Se inchide Domul din Piata Unirii din Timisoara. Cladirea simbol a orasului va avea parte de o schimbare fabuloasa. Foto

TIMISOARA. Lucrari ample incep la Catedrala romano – catolica din Timisoara, cunoscuta drept Domul Catolic din Piata Unirii din Timisoara. Cladirea simbol a orasului isi va schimba infatisarea cu bani europeni.

Contractul de finantare, in valoare de 21.316.962 lei, a fost iscalit chiar in incinta catedralei in 2017.

Cladirea a fost construita in stil baroc, planurile au fost facute la Viena si a fost finalizata in anul 1774. E un monument deosebit, construit in stilul este baroc. Acest stil era pe atunci stilul modern. Se poate spune ca e ultimul stil cu radacini crestine. Are la temelie un simbol al vietii crestine. Se spune ca sub pamant sunt mai multe caramizi decat deasupra. Ne bucura ca in ciuda mlastinilor stam pe pamant sigur. Acest edificiu este incaperea cea mai buna din punct de vedere al acusticii, aici s-au inregistrat diferite piese, inclusiv in epoca comunista. In fata altarului sunt doua statui care amintesc de Carol al VI-lea si de Maria Terezia, doua personalitati din familia Habsburgica, sub domnia carora s-a ridicat acest edificiu. Pentru noi, romano-catolicii, Catedrala e principala biserica, aici se sfintesc preotii care slujesc pe aria Episcopiei”, declara in 2017 episcopul romano-catolic de atunci ES Martin Roos.

Este un monument de clasa A si complexitatea lucrarilor este foarte mare. Am spus si o repet, cred ca e una dintre cele mai complexe lucrari din tipologia lor, dintre cele pe care le avem in implementare in acest moment. Este bine de vazut cum arata catedrala acum si sa vedeti cum va arata peste 2-3 ani de zile ca intr-adevar ochiul liber nu poate distinge cam care sunt locurile care necesita reparatii sau reconditionari. Cred ca cel mai bun exemplu e manastirea Radna, care a suferit o schimbare dramatica, cel putin in zona de fatada si in zona cladirilor auxiliare care sunt in folosinta bisericii de acolo„, spune Sorin Maxim, director al ADR Vest.

Lucrarile de reabilitare cuprind refacerea pardoselii de piatra din incinta Catedralei, dar si cea din incinta criptei, repararea scarii de lemn si a tamplariei din interior, inclusiv schimbarea banchetelor de lemn, inlocuirea sistemului de incalzire si introducerea incalzirii in pardoseala, inlocuirea retelei electrice, realizarea de instalatii video, audio.

De asemenea, vor fi reabilitate vitraliile, altarul, fatada Catedralei si burlanele, respectiv jgheaburile. In jurul edificiului va fi amenajat un trotuar si va fi refacut si gardul imprejmuitor.

Domul va fi inchis publicului incepand de luni, 28 ianaurie, cand incep lucrarile. Astfel, liturghia de duminica va fi ultima tinuta in catedrala inainte ca muncitorii sa treaca la treaba.

Se vor face lucrari ample de restaurare. Discutam de lucrari de reabilitare interioara si exterioara a acestei catedrale. Partea interioara va cuprinde renovarile artistice, dar in acelasi timp, la interventii generale discutam de schimbarea pardoselii in totalitate. Se va schimba sarpanta cladirii noastre, fatadele exterioare si in acelasi timp ceea ce este putin nou sau necunoscut oamenilor de astazi, se va restaura si se va putea vizita in totalitate cripta acestei catedrale in care isi dorm somnul de veci episcopii, dar si canonicii care au slujit in aceasta catedrala. Aceasta cripta va deschisa cu finalizarea acestui proiect tuturor vizitatorilor care vor veni in orasul nostru.. Pe perioada lucrarilor, cel putin in prima parte a lucrarilor, nu se vor putea oficia slujbele religioase, tinand cont de schimbarea partii electrice, a pardoselii. Noi speram ca spre sfarsitul anului sa putem celebra sfintele liturghii in catedrala noastra, chiar daca vor mai fi prezente schelele„, precizeaza parintele Nicola Laus, directorul Cancelariei Episcopale.

Renovarea ar urma sa se finalizeze pana in decembrie 2020, iar in anul 2021, cand Timisoara va fi Capitala Culturala a Europei, Domul din Piata Unirii va deveni unul dintre principalele obiective turistice din Timisoara.

***

Constructia Domului romano – catolic din Piata Unirii din Timisoara a inceput in anul 1736 si s-a incheiat in 1774. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat in care slujbele se tin in limbile romana, maghiara si germana. Datorita acusticii deosebite, aici au loc concerte de orga sau de muzica sacra. Orga a fost construita in atelierele Wegenstein din Timisoara.

In timpul razboiului ruso-austro-turc, intre anii 1788 – 1791, Domul a fost depozit militar si a servit si ca depozit de sare.

In anul 1849, in timpul asediului din razboiul dintre tanara Republica Maghiara si Monarhia Austriaca, un proiectil a lovit acoperisul domului, perforand bolta. in acel moment, biserica era plina de refugiati civili, insa nu a existat nicio victima, fapt considerat la acea vreme o minune cereasca.

Pentru prima data s-a slujit in Dom in anul 1754, desi cladirea era inca destul de departe de faza finala.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. avea biserica nevoie de bani sa renoveze domul si de aia da afara copiii din cladirea de la Lenau?

  2. Au trecut 2 ani jumate şi înăuntru arată ca după război! Schele şi praf! Şi ploşniţe, am auzit.
    Pe-afară lucrează nişte ucraineni, iar românii ce-ar trebui să facă ceva în interior trag chiulul! Vin doar în vizită!
    Totul e parcă lăsat în paragină, inclusiv orga aceea imensă, de o valoare inestimabilă! Se şopteşte că firma de la început, care a primit 2 mil de euro, a dispărut cu banii, iar acum se duce totul naibii, că nu sunt alţi bani.
    Poate c-ar fi bine ca presa să se mai intereseze din când în când de una dintre cele mai vechi clădiri din Timişoara.