Se lucreaza deja la podurile peste Bega si Timis pe calea ferata, pe tronsonul Lugoj – Timisoara Est din magistrala CFR care se modernizeaza si pe care trenurile vor circula cu 160 km/h. Video

TIMISOARA. Se extind interventiile pe magistrala de cale ferata Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad aflata in plin proces de modernizare cu bani europeni. In continuare cel mai avansat tronson, dintre cele patru in care a fost impartita lucrarea, e lotul 2 Lugoj – Timisoara Est. Spaniolii de la FCC CONSTRUCCION au la dispozitie 42 de luni sa-l finalizeze, dintre care 6 au fost pentru proiectare.

CITESTE SI: Un drum national din Timis se modernizeaza cu peste 18 milioane de euro. DRDP Timisoara cauta constructor 

Merg mai departe operatiunile de defrisare a vegetatiei si amenajarile de drumuri tehnologice, iar, in paralel, muncitorii au pornit lucrarile la infrastructura in statiilor Lugoj si Topolovat, respectiv la podul peste raul Timis (zona Costeiu) si cel peste Bega (zona Topolovat).

Printre cele mai importante lucrari, ce se executa la ora actuala, sunt lucrarile de desfrisare a vegetatiei si de amenajare a drumurilor tehnologice, lucrarile la culeea 1 si 2 si pila 1 de la podul de peste raul Timis, lucrarile de defrisare la podul de peste raul Bega si lucrarile la infrastructura caii ferate din statiile Lugoj si Topolovat„, transmit reprezentantii CFR Infrastructura Timisoara.

VIDEO: CFR Infrastructura

Pe cei 54,13 km ai sectorului de cale ferata Lugoj-Timisoara Est (Lotul 2) contructorul trebuie sa execute urmatoarele lucrari:
– dublarea liniei de cale ferata,
– modernizarea statiilor Lugoj, Belint, Topolovat, Recas si Remetea Mare,
– modernizarea a 5 halte de calatori,
– modernizare a 14 poduri si 39 podete,
– montarea unor sisteme automate de semnalizare la 17 de treceri la nivel cu calea ferata,
– implementarea sistemului de siguranta ERTMS (ETCS nivel 2 si GSM-R) pe intregul traseu,
– constructia a 5 pasarele pietonale in statiile Lugoj, Belint, Topolovat, Recas, Remetea Mare,
– constructia a 2 pasarele pietonale în haltele Chizatau si Izvin,
– constructia unui pasaj superior in statia Lugoj (strada Banatului),
– montarea de panouri fonoabsorbante pe o lungime totala de 6.350 m.

Va reamintim, intreaga magistrala Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad, de 162 de kilometri, se modernizeaza cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei. Toate cele patru tronsoane trebuie sa fie gata la finele anului 2026.

Lotul 1: Caransebes – Lugoj (39,56km) – Asocierea WEBUILD SPA – SALCEF SPA – 1,3 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 2: Lugoj – Timisoara Est (53,91km) – FCC CONSTRUCCION SA – 1,9 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 3: Timisoara Est – Ronat Triaj (13,86km) – Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 1,4 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 4: Ronat Triaj – Arad (54,86 km) –  Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 2,1 miliarde lei (fara TVA)

La inchierea obiectivului de infrastructura, trenurile de calatori vor putea prinde viteze de 160 km/h, iar cele de marfa de 120.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa nu lase vre-o trecere fara bariera (doar cu crucea Sf. Andrei) ca sa vedeti ce accindete vor fii… Mai ales ca la noi Romanii nu sunt invatati cu trenuri cu viteze de 100Km/h dar mia 160 …

    • Nu iti fa griji !!! In Timisoara au data autorizatie pentru un bloc ca sa blocheze traseul de cale ferata. Nu te lasa Fritz la greu, tot cu 20 la ora o sa mearga trenurile. Fritz e fratele tau, are grija sa nu evoluam ! Si dupa vine in campanie si minte ce va face el in 4 ani !!! Fritz, fa tot ce poti sa opresti trenurile , nu ne lasa sa mergem cu 160 la ora, e pacat de noi , am evolua prea repede. Si ce ai mai zice tu in campanie ? Frtiz, te iubim , mai ramai inca putin !

      • Calea ferata + un spatiu generos intr-o parte si alta NU sunt prorietatea primariei, asa ca nu se construieste nimic pe aceste terenuri. Mai mult, la nivel national e considerat spatiu strategic. De aceea avem pe tot cuprinsul tarii triaje uriase (aproape) abandonate unde nu se intampla nimic, doar ruginesc niste vagoane. Se practica in toate tarile. Multa vreme am avut sute de locomotive cu aburi pastrate, caci in caz de razboi alea merg cu orice, lemn, carbune, etc., nu au nevoie de linie electrica sau motorina.
        Cand iti da partidul sarcina sa postezi baliverne, fa-o mai informat ca sa para cat de cat credibil. Nu de mult ati criticat administratia ca dubleaza linia de tren si face „gara” la Mall, „blocheaza orasul pe veci” in loc sa ocoleasca orasul la X kilometri, acum s-a schimbat placa cu „face un bloc sa blocheze trenul”?

        • Stimate, cu ceva militărie în background, mă bucur să te aud, bătrâne camarad! Să nu uităm de ecartamentul liniilor de tramvai din Timișoara, egal cu al CFR… Nici de porțiunile de autostradă prea drepte, prea nu ca la țară, prea asfaltate/betonate… piste strategice pentru avioane.

  2. Spor la treaba! Mai este mult de lucru. Pe raza Timișoarei am văzut ceva defrișări și cam atât momentan.

  3. Sfarsitul anilor ’70, Timisoara-Caransebes, cu oprire in Lugoj 1 minut: 59 minute.

  4. Surpriza mare intradevar, chiar se lucreaza.

  5. Pe lotul 3, TIMIȘOARA Est – Ronaț Triaj, Sinistrul Grimăseanu nu dă ordinul de începere a lucrărilor serioase, ca să nu-i bulverseze pe votanți înainte de alegeri. Timișoara o va duce greu cel puțin 10 ani, vezi Centura Sud, și aia a fost terminată în 3 ani, în plin câmp, adică din 2011 până prin decembrie 2024. Dublarea căii ferate și construirea celor două pasaje (Gh. Adam și Baader) va însemna ruperea circulație N-S în Timișoara, pentru mulți ani.