Se da startul la vaccinarea cu a treia doza de ser impotriva coronavirusului, dar si la programarile in platforma. Nu este insa obligatoriu sa va faceti programare, ci puteti merge si doar cu buletinul.
Cei care vor sa se imunizeze cu a treia doza o vor face cu serurile Pfizer si Moderna, in centrele de vaccinare unde se administreaza cele doua tipuri de vaccin.
Sunt doua conditii pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster):
1. Doua doze de vaccin administrate;
2. Sa fie trecute 180 de zile de la a doua doza
Astfel, toate persoanele vaccinate impotriva COVID-19 cu doua doze (completa sau heterologa) si pentru care au trecut 180 de zile de la schema completa se pot programa in platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).
Indiferent daca administrarea primelor doua doze s-a realizat cu programare in platforma sau direct in centrul de vaccinare, toate persoanele care indeplinesc cele doua conditii se pot programa pentru doza de rapel (booster) sau pot merge direct, doar cu buletinul, la un centru de vaccinare.
Pasi pentru programare in platforma pentru doza a III-a:
1. Va autentificati in platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului si a parolei;
2. Selectati sectiunea „Beneficiari”:
a. Pentru beneficiarii existenti in cont trebuie doar sa accesati pictograma „Programeaza pentru doza de rapel (booster)”;
b. Pentru beneficiarii noi, accesati butonul „Adauga beneficiar”, completati datele necesare, iar la final accesati pictograma „Programeaza pentru doza de rapel (booster)”;
3. Alegeti centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar,vizualizati sumarul de prezentare a programarii si finalizati programarea
4. La final, accesati sectiunea „Programarile mele” pentru vizualizarea programarii, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.
Informatii suplimentare:
Validarea indeplinirii conditiilor pentru administrarea dozei de rapel (booster) se realizeaza prin interogarea Registrului Electronic National de Vaccinari (RENV), unde sunt luate in evidenta toate persoanele vaccinate in Romania;
Indiferent de statusul primelor doua programari in platforma, se pot face programari pentru a III-a doza, daca sunt respectate cele doua conditii mai sus mentionate.
Se considera doua doze, atat pentru persoanele care au facut doza I si doza a II-a cu unul dintre vaccinurile Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca, cat si pentru persoanele care au facut doza I cu unul dintre cele trei vaccinuri, iar doza a II-a, in functie de recomandarile medicale, cu un alt tip de vaccin dintre cele mentionate.
In acest moment, persoanele vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson nu sunt
eligibile pentru administrarea dozei de rapel (booster).
„Putem sa ne prezentam si direct, cu buletinul, fara a fi nevoie de programare. Nu este nevoie sa va programati, dar pentru cei care doresc, pentru oricare motive, sa faca si o programare, pot sa o faca. Va fi activata si platforma de programare unde poti sa vezi toate centrele si sa-ti alegi un loc. Doze avem„, precizeaza secretarul de stat Andrei Baciu.
Va reamintim ca doza 3 este ferm recomandata:
persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de varsta), persoanele din centrele medico-sociale si alte categorii vulnerabile prevazute in strategia nationala de vaccinare;
persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social si din invatamant. Accesul la vaccinare este permis si altor categorii populationale, care au cel putin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent daca au istoric de trecere prin boala.
Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe baza de ARN mesager, indiferent de schema initiala. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).
Avand in vedere ca in Romania imunizarea cu Johnson&Johnson a inceput la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesara, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind aceasta recomandare vor fi stabilite in perioada urmatoare, pe masura ce vor fi disponibile noi date stiintifice.
Va reamintim, de la debutul campaniei de vaccinare pana luni, in Timis au fost administrate 439.340 de doze de vaccin. 234.253 de oameni au fost imunizati cu schema completa.