Se inchide inca un sit de pe Centura Sud, la Timisoara. Peste 100 de morminte, locuinte, bani si podoabe au fost descoperite de arheologi

TIMISOARA. Situl cu numarul 5 de pe traseul Centurii de Sud a Timisoarei va fi inchis, dupa ce arheologii si-au incheiat munca de cercetare si in acest loc.

CITESTE SI: Peste 100 de morminte, locuinte, bani si podoabe au fost descoperite pe santierul Centurii de Sud la Timisoara. Foto

Situl cu numarul 5 se afla in apropiere de DN 59, Timisoara – Sag – Moravita.

In total, pe traseul Centurii de Sud sunt 8 situri arheologice. Dupa inchiderea celui cu numarul 5, mai raman de cercetat inca doua, intrucat nu au fost abordate cronologic. Unul se afla intre localitatea Utvin si DN 59, iar celalalt intre localitatile Mosnita Noua si Ghiroda, potrivit DRDP Timisoara.

Pana acum, pe santierele arheologice de pe traseul Centurii, arheologii de la Muzeul National al Unirii Alba Iulia au descoperit locuiri din epoca neolitica, epoca romana (sarmatica) si epoca medievala timpurie.

Arheologii au cercetat bordeie, locuinte de chirpici si gropi de pari provenind de la locuinte de suprafata, aglomerari de materiale in strat, cuptoare, gropi menajere, santuri, doua morminte de incineratie si morminte de inhumatie. Complexele apartinand diferitelor epoci acopera toata suprafata sitului. Cea mai consistenta locuire pare sa fie cea din epoca neolitica.

Printre materialele arheologice descoperite se numara piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatra (rasnite, frecatoare, cute), unelte din os (impungatoare), bratari din cochile de scoica, greutati din lut ars, o figurina antropomorfa din lut ars si altele fragmentare, vase ceramice intregibile etc.

Au fost identificate si 111 morminte apartinand cimitirului sarmatic. Au fost identificate, partial sau intregi, si un numar de 14 ”ringuri” funerare sarmatice.

Mortii erau ingropati alaturi de anumite obiecte. Arheologii au gasit piese de bronz (fibule, cercei, inele, colane simple), de fier (cutite, catarame, sabie, varfuri de sulita), monede din perioada romana, denari de argint, dar si vase ceramice intregi de traditie romana.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sper că sunt expuse la muzeu și ar trebui să poată fi văzute și la tur virtual!!!

  2. Ha, ha. Ce-mi place „cercetatorul” din parte dreapta a pozei nr,3. A obosit de atata cercetat.