Se intoarce la frumusetea de odinioara. Cazarma de Pompieri din Iosefin intra in reabilitare cu bani europeni

TIMISOARA. Cu o vechime de aproape 120 de ani, una dintre cladirile emblematice ale Timisoarei isi va recapata farmecul de altadata.

Remiza de pompieri din Calea Sagului intra in renovare.

CITESTE SI: Licitatie de peste 52 de milioane euro pentru gasirea unei firme care sa mature si sa spele strazile la Timisoara

A fost dat ordinul de incepere a lucrarilor si predat amplasamentul catre constructor, vineri. Interventiile vor fi facute cu bani din PNRR – Valul Renovarii, aproape 18 milioane de lei, adica peste 3 milioane si jumatate de euro, fonduri castigate printr-un proiect de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Cazarma pompierilor din Iosefin trebuie sa fie gata in 3 ani.

Cladirea, monument istoric, a fost ridicata in anul 1906 si a avut inca de la inceputuri functiunea de remiza de pompieri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cum de? cladirea si terenul este in plin proces de retrocedare

    • Dacilor liberi?

  2. Mai schimbati si voi limbajul ala de boomeri “se intoarce la frumusetea de odinioara”, nu mai aveti sinonime?

    • La autorul articolului e trecut redactie. De teama sa nu ii recunoasca oamenii ca fosti spalatori auto ajunsi jurnalisti. Ce pretentii sa ai?!Adica si eu sunt spalator de masini si nu inteleg nimic, dar am ordin de la sefii mei sa torn niste zoaie si pe saiturile care nu plac stapanirii. In schimb, imi rotunjesc leafa de spalator parbrize cu niste pungi de pufuleti. sa traiti, atat se poate, eu ma multumesc cu putin, ca nu mi-a placut scoala, exact ca sefilor mei, si nici numa duce prea tare capul, exact ca pe sefii mei

    • Se intoarce la frumusetea de dinainte de ocupatia romaneasca

      • Dar voi de unde pi mă v-ați pripasit pe aici și de ce nu ati disparut încă!
        Mai ieri era un articol cu primarul român la care nu ati reusit săi maghiarizați numele Stan Vidrighin care va facut canalizare să nu mai cărați kkatul cu găleata din casă si va adus apă la robinet !
        …tenguradegunoi!

  3. Dominic schimba fata intregului oras!

  4. De ce INTOTDEAUNA cladirile erau mai furmoase in trecut ? Un fel de boala psihica sa consideri mereu ca trecutul este mai bun ca prezentul ? Mai treceti peste expresiile astea rasuflate.

    • Poate pentru ca inainte de a aparea arhitectura utilitara „fa cum vrei, numai sa nu coste mult” cladirile, inclusiv cele utilitare, erau facute cu gandul la intreaga lor durata de functionare, nu doar la cheltuielile din mandatul curent. Erau la propriu exemple de arhitectura avansata si gandire pe termen lung. Si unii oameni respecta trecutul – chiar daca in cazuri ca acesta unii califica asta ca pe „tradare nationala” pentru ca trecutul arhitectural nu este trecutul lor, e trecutul pe care l-au gasit cand au ajuns in Banat pe acoperisul vagoanelor de tren.
      In Londra s-a decis la un moment dat schimbarea garii terminale pentru trenul Eurostar, care este ultramodern, si s-a pus problema demolarii vechii gari St. Pancras si construirii unei cladiri moderne. Pana cand locuitorii cartierului au intrebat – „sunteti nebuni, cum vreti sa demolati asa ceva?” S-a argumentat ca e mai ieftin sa demolezi si sa faci de la zero decat sa modifici, ca ar fi fost modificari de amploare. Asa ca locuitorii s-au mobilizat si au facut colecta pentru diferenta de bani. Si ce a rezultat e o bijuterie, in toate sensurile.

    • Daca consideri Gutza peste Mozart, da. Acum cladirile sunt mai frumoase. Vechea civilizatie a fost distrusa si zona repopulata cu maimute. se intampla acum in toata europa. sa intamplat in Egypt, Summer, „imperiul roman” ..

    • E foarte simplu: daca locuiesti intr-o cladire veche si bine intretinuta, ca e mare sau mica, vii acasa si iti zici „uite ce bine arata cladirea in care locuiesc”.
      Lucru care nu se intampla cand stai intr-un bloc comunist, chiar daca e proaspat zugravit.
      Strict la obiect, sa comparam statia de pompieri din articol cu cea de pe strada Infratirii, langa Gara de Est. Care arata mai bine?

  5. Strada din fata cladirii cand se reasfalteaza ?