aleile ar fi urmat sa fie iluminate, in zona trebuiau sa fie amplasate si toalete ecologice, dar si sa fie facute plantari de arbori. Iar pentru toate acestea, urma sa fie lansat un concurs de solutii.
Padurea Verde de la Timisoara a fost amenajata pentru prima oara in 1860 de Serviciul Silvic Maghiar. Au urmat alte doua amenajari in 1894 si 1908, iar in 1947 era amenajata de Directia Silvica Arad si inclusa in Ocolul Silvic Timisoara.
Pareri
Primăria o să își aducă aminte cu 1 an înainte de expirarea timpului că au de făcut amenajări la Pădurea Verde…
Apropos de proprietati.A mai auzit careva de Poiana Marului ?
Niste incapabili autoritatile. Timisorenii se ineaca in poluare si ei au 500 ha padure disponibile in zona muntoasa care nu poti sa zici ca e foarte departe de Timisoara. Acu ca sa scumpit lemnul precis a pus ochi careva pe padure sa o taie. Ar trebui amenajat acolo un minunat parc de recreere in afara Timisoarei mai ales ca se construieste drumul expres lugoj caransebes si accesul va fi facil.
Padurea verde este langa muzeul satului. Sta abandonata !!!
nu inteleg cum o padure poate sta abandonata….
vrei aer curat, mergi in padure la plimbare.
sau ai vrea sa ai poteci asfaltate in padure?
mass media s ong -urile timisorene ar trebui saptaminal sa aminteasca timisorenilor asta.poate apar idei traznet privind utilizarea lor.ce parere aveti de construirea unor stranduri cu apa termala care se gasesc in subsolul acestor paduri .vara ar avea timisorenii unde sa fuga,tabere pentru copii,etc
ce legatura are apa termala cu padurea? crezi ca toate padurile au apa termala in ‘subsol’?