TIMISOARA. Cu uriase intarzieri, la sapte ani de la pornire, santierul noului corp de cladire al Spitalului de Copii din Timisoara continua.
Opiniatimisoarei.ro va informa inca de acum o luna ca administratia anunta ca a identificat, impreuna cu reprezentantii unitatii sanitare, o serie de lucrari care nu au fost prevazute in proiectul initial si care trebuie facute.
„Proiectul a inceput in 2013, noi am inceput sa facem, in luna septembrie, un inventar pe toate etajele si pe toate saloanele, a tuturor echipamentelor sau lucrarilor care inca lipsesc din proiectul initial sau care trebuie sa fie adaugate. Am discutat cu directorul medical si cu sefii de sectii. Am ajuns, impreuna cu proiectantul, la o lista de lucrari suplimentare care trebuie realizate ca sa putem sa inchidem investitia… Estimarea este ca, undeva la mijlocul lui 2022, vom avea constructia complet finalizata, daca vom avea un ofertant pe aceste lucrari suplimentare, si sunt convins ca vom avea„, spunea in urma cu cateva saptamani pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Ruben Latcau.
Luni, Primaria Timisoara a lansat licitatia pentru gasirea unei firme care sa se ocupe de aceste lucrari suplimentare “Extindere corp B, sectiile chirurgie, prematuri si laborator pneumoftiziologie si reabilitare cladire existenta la Spitalul L. Turcanu din Timisoara, in perimetrul Strada I. Nemoianu – strada Dr. Liviu Gabor (fosta 7 Aprilie) colt cu strada Braila”.
Lucrarile vor cuprinde:
– modificari ale compartimentarilor interioare si a instalatiilor aferente,
– suplimentari la instalatiile pentru PSI
– completari la sistemul de apelare sora medicala
– construirea a trei camere frigo la subsol ce vor deservi cantina si a uneia la etajul 1 pentru laborator
– echipamente solicitate prin ATR de catre ENEL pentru legatura la linia 20 kV
– racord la reteaua COLTERM
– hidroizolatie realizata cu poliuree
– confectii metalice
Valoarea estimata a contractului este de 5.916.306 lei fara TVA, adica aproape 1,5 milioane euro cu TVA, bani de la bugetul local.
Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 14 martie, iar lucrarile trebuie sa fie gata in 5 luni.
De asemenea, reprezentantii primariei spun ca sunt in pregatire procedurile pentru a cere finantare prin PNRR pentru dotarea noului spital.
„Undeva in februarie-martie va trebui sa facem cererea de finantare pentru dotari, din PNRR. Spitalul va primi dotari prin PNRR, pentru a fi complet functional.
Estimarea mea este ca undeva in 2023-2024 spitalul va putea sa fie deschis, si aici ma refer la finalizarea completa a intregii parti de constructii, dar si a montajelor si dotarilor de care avem nevoie ca sa il operationalizam„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau.
Noua cladire, cu o suprafata utila de 8000 de metri patrati, va gazdui mai multe sectii ale spitalului, inclusiv pe toate cele care functioneaza in cladiri retrocedate.
Va reamintim, noul corp de cladire al Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara va avea un numar de 150 de paturi. Spatiul va fi compartimentat astfel incat sa cuprinda o farmacie si spatii de depozitare, unitatea de primiri urgente, sectia de Radiologie, policlinica si laboratoare de analiza, bloc operator si sectii de terapie intensiva, dar si saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri si saloane pentru mame.
Cladirea are demisol, parter si sase etaje si a costat aproximativ 40 de milioane de lei. Constructia a fost demarata dupa proiectare in mai 2014, cu bani de la bugetul local si de la Ministerul Sanatatii.
Pareri
Sper că viitoarele proiecte vor fi bine intocmite, pentru a evita asemenea situații consumatoare de bani și timp
mai bine ar investi un pic mai mult sa isi puna centrală proprie în loc de colterm
Poate vor sa-i obisnuiasca pe copii cu frigul si se face selectia naturala.
Racordarea la Colterm sigur e de viitor. Vor primi căldură multă…
precum toate spitalele din TM…. locuri de parcare?
Aceste adverbe nehotarate (circumstantiale de loc si de timp, mai exact), care de cativa ani le dau de furca aproape tuturor politicienilor romani…
Orice eveniment se va intampla „undeva” in timp: „undeva” in februarie-martie, in 2023, in viitor.
Oare se poate spune si ca un eveniment va avea loc „candva” intre Timisoara si Lugoj, sau „ne vom vedea undeva la ora 3, candva in jurul fantanii cu pesti”?
Nu pot sa cred ca se mai face racord la Colterm la o cladire NOUA de importanta majora, mai ales dupa problemele aparute in aceasta iarna. Ca sa stea viitorii pacienti la 10 grade in saloane?
O cladire de acest gen nu trebuie sa depinda de o singura sursa.
Din nefericire, problema cea mai grava este aceea ca la nivel de municipiu nu există (nu a existat) o concepție privind dezvoltarea energetica in aceasta direcție. , mai rau – nici nu va exista ptca nu are cine sa o facă! Firmele locale nu au cum sa se „involve” intro astfel de problemă, mult prea complexa.chiar dacă ministerul mediului anunță diferite progame și obiective de perspectivă.
Nu este suficient sa vrei , trebuie să și poti!
cum este posibil așa ceva?
să construiești in centru un mastodont, care să depindă de colterm , fără locuri de parcare, aterizare elicopter…
scump de nu se mai poate…
care se doreste dotat la calendele grcesti si deschis undeva in vitor.
ar cam trebui să se intereseze cei mai competenti de starea acestui spital atât de necesar regiunii timis-torontal.
ps. Cât priveste constructorul sunt sigur ca sulfatim va lua si acest mizilic de 5 milioane de lei …
prietenii stiu și de ce!