TIMISOARA. Unul din opt cancere este reprezentat, potrivit statisticilor, de boala oncologica a colonului. In Romania, in fiecare an, sunt inregistrate peste 12.000 de noi cazuri de cancer colorectal, afectiunea fiind a doua cauza de mortalitate neoplazic la nivel national.
In cazul depistarii intr-un stadiu timpuriu, sansele de supravietuire sunt de aproape 85 la suta. Insa, mai bine de jumatate dintre pacienti ajung sa fie diagnosticati atunci cand afectiunea oncologica este avansata, si asta in conditiile in care boala poate fi prevenita prin ajustarea stilului de viata, dar poate fi, in acelasi timp depistata, intr-un stadiu timpuriu printr-o procedura colonoscopica.
In cadrul Spitalului Clinic CF Timisoara, functioneaza o noua sectie de Gastroenterologie impreuna cu Ambulatoriul integrat in cadrul carora se pot efectua, gratuit, in spitalizare de zi, prin Ambulatoriu sau in regim de spitalizare continua atat colonoscopii cat si gastroscopii.
„Procedura se face sub anestezie si implica folosirea unui dispozitiv dotat cu un tub flexibil, cu o lungime de doi metri, care are in capat o camera video cu o lumina ce permite vizualizarea peretelui colonic. Aparatul este prevazut cu doua canale, unul prin care este insuflat aer cald, pentru destinderea colonului, si unul prin care se pot introduce diferite ustensile folosite fie pentru scoaterea unui polip, fie pentru prelevarea unui tesut ( biopsierea ) unei posibile formatiuni tumorale. Tubul ajunge pana la nivelul valvei dintre intestinul subtire si cel gros, astfel putandu-se observa anomaliile sau leziunile de pe peretele colonului. intrucat procedura se face prin anestezie, din echipa care efectueaza investigatia face parte si un medic de terapie intensiva”, spune dr. Madalina Topan – medic specialist gastroenterolog Spitalul Clinic CF Timisoara.
Investigatia se poate face fie in scop de screening, fie de diagnostic. Varsta de peste 45 de ani reprezinta un factor de risc. De aceea, in cazul persoanelor din aceasta categorie, se recomanda realizarea la fiecare zece ani a unei colonoscopii daca pregatirea colonului este una buna si nu se gasesc leziuni.
„Colonoscopia diagnostica se face la cei care au simptomatologie sau daca investigatiile clinice ori paraclinice indica acesta procedura. Vorbim despre sangerari, tulburari de tranzit, dureri abdominale, un disconfort care treneaza de mai multa vreme sau daca in analize apare o anemie care ne duce cu gandul la o patalogie colonica. Trebuie spus ca exista o prevalenta mai crescuta a polipilor dupa 45 de ani, iar in timpul colonoscopiei putem decela aceste formatiuni, facem polipectomie, le indepartam, si astfel prevenim aparitia unui posibil cancer de colon. Mai mult, in cazul unei colonoscopii. pot fi observate foarte clar formatiunile canceroase datorita camerei video cu care este prevazut tubul flexibil al aparatului.”, spune dr. Madalina Topan – medic specialist gastroenterolog Spitalul Clinic CF Timisoara.
Procedura este gratuita in cadrul Spitalului Clinic CF Timisoara, in baza trimiterii de la medicul de familie cu o consultatie in prealabil in Ambulatoriul de Gastroenterologie.
Pareri
Bunicul a fost diagnosticat cu cancer de colon in 1981. Nici vorba de colonscopii pe atunci. A fost operat (deschis complet) de 3 ori in 3 ani. AMR dupa ultima operatie: 6 luni. Dupa alte 4 luni a emigrat. In urmatorii 5 ani a mai fost operat de 3 ori. Dupa a 6-a operatie (8 ani de la aflarea diagnosticului), a mai trait inca 14 ani, fara recidive, la 86 impliniti.
A murit de la un AVC, dupa ce rudele de acolo l-au surghiunit singur (nu cunostea limba, nu reusise sa o invete) la un azil de batrani.
Noi am aflat 2 ani dupa ce murise, dupa ce ei au executat un asa-zis testament si au vandut un apartament in valoare de sute de mii de dolari.
Long live Israel!
Morala: Faceti-va colonscopii, investigati-va, nu doar cand va doare sau nu mai puteti! Doar sa nu ajungeti pe mana unor rude profitoare, ce abia asteapta sa scape de voi! Puteti ajunge sa duceti o viata chiar de caine!
Pot opta sa imi faca colonscopia un medic de sex masculin? Daca da as dori mai multe programari
După o vârstă valorezi mai mult decedat decât viu, apropo de rude