TIMISOARA. Dupa ani si ani de promisiuni si multa degradare, Palatul Postei, cladire simbol a Timisoarei, la care nu s-au facut interventii importante in ultima jumatate de secol, se va intoarce la frumusetea de odinioara.
Directorul General al Companiei Nationale Posta Romana, Valentin Stefan a semnat contractul pentru lucrarile de reabilitare, iar in curand vom vedea schele pe cladirea Postei Mari. Investitia depaseste 11 milioane de lei.
Anuntul a fost facut de Adrian Lulciuc, directorul Postei Timisoara.
„Incepem rebilitarea Palatului Postelor!
Astazi, Directorul General al Companiei Nationale Posta Romana S.A., Valentin Stefan a semnat contractul pentru demararea lucrarilor.
Pentru mine este un proiect foarte important pentru care m-am luptat sa devina realitate si in spatele caruia exista o documentare serioasa. Ma bucur ca vom putea reda timisorenilor acest simbol al orasului si ca intr-un timp relativ scurt, vom vedea din nou stralucirea acestei cladiri emblematice. E o realizare frumoasa pentru care tin sa precizez, s-au depus eforturi semnificative din partea conducerii companiei„, spune Adrian Lulciuc.
Palatul Postelor si Telecomunicatiilor din Timisoara a fost finalizat in 1913, fiind construit pe 4.426 metri patrati, o mare parte din suprafata fiind ocupata de cele doua curti interioare. Are subsol, parter si parti cu doua si respectiv trei etaje, in care se afla 297 de incaperi.
Fatada dinspre Bulevardul Revolutiei are 36,77 metri, partea din spate de pe strada Traian Grozavescu are 37,6 metri, partea dinspre est de pe strada Mihai Eminescu are 112 metri si cea dinspre vest, de pe strada Cicio Pop, are 98,7 metri. In interiorul palatului se afla o sala de evenimente cu o capacitate de 150 de locuri, de o frumusete rara, care insa, din cauza vechimii, este destul de deteriorata.
In 1923 a fost creata Scoala Superioara de Posta si Telecomunicatii Timisoara dupa modelul celei de la Paris, fiind singura din Romania, si a functionat pana in 1940. Din 1941, au functionat aici Facultatea de Constructii din Timisoara si Facultatea de Geografie din Cluj, care în timpul razboiului a fost nevoita sa se mute la Timisoara, deoarece la Cluj Napoca autoritatile maghiare au redeschis Universitatea Franz Iosef cu predare în limba maghiara. Prin 1950, aici functionau cresa si gradinita Postei.
Dupa anul 1948 a avut mai multe denumiri: scoala Medie Tehnica de Exploatare Posta si Telecomunicatii Timisoara, apoi s-a numit scoala Tehnica de Radio si Radioficare, ulterior Liceul Electrotehnic numarul 3 si Liceul Industrial numarul 3, scrie merg.in/Timisoara.
Pana in 2013 aici a functionat Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii Timisoara.
Pareri
bah putzopalmistilor…reabilitati posta…dar la mine in cartier de 8 luni nu avem postas….
Stralucirea a fost plecata si acum se intoarce ? Ce vremuri erau cand stralucirea era in oras, la Posta Mare.