Se pregatesc pentru ce e mai rau in asteptarea valului 4 al pandemiei de COVID. Centralizarea numarului de paturi ce ar putea fi alocate copiilor infectati cu tulpina Delta, printre datele cerute de Ministerul Sanatatii in toate judetele

TIMIS. Autoritatile se pregatesc pentru ceea ce va urma in aceasta toamna in evolutia pandemiei de coronavirus. Ministerul Sanatatii a facut o serie de solicitari catre toate Directiile de Sanatate Publica din tara si actualizeaza situatia infrastructurii sanitare ce ar putea prelua iarasi un numar mare de pacienti cu COVID-19, in speta tulpina Delta.

CITESTE SI: Un contact electric defect a ajuns la temperatura de 140 de grade Celsius. Inginerii specialisti ai Universitatii Politehnica din Timisoara sar in ajutorul Spitalului Victor Babes. Siguranta medicilor si pacientilor creste cu ajutorul tehnologiei 

Avand in vedere contextul epidemiologic actual de pe teritoriul Romaniei si tendinta de crestere a numarului de cazuri confirmate,

In vederea scurtarii timpului de reactie, in momentul in care contextul epidemiologic se va inrautati, va rugam sa colaborati cu unitatile sanitare din subordine, in vederea pregatirii din timp a documentatiei necesare aprobarii unui numar mai mare de paturi alocate asistentei medicale pentru pacineti, cazuri confirmate si suspecte de COVID-19.

Avand in vedere ca tulpina Delta, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, afecteaza intr-un numar mai mare copiii si tinerii, va rugam sa realizati o centralizare judeteana a numarului de paturi ce ar putea fi alocate ingrijirii pacientilor pediatrici infectati cu virusul SARS CoV 2 si sa ne-o transmiteti„, se arata in cererea facuta de reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Directiilor de Sanatate Publica din judete le este solicitata si verificarea nivelului de stocuri de materiale si echipamente de protectie din spitale.

Avand in vedere consumul crescut de oxigen destinat ingrijirii pacientilor ventilati invaziv sau non invaziv, va rugam sa va asigurati de faptul ca aparatele de ventilatie si sistemele de alimentare cu oxigen din unitatile sanitare functioneaza in parametrii optimi„, mai cer reprezentantii Ministerului Sanatatii prin nota de informare de la nivelul DSP-urilor.

Informatii importante sunt cerute si in legatura cu medicii din sectiile de Terapie Intensiva din toate unitatile sanitare.

Deficitul ridicat de medici in specialitatea ATI la nivel national a impus, pe parcursul pandemiei, realizarea unui numar ridicat de detasari intre unitatile sanitare. Din momentul scaderii numarului de pacienti infectati cu SARS CoV 2 din sectiile ATI, detasarile au incetat, medicii intorcandu-se la unitatile angajatoare.
Pentru acordarea de ingrijire, va rugam sa realizati o macheta care sa cuprinda: unitatile sanitare ce au facut solicitari de suplimentare a numarului de medici ATI detasati, numarul paturilor ATI, gradul de ocupare al paturilor ATI in momentul in care s-a facut cererea de detasare si numarul medicilor din specialitatea ATI aflati in unitate cand gradul de ocupare al paturilor era de suta la suta„, se arata in nota de informare a Ministerului Sanatatii.

Totodata, pentru unitatile care au asigurat asistenta pe sectiile de Terapie Intensiva cu personalul propriu, se cere o situatie si cu numarul medicilor ATI, inclusiv rezidenti din anii 4 si 5, ce pot fi detasati catre alte unitati sanitare, cu posibiliatea asigurarii in continuare a asistentei la un grad de ocupare de suta la suta a paturilor ATI.

Situatiile sunt centralizate cat mai grabnic la nivelul ministerului pentru a putea fi luate masuri in timp util.

Pana acum, potrivit INSP, in Romania au fost confirmate peste 300 de cazuri de infectare cu varianta Delta a SARS CoV 2, peste 80 la suta dintre pacienti fiind nevaccinati. Au fost inregistrate 19 decese, unul singur la pacient vaccinat cu schema completa.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Numai exagerari nu se pregatesc cu absolut nimic situatia este la fel ca intotdeauna jalnica pe toate planurile.

  2. Daca se pregateau cum o fac de 2 ani macar aveam si noi nuste paturi ATI. E deja evident ca virusul este folosit ca mijloc pentru altceva.