Se intoarce la stralucirea de odinioara. Se cauta o firma care sa renoveze fatadele Palatului Postelor de la Timisoara, o bijuterie ce numara aproape 300 de incaperi

TIMISOARA. Dupa ani si ani de promisiuni si multa degradare, Palatul Postei, cladire la care nu s-au facut interventii importante in ultima jumatate de secol, se va intoarce la frumusetea de altadata.

Posta Mare din Timisoara ar putea intra in santier de reabilitare chiar in acest an.

CITESTE SI: O piata din Timisoara va fi transformata in mini padure urbana pe 1300 mp. Nu trebuie udata mai mult de 2-3 ori pe vara si e o donatie pentru oras 

A fost lansata licitatia pentru gasirea unei firme care sa reabiliteze fatadele si tamplaria. E nevoie de interventii la acoperis, la cosurile de fum, sarpanta, la sistemul de iluminat. Trebuie refacute ornamentele si restaurate elementele de feronerie, iar la final reamenajat trotuarul ce inconjoara cladirea Postei Mari.

Valoarea estimata a contractului este de 10.344.500 de lei fara TVA, adica aproape 2,5 milioane euro cu TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 31 martie.

 

Palatul Postelor si Telecomunicatiilor din Timisoara a fost finalizat in 1913, fiind construit pe 4.426 metri patrati, o mare parte din suprafata fiind ocupata de cele doua curti interioare. Are subsol, parter si parti cu doua si respectiv trei etaje, in care se afla 297 de incaperi.

Fatada dinspre Bulevardul Revolutiei are 36,77 metri, partea din spate de pe strada Traian Grozavescu are 37,6 metri, partea dinspre est de pe strada Mihai Eminescu are 112 metri si cea dinspre vest, de pe strada Cicio Pop, are 98,7 metri. In interiorul palatului se afla o sala de evenimente cu o capacitate de 150 de locuri, de o frumusete rara, care insa, din cauza vechimii, este destul de deteriorata.

In 1923 a fost creata Scoala Superioara de Posta si Telecomunicatii Timisoara dupa modelul celei de la Paris, fiind singura din Romania, si a functionat pana in 1940. Din 1941, au functionat aici Facultatea de Constructii din Timisoara si Facultatea de Geografie din Cluj, care în timpul razboiului a fost nevoita sa se mute la Timisoara, deoarece la Cluj Napoca autoritatile maghiare au redeschis Universitatea Franz Iosef cu predare în limba maghiara. Prin 1950, aici functionau cresa si gradinita Postei.

Dupa anul 1948 a avut mai multe denumiri: scoala Medie Tehnica de Exploatare Posta si Telecomunicatii Timisoara, apoi s-a numit scoala Tehnica de Radio si Radioficare, ulterior Liceul Electrotehnic numarul 3 si Liceul Industrial numarul 3, scrie merg.in/Timisoara.

Pana in 2013 aici a functionat Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Imi creste sufletul de patriotism local, in conditiile in care ma gandesc cum pot obtine o scutire de impozit pentru ca nu beneficiez de servicii postale. Prietenii din strainatate imi trimit scrisori care li se intorc, pentru ca nu pot fi livrate. Postasul cartierului s-a pensionat, sau si-a gasit altceva de lucru, iar altii nu se mai inghesuie de cand se platesc pensii pe card si nu mai are asigurat postasul 10 lei de la fiecare pensionar. Asa ca in timp ce posta traditionala se duce de rapa si si-a abandonat clientii, sub presiunea comunicatiilor digitale si concurentei curierilor privati, noi renovam Palatul. Poate il cumpara vreun clan cand va fi gata.