Se fac probe de functionare la Nodul Hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman care va permite circulatia vaporaselor de la Timisoara, pana la granita cu Serbia. Video

TIMISOARA. Chiar daca starea de urgnta provocata de pandemia de coronavirus a inchis aproape totul, iata ca pe santierul Nodului Hidrotehnic Sanmihaiu Roman lucrurile nu au stat in loc. In cursul lunii martie au fost furnizate si ultimele echipamente hidromecanice pentru barajul stavilar, dar si portile ecluzei.

CITESTE SI: Vom avea mai multi bolnavi cand creste capacitatea de testare. Ce pacienti cu coronavirus nu vor mai fi tratati la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Anuntul medicului Virgil Musta 

O echipa de muncitori a montat deja pentru probe de functionare cateva echipamente hidromecanice din cadrul barajului stavilar pentru verificarea parametrilor constructivi si functionali.

Astfel, potrivit Administratiei Bazinale de Apa Banat, „au fost facute probe de lansare in ghidaje a batardourilor metalice amonte si aval de stavila plana dubla Stoney, a fost plasata pe pozitie stavila plana dubla Stoney si a fost montat esafodajul de reazem al echipamentelor de manevra a stavilei plane duble Stoney. Pe santierul nodului hidrotehnic Sanmihaiu Roman se afla: stavila metalica cilindrica, stavila metalica de tip Stoney, stavila metalica plana dubla, batardourile aferente acestora, grinda de manevra a stavilei cilindrice, reductoarele, portile buscate ale ecluzei„.

 

Barajul stavilar este amplasat in frontul central al canalului Bega si are trei deschideri: una pentru reglarea nivelurilor pentru navigatie (asigurata de stavila metalica plana dubla), una pentru tranzitarea debitelor maxime (asigurata de stavila metalica cilindrica) si una pentru evacuarea plutitorilor si a gheturilor (asigurata de stavila metalica de tip Stoney).

Conform graficului de executie, in luna mai, vor fi montate toate echipamentele hidromecanice ale barajului stavilar, inclusiv stavila metalica cilindrica care regleaza tranzitarea debitelor maxime pe Canalul Bega si care are o deschidere de 15 metri, fiind amplasata in campul central al canalului. In luna iunie se vor finaliza lucrarile de reabilitare si punere in siguranta a barajului stavilar, trecandu-se la readucerea scurgerii prin albia Canalului Bega si totodata punandu-se la uscat ecluza”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

https://www.facebook.com/rowater.ro/videos/555684395363274/

Asocierea S.C. SOCOT S.A. Tg. Mures (lider contract) & S.C. Laurentiu H. – S.R.L. Negresti Oas & S.C. Aquaproiect S.A. Bucuresti – S.C. Hidrotim S.A. Timisoara (subantreprenor echipamente) a castigat contractul de baza ”Proiectare si executie lucrari de punere in siguranta a Nodului Hidrotehnic Sanmihaiu Roman” din proiectul transfrontalier Romania-Serbia ”Repararea infrastructurii de navigatie a canalului Bega”.

Lucrarile de punere in siguranta a Nodului Hidrotehnic Sanmihaiu Roman inseamna reabilitarea barajului stavilar si a ecluzei, inclusiv montajul utilajelor si a echipamentelor hidromecanice. Valoarea contractului de baza este de 5.657.517,36 euro cu TVA, valoare finantata prin programul IPA Interreg CBC RO-SRB. Valoarea totala a proiectului este de 7.957.986 euro cu TVA (fondurile programului IPA cat si fondurile proprii).

Pentru a redeschide navigabilitatea pe intreg Canalul Bega este necesara repararea infrastructurii Canalului Bega. Repararea nodului hidrotehnic Sanmihaiu Roman este vitala pentru navigatie, fiind primul nod de biefare, punerea in siguranta fiind impusa si de necesitatea autorizarii pentru functionare in stare de siguranta a barajului, cu atat mai mult cu cat prin intermediul acumularii create in amonte si a nivelului creat se asigura o serie de folosinte pentru municipiul Timisoara.

Lucrarea de la nodul hidrotehnic trebuie sa fie gata pana in august 2021.

Canalul Bega are 114,5 km portiune navigabila, 44,5 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar restul de 70 de km pe teritoriul sarbesc.

De asemenea, in locul in care Bega iese din tara, va fi amenajat si un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia. Demersurile au fost deja facute, iar infrastructura va fi functionala in momentul in care va fi reluata navigatia si astfel, prin sistemul de canale din Serbia, Timisoara va fi iarasi legata de Dunare si mai apoi de Marea Nordului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.