Se pot face primele sapaturi in santierul de la Pasajul Solventul din Timisoara. S-a predat amplasamentul, iar lucrarea trebuie sa fie gata in 2 ani

TIMISOARA. La aproape un an si jumatate de la semnarea contractului cu constructorul si o luna de la emiterea Autorizatiei, Primaria Timisoara a predat marti amplasamentul pentru una dintre cele mai asteptate lucrari de infrastructura – Pasajul Solventul, pe sub 10 linii de cale ferata.

Cat priveste finantarea pentru pasaj, primarul Dominic Fritz a anuntat ca-si pune nadejdea deopotriva in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) si in programul national Anghel Saligny, intrucat municipalitatea l-a inscris in ambele. Costurile totale pentru realizarea Pasajului Solventul sunt de 132.200.000 de lei.

CITESTE SI: Timisoara cere bani prin programul Anghel Saligny pentru Pasajul Solventul si 2 pasarele pietonale. Lista completa cu proiectele de infrastructura depuse de primariile din Timis

CITESTE SI: Noua maternitate a Spitalului Municipal, pasajul Solventul si Calea Bogdanestilor, printre proiectele care ar putea primi finantare prin PNRR. Anuntul ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, aflat in vizita la Timisoara 

Contractul de lucrari (actualizare proiect tehnic si executie lucrari) a fost castigat prin licitatie de o asociere formata din Spic Internazionale (lider/ Italia) Pod-Proiect (Iasi)- Sylc Con Trans (Arad), cu alti 7 subcontractori. Cu alte cuvinte, 10 firme vor lucra pentru amenajarea Pasajului Solventul.

Pasajul Solventul trebuie sa fie gata in 2024.

***

Pasajul Solventul urmeaza sa faca legatura intre Calea Bogdanestilor si strada Garii, pe sub liniile de cale ferata.

Prin Pasajul Solventul va fi construita o linie de tramvai, amplasata pe axa drumului, care va face legatura intre linia de tramvai de pe Calea Bogdanestilor (aflata in curs de modernizare printr-un proiect pe fonduri europene) si o linie de tramvai noua pe strada Garii.

Documentele pentru demararea investitiei au fost semnate de reprezentantii Primariei Timisoara in 22 septembrie anul trecut, chiar sub pasarela pietonala din Ronat, ce traverseaza cele 10 linii de cale ferata din zona.

Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.

Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87.

Lucrarile vor cuprinde:
– Executia unui pasaj rutier inferior, perpendicular pe axul caii ferate, care va face legatura intre Calea Bogdaneştilor şi strada Garii şi include: o platforma cu o linie cale pentru tramvai amplasata in mijlocul carosabilului; cate 2 benzi de circulatie pe sens de o parte şi de alta a platformei tramvaiului; trotuare pietonale si piste pentru biciclisti amplasate pe ambele parti. Pasajul va avea o lungime de traversare pe sub liniile de cale ferata de 65 de metri(10 linii cale) si o lungime totala de 87,10 metri.
– Amenajarea bretelelor carosabile la pasaj prin amenajarea strazilor Cassian Munteanu si Barierei in perimetrul pasajului-carosabil si trotuare, amenajarea Caii Bogdanestilor-carosabil la 4 benzi de circulatie, linii de tramvai, noi locuri de parcare si un sens giratoriu in intersectia cu strada Garii, amenajarea strazii Garii, prin refacerea partii carosabile la 4 benzi de circulatie rutiera si linii de tramvai.
– Refacerea si extinderea retelelor de utilitati, alimentare cu apa, canalizare, retea electrica pentru iluminat public si sustinerea liniei de contact pentru tramvai.
– Amenajarea a 5534 mp de spatii verzi.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Da Fritz, sa te vad? Cum faci tu rost de bani si cum gati tu lucrarea asta ca pana acum ai aratat ca esti un incompetent?

  2. Sa vina ministru Grindeanu mare specialist acum in drumuri si poduri ….ziar de comunsiti si plin de paduchiosi pe aici

  3. USR isti astia o dau in penibil deja. S-a emis autorizatia, se poate sapa…. mai aveti sa veniti cu articole gen ,,sa strans o piulita la Pasajul Solventul,,. Faceti pasajul si vorbiti dupa, nu poze cu dosare si … se poate sapa.

  4. In sfarsit se misca ceva. Bravo USR. Votam Fritz si data viitoare

  5. Acum un an și 2 luni Robu dădea cu hârlețul pe acolo și anunța că încep lucrările! Deci în campania electorală poți sa te faci că lucrezi fără autorizații și fără buget și fără proiect. Adică cu buzunarele goale. Sper ca peste 2 ani nu vom vedea plăcuță cu numele primarului pe peretele pasajului, ca doar este al orașului, nu e pe persoana fizică. Și să sperăm ca nu va fi cu infiltrații ca și Michelangelo

    • E ceva mai departe de Bega decat Michelangelo, dar nu cu mult. E ceva ca se fac lucrari subterane, in conditiile in care geme pamantul de „experti” care stiu ei bine ca „Timisoara a fost mlastina, nu se poate construi subteran ca vine apa.”
      Nici eu nu sunt de acord cu numele primarului pe lucrare, dar nici cu numele pasajului nu sunt prea impacat. Solventul, dupa ce ca nu mai exista, avea un nume tipic de utilitarism socialist. Macar la nemti putea sa-i zica BASF, nu Uzina Bavareza de Amoniac si Soda. Pana si ILSA suna mai bine – are o rezonanta exotica si feminina. „Solventul” le va aminti majoritatii (celor care n-au lucrat prin fabrica respectiva) de tot ce au patimit pana au scos un 5 la chimie.

  6. Anul 2025, ne pare rau ca trebuie sa amanam inceperea lucrarilor efectiva pentru pasaj. Anul 2030 – traficul feroviar timisoarean a fost dat peste cap dupa ce prima sectiune din pasaj s-a surpat si 5 linii de cale ferata nu pot fi utilizate din cauza distrugerii terasamentului pe o portiune de 20 de metri. 2033 – Proiectul Solventul avanseaza, s-au mai sapat 5 metri. 2035 proiectul stacteaza din 2033 din cauza lipsei de fonduri, practic este o gaura neagra ce inghite bani. 2040 o noua speranta se arata la orizont pentru Pasajul Solventu, noua administratie isi doreste ca pana in 2044 acest proiect sa fie dat in folosinta. 2045 primarul a fost arestat pentru luare de minita in ceea ce priveste licitatia pentru acest pasaj. 2100 Ce bine ca nu s-a contruit acel pasaj acum oamenii se deplaseaza cu biciclete care au propulsie….

    • sa ne mai postezi asta si in 2025

  7. Si daca peste 2 ani e pasajul facut ca in promisiuni? propun ca haterii sa manance rahat
    Si daca peste 2 ani nu e pasajul facut ca in promisiuni? nu propun nimic ca suntem obisnuiti cu orice greutati, vedem ce-o fi pana atunci

  8. Doamne ajuta! A semnat incompetentul o lucrare lasata pe tava de Robu de 1 an. A amanat semnarea inceperii lucrarii ca sa para ca a facut si el ceva. Zero a facut! Pardon, a dat o semnatura!

    • Tramvaiele turcesti au fost 100% „lasate pe teava” de Robu, ce-i drept e drept. Neomologate, nepotrivite pentru 50% din razele de curbura din oras, dar in curs de realizare si pe cale sa vina. Cu finantre de la UE, pe teava.
      La Solventul a rezolvat niste probleme birocratice si a inceput hartiile. Proiectul a fost incomplet si incorect. Meritul lui Robu e ca a negociat cu proprietarii terenului, si nu e putin lucru, dar pana la teava mai era mult. Finantare? Ioc! Peste 50 de ani cineva va spune ca si metroul a fost lasat „pe teava” de Robu.
      Acum aproape 8 ani (ianuarie 2014) savantul promitea 5 poduri peste Bega: „Afland cat de ieftin este un astfel de pod, m-am intrebat cum de nu s-a gandit nimeni sa faca altele”. Or fi toate „pe teava” caci in realitate, vorba unui vopsit contemporan, Z-E-R-O. Scuzati-mi rautatea, dar reabilitarea celor doua poduri din Iosefin, nici astazi finalizata, eu nu o consider „constructie” de poduri noi.
      „Pe teava” au fost Pasajul Michelangelo si reabilitarea centrului istoric, lasate de Ciuhandu cu tot cu sursele de finantare, Robu doar a fluierat de incepere si si-a pus placuta cu numele.

      • Concluzia ta este ca Robu nu a facut nimic, orasul arata exact ca in 2005, nu? Sau poate nu ai varsta necesara ca sa iti amintesti cum era in 2005

        Mai tii minte ca Ciuhandu a inchis parcul copiilor vreo 4 ani?

  9. Salut
    Am vazut un documantar, in care ,in India, au facut un pasaj pe sub 2 linii de cale ferata, cam in 12 ( douasprezece )
    ore.