TIMISOARA. Proiectul de reabilitare a centrului Timisoarei a pornit cu stangul. Acum mai bine de o saptamana a inceput organizarea de santier, dar lucrarile efective n-au inceput inca. Motivul? Sunt probleme cu… stalpii de iluminat public si cei care sustin fire de curent. Iar in scurt timp vor ridica steagul arheologii.
Potrivit primarului Nicolae Robu, saptamana viitoare va fi inchisa circulatia, iar soferii nu vor mai putea intra pe unele strazi. Cel mai probabil, prin Piata Libertatii.
Oricum, RATT si Enel trebuie sa-si mute stalpii din zona, iar Directia de Mediu din cadrul Primariei Timisoara este nevoita sa transfere oricum Statia de calitate a aerului.
In plus, e nevoie de o analiza arheologica.
„Trebuie sa fie mutati niste stalpi, unii apartinand RATT, altii Enelului. Nu s-a putut pentru ca abia acum este lucrarea pe rol. Se lucreaza probabil zilele acestea. Nu s-a putut face interventia asupra lor, asta pe de o parte, iar pe de alta parte se incearca o analiza preventiva din punct de vedere arheologic. Nu cunosc exact terminologia, este o sintagma de genul acesta, care iti permite sa stabilesti cu anticipatie, inainte de a intra efectiv in subteran cu lucrarile, daca sunt vestigii arheologice importante sau nu in zona, desigur, cu o anumita probabilitate. Nu cunosc tehnic cum se face lucrul acesta. Noi vom face si asta”, a declarat Nicolae Robu.
Circulatia tramvaielor intre Prefectura si Piata 700 va fi afectata?
Potrivit reprezentantilor RATT, este vorba de o relocare a stalpilor de sustinere a firelor de curent pentru tramvaie, insa asta nu ar urma sa afecteze circulatia mijloacelor de transport in comun.
„Vor fi inlocuiti stalpii pentru reteaua de tramvaie, dar nu va fi afectata circulatia. Se va face o relocare a acestora si va fi translatata reteaua, asta se face intr-o noapte. Interventia se face in jur de 4-5 ore„, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Cosmin Bradu, purtator de cuvant RATT.
Ramane de vazut insa daca cei de la RATT se vor tine de cuvant si nu vor intrerupe circulatia tramvaielor pentru a muta cativa stalpi.
CITESTE SI: Centrul istoric al Timisoarei intra in santier: strazile se vor inchide rand pe rand, pana in 2015. FOTO!
Cert este ca de saptamana viitoare se va inchide circulatia, dar nu se stie inca unde
„Lucrarile vor incepe zilele urmatoare, poate la sfarsitul acestei saptamani. Nu se poate incepe asa pur si simplu dupa ce am predat amplasamentul se merge si se sapa! Deja firma lucreaza. In fiecare zi lucreaza acolo, isi delimiteaza zonele in care va avea interventii efective, de saptamana viitoare se va inchide circulatia pe unele străzi. Nu ne-au transmis inca pe ce strazi…”, a mai spus Robu.
Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se vor executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.
Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Grisselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.
In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se vor face insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele.
Pareri
Si parcări? poate pe lună, că Robu a ne-a explicat că nu sunt necesare… dupa modelul Bocsig!
nu mai bine ingropam toata cablaria ?
locurile de parcare nu prea sint prevazute, nici acum, nici dupa reabilitare.
robu, vorbiti cu proprietarii cazarma U. poate ii lamuriti sa faca o parcare etajata in ruina (zidurile exterioare sa ramina, in interior alta structura, nu cu incaperi inalte inutil de 6 metri).
Sa se faca si sa se termine cat mai repede lucrarile.
DAR
marea problema raman parcarile, oricum insuficiente, iar acum si mai putine.
Se spunea de variante si ar mai putea fi si alte localti:
1. Oituz (bine ar fi sa se inceapa cat mai repede)
2. cel din parcul IC Brateanu
3. etajarea parcarilor de pe Strada Sfantul Ioan
4. parcare etajata in curtea Garnizoanei/Modex
… ultimele doua, eventual facute cu spatiu verde deasupra, cu access din cladirile oricum inalte din jur